تماشای نمایشها و تریلرهای عناوین مختلف برای بسیاری از جامعه گیمرها یکی از بخشهای هیجانانگیز این صنعت است. گاهی با دیدن یک تریلر 3 یا 4 دقیقهای، در ذهن خود لذتی که قرار است با تجربه کامل بازی بچشیم را تصویرسازی میکنیم و بهلطف آن غرق رویاپردازی میشویم. غافل از اینکه چیزی که مشاهده کردهایم، حاصل ادیتهای با ظرافت و ریز از یک بخش اسکریپتشده بازی است و به هیچ عنوان نمایانگر کیفیت محصول نهایی نیست. با اینحال، رویاپردازی به کمک این ویدئوهای با کیفیت اما گولزننده کار سختی نیست و بارها پیش آمده که تریلر منتشر شده از یک عنوان، در مقایسه با بازی نهایی تفاوت فاحشی داشته باشد. در این بخش قصد داریم 10 تریلر از بازیهایی که مستقیما به شما دروغ گفتهاند را با یکدیگر مرور کنیم و به آنها نگاهی بیاندازیم. با ما همراه باشید.
برای مشاهده آیتم ویدیویی در یوتوب کلیک کنید
10. تریلر Tiger Woods PGA Tour 09 – نسخه Wii
هنگامی که تایگر وودز یکی از بزرگترین ورزشکاران دنیا بود و کنسول Wii نیز فروش فوقالعادهای را تجربه میکرد، منطقی بهنظر میرسید که EA فرنچایز محبوب گلف خود را با موشن کنترل خلاقانه Wii هماهنگ کند.
مگر میشود برای یک بازی ساده گلف نیز تریلری ساخت که بیننده را فریب دهد؟ بازی پس از عرضه با نقدهای نسبتا خوبی مواجه شد، اما این قسمت عجیب ماجرا نبود. ایراد و قسمت عجیب ماجرا اینجا بود که EA در مارکتینگ و نمایش گیمپلی نسخه Wii بازی، از ویدئوی مربوط به نسخه Xbox 360 استفاده کرده بود که طبیعتا از نظر سختافزاری قدرت بیشتری نسبت به کنسول نینتندو داشت.
شرکت EA پس از آن توسط سازمان استاندارد تبلیغات در بریتانیا مورد بازخواست قرار گرفت. این کمپانی در دفاع از خود گفت که کیفیت پخش ورژن Xbox 360 را ترجیح میداده و برای همین تصاویر مربوط به این ورژن را قرار داده. اما آیا بهتر بودن ورژن Xbox 360 باید به کمپانی این اجازه را بدهد که آن را بجای ورژن Wii جا بزند؟ مسلما نه.
9. تریلر گیمپلی Rainbow Six Siege – E3 2014
هرچند رینبو سیکس سیج یکی از عناوین موفق مولتی پلیر نسل هشتم بهشمار میرود، اما بازی با آنچه که یوبیسافت در E3 2014 نمایش داده بود تفاوتهایی داشت. نورپردازی و اتمسفر سینماتیک حاکم بر بازی از مهمترین ویژگیهای نمایش گیمپلی 2014 بهشمار میرفتند که در نسخه نهایی تغییرات زیادی در این زمینهها دیده میشد.
تعامل قربانیان عملیات گروگانگیری با دوربینی که بازیکن در گیمپلی E3 در اتاق میفرستد و التماس و تمنا کردن آنها برای نجات، یکی از نکات تحسینبرانگیز و جالبی بود که در بازی اصلی بهطور کامل حذف شده است. همچنین در هنگام شروع عملیات بازیکن بههمراه سایر اعضای نیروی خود سوار بر هلیکوپتری هستند که به کمک آن خود را بر روی سقف محل مورد نظر میرسانند. این هلیکوپتر میتوانست به فضاسازی و فرو بردن بازیکن در نقش خود تأثیر بسزایی داشته باشد، اما در بازی نهایی عملیات بهگونه دیگری شروع میشود و اصلا هلیکوپتری در کار نیست.
8. تریلر معرفی Dead Island – 2011
شاید بتوان گفت که این تیزر تبلیغاتی قربانی موفق عمل کردن خود شد. استودیوی اسکاتلندی Axis Animation که سابقه ساخت تریلرهای با کیفیتی برای Halo 5 و Alien: Isolation را دارد، در سال 2011 یک ویدئوی CGI را برای Dead Island منتشر کرد. استودیوی سازنده بازی یعنی Techland امیدوار بود تا در مجموع 100 هزار نفر این ویدئو را ببینند، اما تعداد بینندگان تریلر تنها در یک هفته از 1 میلیون نفر عبور کرد، و البته که میشد دلیل آن استقبال بسیار خوب را فهمید.
در ابتدای این تریلر صحنهای شوکهکننده و تاحدودی بحث برانگیز را از مرگ یک دختر کم سن و سال میبینیم. پس از آن، ویدئو بهصورت ریورس پخش شده و آنچه که در نهایت به یک اتفاق تلخ برای شخصیت داستان ما و خانوادهاش تبدیل میشود را به تراژیکترین شکل ممکن تماشا میکنیم. قطعه موسیقی تولید شده توسط Giles Lamb نیز بار احساسی صحنههای پیش رویمان را چندین برابر میکند.
اما نمایش دادن یک تریلر احساسی که سنگینی از دست دادن عزیزان خود در فضایی آخرالزمانی را بهتصویر میکشد چه ایرادی دارد؟ خب، مشکل اینجاست که تمام آنچه که دیده بودیم هیچ ارتباطی به خود بازی نداشت. درست است که تیزرهای CGI در بسیاری از اوقات در خود بازیها گنجانده نمیشوند، اما همیشه انتظار میرود که این ویدئوهای پر هزینه و باکیفیت حس و حال قالب بر بازی را به ما القا کنند. Dead Island به خودی خود یک بازی مفرح و جذاب است، اما هیچ اثری از آنچه که تریلر سال 2011 بر روی آن تأکید داشت در بازی نهایی دیده نمیشود.
7. دموی گیمپلی Tom Clancy’s The Division – E3 2013
از همین ابتدا باید به این موضوع اشاره کرد که The Division از نظر بصری یک بازی باکیفیت است. اما اگر بخواهیم گیمپلی نمایش داده شده را با بازی اصلی مقایسه کنیم، تغییر و تحولات بزرگی را مشاهده میکنیم که نادیده گرفتن آنها کار آسان نیست.
مپ عظیمی که یوبیسافت برای این عنوان “نقش آفرینی جهان باز آنلاین” قول داده بود، از لحاظ مقیاس چندین برابر کوچکتر شده بود. افکتهای برف چشمنواز، جزئیات ریز مانند تخریب آژیر روی سقف ماشینهای پلیس در اثر اصابت گلوله، انیمیشنهای نرم و روان و بسیاری از موارد این چنینی که در دموی سال 2013 دیده بودیم، به بازی راه پیدا نکردند.
بسیاری از محیطهای بستهای که در تریلر دیدیم نیز در بازی اصلی غیر قابل کاوش هستند و ورودی آنها توسط موانع مختلف مسدود شدهاند. مورد حمله قرار گرفتن توسط بازیکنان آنلاین در هنگام پیشروی در خیابانهای نیویورک سیتی میتوانست همانند آنچه که در تریلر دیدیم احساس تنش و هیجان خاصی را به شما القا کند، اما این اتفاق هرگز در نسخه نهایی بازی نمیافتد. تمام تعاملات PvP در منطقهای مشخص و از قبل توافق شده به نام دارک زون جریان دارند که خارج از محیط اپن ورلد بازی قرار گرفته است.
6. دموی گیمپلی Anthem – E3 2017
درست هنگامی که کاراکتر بازی پرده قرمز رنگ مقابل خود را کنار زد و با بازارچه کوچک اما پر جزئیات و زنده روبروی خود مواجه شد، همه ما پتانسیلی که در Anthem وجود داشت را حس کردیم. یک IP جدید از طرف استودیوی BioWare در دنیایی خاص و جالب. یا حداقل ما اینطور فکر میکردیم.
از همان ابتدای تریلر تراکم NPCهای بازارچه و نورپردازی بسیار عالی بازی توجهات را به خود جلب کرد. کمی بعد هنگامی که بازی وارد حالت سوم شخص شد، عظمت دنیای خلق شده توسط بایوور را همراه با دراو دیستنس خیرهکننده آن دیدیم. یک سال و نیم بعد پس از اینکه بازی منتشر شد، نهتنها بازی داونگرید گرافیکی شدیدی را به خود دید بلکه خبری از آن جهان عظیم نبود. Anthem نسبت به نمایش گیمپلی خود کوچکتر و کم عمقتر بود و در نهایت به یک شکست بزرگ تبدیل شد.
میتوانید تصور کنید اگر تجربه نهایی ما از بازی چیزی شبیه به دموی E3 2017 بود، چه تفاوت بزرگی رقم میخورد؟
5. تریلر نسخههای کنسولی Cyberpunk 2077
“دنبال چی هستی؟ ابرماشین؟ خونه بزرگ؟ میخوای این شهر رو حکمرانی کنی؟ خب، بدون آپگرید کردن قرار نیست به جایی برسی!”
چیزی که شنیدید بخشی از دیالوگهای یکی از شخصیتهای درون تریلر خطاب به قهرمان داستان ما یعنی V بود. شاید بتوان گفت این دیالوگ به بهترین شکل ممکن وضعیت بازی را توصیف میکند. در حالی که ممکن است Cyberpunk 2077 بر روی PCهای گرانقیمت و ارتقا یافته یکی از زیباترین بازیهای حال حاضر باشد، اما اوضاع برای نسخههای کنسولی کاملا متفاوت است.
استودیو CD Projekt Red مدتی قبل از عرضه بازی نمایشهای کوتاهی را از نسخه Xbox One X و PS4 Pro سایبرپانک 2077 ارائه داد، اما همانطور که احتمالا خودتان هم میدانید، عملکرد بازی بر روی کنسولهای نسل هشتم دست کمی از یک فاجعه نداشت. فریم ریتی که به زحمت به 30 میرسید، انواع و اقسام گلیچهای عجیب و غریب، لود نشدن تکسچرها در سراسر دنیای بازی و… آنچه بود که بازیکنان کنسولی در هنگام عرضه دریافت کردند.
مدت کمی پس از عرضه، سونی Cyberpunk 2077 را بهدلیل غیرقابل بازی بودن از روی استور پلی استیشن برداشت. همچنین مایکروسافت نیز بر روی استور خود به تمامی کاربران بابت پرفورمنس ضعیف بازی هشدار داد. بخش قابل توجهی از کاربران بلافصله بعد از عرضه بازی درخواست ریفاند داشتند، در حالی که تریلرهای نسخه کنسولی هیچ نشانهای از مشکلات متعددی که بازی با آن همراه بود نداشت.
4. تریلر Killzone 2 – E3 2005
“آیا این میتواند قدرت PlayStation 3 باشد؟” این پرسشی بود که پس از به نمایش در آمدن تریلری که میخواهیم در مورد آن صحبت کنیم، در ذهن افراد حاضر در سالن کنفرانس E3 2005 سونی میپیچید. نماینده سونی تأیید کرده بود که نمایش Killzone 2 از گیمپلی بازی بر روی پلی استیشن 3 است، در حالی که نهتنها این موضوع حقیقت نداشت، بلکه سازندگان در واقع قصد داشتند بازی را بر روی پلی استیشن 2 عرضه کنند.
تریلری که پخش شد مبارزه در یک فضای پسا-آخرالزمانی را نشان میداد. مقیاس بزرگ مبارزات در آن زمان، گرافیک فنی و بهخصوص کیفیت بالای انفجارها در تریلر همه بازیکنان را شگفتزده کرد. اما یک مشکل بزرگ وجود داشت، اینکه عنوانی که بر روی صفحه نمایش دیده بودیم عملا وجود نداشت و صرفا یک ویدئوی in-engine بود.
استودیو Guerrilla Games مدتی بعد تأیید کرد که تریلر E3 2005 تنها یک ویدئوی پری-رندر شده بوده و با هدف تصویرسازی از عنوانی که قصد ساخت آن را داشتهاند تولید شده است. حتی اعضای تیم گوریلا گیمز نیز با شنیدن جمله “در حال اجرا بر روی پلی استیشن 3” جا خورده بودند، چرا که چنین چیزی واقعیت نداشت و هیچکس قرار نبود این موضوع را باور کند. البته در نهایت بهخاطر اینکه بازی بهشدت مورد توجهات قرار گرفت، گوریلا گیمز تصمیم گرفت تا جهت برآورده کردن انتظارات بازیکنان، پلتفرم مقصد بازی را از پلی استیشن 2 به پلی استیشن 3 تغییر دهد.
3. دموی گیمپلی Aliens: Colonial Marines – E3 2011
عنوان جنجالی که استودیو Gearbox Software با همکاری سگا مشغول ساخت آن بود. با توجه به بزرگی فرنچایز، یک بازی باکیفیت از Alien (که بسیار نایاب است) میتوانست اتفاق بزرگی در صنعت باشد. پس از عرضه بازی اما سازندگان برای مدتها به دلیل تبلیغات دروغین و فریب مخاطبان درگیر مسائل قضایی شدند. ولی چگونه کار به اینجا کشید؟
همه چیز از جایی شروع شد که رندی پیچفورد، رئیس گیرباکس در E3 2011 چیزی ارائه داد که آن را “گیمپلی واقعی” خوانده بود. طرفداران طبیعتا بابت این نمایش هیجان بسیار زیادی داشتند، اما بازی با آنچه که در کنفرانس E3 دیدیم زمین تا آسمان فاصله داشت.
بهلحاظ بصری، بازی نهایی هیچ شباهتی به نمایشها نداشت. اتمسفر مور مور کننده درون تریلر در بازی نابود شده بود و هیچ اثری از ویژوال افکتهای باکیفیتی که پیشتر دیده بودیم نبود. بازی به قدری بد بود که Alien: Resurrection در مقابل آن همانند یک شاهکار بهنظر میرسید.
عرضه Alien: Colonial Marines با انتشار گزارشات مختلفی همراه بود که نحوه مارکتینگ مورد بحث سازندگان را زیر ذرهبین میبردند و مورد انتقاد قرار میدادند. رندی پیچفورد مدعی شد که 10 الی 15 میلیون دلار از بودجه شخصی خود را بر روی این پروژه از دست داده، اما هیچگاه به ساخت تریلرهای دروغین اعتراف نکرد. تمام این موضوعات درامایی را پیرامون بازی تشکیل دادند که دنبال کردن آنها نسبت به تجربه خود بازی، چندین برابر هیجانانگیزتر بود.
2. دموی گیمپلی No Man’s Sky – E3 2014
هنگامی که این تریلر معروف در سال 2014 و طی کنفرانس مطبوعاتی سونی منتشر شد، No Man’s Sky برای دوستداران ژانر سای-فای مثل یک هدیه آسمانی بهنظر میرسید. تعامل داینامیک بین حیات وحش موجودات فضایی، مبارزات جذاب بر روی آسمانها همراه با سفینههای خودی، گرافیک رنگارنگ و کاوش کردن سیارههای مختلفی که از صفر تا صد با هم تفاوت دارند، چیزهای بودند که در نمایش گیمپلی بازی دیده میشد. مگر اثر نهایی چقدر میتوانست با چیزی که دیده بودیم تفاوت داشته باشد؟ پاسخ شما این است: بسیار.
دو سال بعد و هنگامی که “مورد انتظار ترین بازی سال 2016 به انتخاب کاربران” عرضه شد، وضعیت بازی با آنچه که در دموی گیمپلی E3 2014 دیده بودیم قابل مقایسه نبود. تعداد سیارههایی که استودیو Hello Games در بازی گنجاده بود همانقدر زیاد است که احتمالا رقم دقیق آن در ماشین حسابتان جا نخواهد شد، اما وقتی که فقط حدود 5 تا از آنها برایتان تازگی داشته باشند و از آن به بعد تنها سیارههای تکراری ببینید، چه فایدهای دارد؟ علاوه بر اینکه بازی در زمان عرضه از مشکلات فنی رنج میبرد، گرافیک فنی و هنری بازی نیز به هیچ عنوان به زیبایی آنچه که در نمایش بازی دیده بودیم نبود.
همچنین بخش مولتی پلیری که مورد آن صحبت شده بود نیز وجود نداشت. اما باید اشاره کرد که Hello Games تا همین امروز مشغول کار بر روی بازی است و وضعیت No Man’s Sky در حال حاضر نسبت به روز عرضه، تفاوت بزرگی دارد.
1. دموی گیمپلی Watch Dogs – E3 2012
در آستانه عرضه کنسولهای نسل جدید، هایپ و هیجان پیرامون رویداد E3 2012 قابل لمس بود. یوبیسافت وارد صحنه شد، یک IP جدید به نام واچ داگز را معرفی کرد و پس از آن یک دموی زنده از گیمپلی بازی را به نمایش درآورد. دمویی که تقریبا از همه نظر فوقالعاده بهنظر میرسید.
نورپردازی، فیزیک و هوش مصنوعی نمایش داده شده باورنکردنی بود. وزش باد در خیابانهای شیگاگو که لباس قهرمان بازی یعنی آیدن پیرس را بهآرامی تکان میداد، درست مثل دنیای واقعی حس میشد. حتی در بخشی از نمایش که گیمپلی وارد حالت اسلوموشن شده بود، میتوانستید چکه چکه قطرات بارانی که بر روی زمین میریختند را مشاهده کنید. پس از دیدن این نمایش گیمپلی، بسیاری از افراد در آن مقطع Watch Dogs را یک رقیب جدی و سرسخت برای GTA V تلقی میکردند.
دو سال پس از آن اما، تجربهای که در سال 2014 به بازیکنان ارائه شد تنها یک سایه نصفه و نیمه از گیمپلی 2012 بود. سیستم هک کردن جاهطلبانه و پیچیده، گرافیک فنی و هوش مصنوعی که در کنفرانس یوبیسافت دیده بودیم و دهها مورد مختلف دیگر راهی به بازی اصلی پیدا نکرده بودند. پس از عرضه، کاربران فایلی به نام E3_Theater را در میان کدهای بازی پیدا کردند که بهلطف آن، تنها بخش مشخصی از بازی با کیفیت بصری فوقالعادهای که دیدیم اجرا میشد.