ارباب حلقهها همیشه یکی از محبوبترین گزینهها برای اقتباس در بازیهای ویدئویی بوده است. مجموعهای که تأثیرگذاری آن در دهههای گذشته غیرقابل انکار است و طرفداران همچنان مشتاق شنیدن قصههایی با محوریت عشق، دوستی و غلبه بر تاریکی در جهان آن هستند. بازیهای ویدئویی زیادی تلاش کردهاند تا با بهرهگیری از جهان ارباب حلقهها، بازیکنان را به ماجراجوییهای حماسی ببرند. تعدادی از آنها به یک موفقیت هنری و تجاری بزرگ تبدیل شدهاند و بسیاری دیگر، ناامیدی و آبروریزی را به همراه داشتهاند.
برای تماشای آیتم ویدیویی در یوتوب کلیک کنید
امروز قصد داریم تا به مناسبت عرضه بازی The Lord of the Rings: Gollum، نگاهی به گذشته این مجموعه بیاندازیم و تعدادی از بدترین و بهترین بازیهای ارباب حلقهها را با یکدیگر مرور کنیم. با ما همراه باشید.
بدترینها
5. The Hobbit
استودیوی سازنده: Inevitable Entertainment
ناشر: Vivendi Universal Games
زمان عرضه: 2003
پلتفرمها: رایانههای شخصی، پلی استیشن 2، ایکس باکس، گیم بوی، گیم بوی ادونس
شاید در میان این لیست بازیهای بدتری از The Hobbit هم وجود داشته باشند، اما باید گفت این عنوان با شایستگی لیاقت حضور در میان بدترینها را دارد. بازی ارتباطی با فیلمهای پیتر جکسون ندارد و بر اساس اولین کتاب سهگانه ساخته شده است. با اینحال، بازی بیش از هرچیز شبیه به یک نسخه بسیار ضعیف از مجموعه The Legend of Zelda به نظر میرسد. البته که باید گفت احتمالا تجربه ضعیفترین نسخه زلدا نیز از تجربه The Hobbit لذتبخشتر خواهد بود.
عنوان هابیت یک تجربه اکشن ادونچر محسوب میشود که تمرکز بیشتری بر روی پلتفرمینگ دارد و ورژن سادهتر داستان کتاب را روایت میکند. با این وجود، به لطف گیمپلی تکراری بازی، طراحی مراحل بد و گرافیک ملالآور آن، The Hobbit حتی در ارائه یک ماجراجویی مفرح چند ساعته نیز ناتوان است.
4. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
استودیوی سازنده: WXP
ناشر: Black Label Games
زمان عرضه: 2002
پلتفرمها: رایانههای شخصی، پلی استیشن 2، ایکس باکس، گیم بوی ادونس
در دورانی که آثار متعددی از دنیای ارباب حلقهها ساخته میشد، بازی The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring عنوانی بود که موفق شد به تمام دلایل بد و اشتباه به چشم بیاید. پازلهای سطحی و ساده، دیالوگها و صداپیشگی افتضاح، طراحی بد مبارزات و… همه و همه دستبهدست هم دادند تا با یکی از بدترین بازیهای ارباب حلقهها مواجه شویم. استایل کارتونی بازی که سنخیت زیادی با تم و محتوای آن نداشت نیز کمکی به اوضاع نکرده و تنها باعث ضربه زدن به تجربه کلی The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring شده است.
علیرغم اینکه بازی حدود یک سال پس از اولین فیلم سهگانه ارباب حلقهها عرضه شد، داستان آن هیچ ارتباطی با ساخته پیتر جکسون نداشت. با این وجود، سازندگان همچنان بخشهای بزرگ و مهمی از منبع اقتباس اصلی خود، یعنی رمان تالکین را نادیده گرفتهاند و آنها را در بازی قرار ندادهاند. همه اینها منجر به خلق اثری با روایت ناپیوسته و عجیب شده که به هیچ عنوان در حد و اندازه نام ارباب حلقهها نیست.
3. J.R.R. Tolkien’s The Lord of the Rings, Vol. I
استودیوی سازنده:Interplay Productions
ناشر: Interplay Productions
زمان عرضه: 1993
پلتفرمها: Super NES
عنوان بعدی لیست یکی از قدیمیترین بازیهای اقتباسی از دنیای ارباب حلقهها محسوب میشود. بازی J.R.R. Tolkien’s The Lord of the Rings, Vol. I در سال 1994 منتشر شد و حتی با استانداردهای آن زمان، دارای ضعفهای زیادی بود. لول دیزاین فکرنشده و میزان سختی مضحک بازی باعث شده تا عبور از هر بخش آن، با کمترین چالش ممکن برای بازیکن همراه باشد. موارد مختلفی از جمله طراحی و هوش مصنوعی بد دشمنان و همچنین ریتم بسیار کند بازی همراه با فچ کوئستهای طولانی و خستهکننده، از عنوان J.R.R. Tolkien’s The Lord of the Rings, Vol. I یک بازی ضعیف میسازد.
در واقع، بازخوردها و فروش بازی به قدری ضعیف بودند که تمام برنامههای شرکت اینترپلی پروداکشنز (Interplay Productions) برای ساخت دنباله آن کنسل شد. این در حالی است که عبارت Vol. I در نام بازی دیده میشود و بهنظر میرسد سازندگان نسبت به ساختن شماره دوم بازی کاملا امیدوار بودند.
2. The Lord of the Rings: Aragorn’s Quest
استودیوی سازنده: Headstrong Games
ناشر: WB Games
زمان عرضه: 2010
پلتفرمها: پلی استیشن 2، پلی استیشن 3، پی اس پی، Wii، نینتندو DS
همه چیز در مورد عنوان The Lord of the Rings: Aragorn’s Quest اشتباه است؛ عنوانی که با اقتباس از سهگانه پیتر جکسون ساخته شده اما مدتها بعد از بهپایان رسیدن فیلمها، یعنی در سال 2010 به دست بازیکنان رسید. همین موضوع به تنهایی کافی است تا از خود بپرسید Aragorn’s Quest دقیقا برای چه گروهی از مخاطبان ساخته شده و چرا باید مدتها پس از انتشار فیلمها، شاهد چنین عرضه ضعیفی در دنیای ویدئوگیم باشیم؟ البته که جواب قاطعی برای این پرسش وجود ندارد.
بازی در سبک اکشن ادونچر ساخته شده و باید گفت یکی از خستهکنندهترین سیستمهای مبارزات در میان تمامی عناوین این لیست را در خود جای داده است. طراحی ظاهری شخصیتها نیز تعریف چندانی ندارد و از طرف دیگر، بازی بهطور ناشیانهای از گرافیک سل شید و استایل بصری کارتونیمانند بهره میبرد. در مجموع، The Lord of the Rings: Aragorn’s Quest عنوانیست که بهراحتی میتوانید آن را از یاد ببرید و هیچوقت به آن باز نگردید.
1. Lord of The Rings: Conquest
استودیوی سازنده: Pandemic Studios
ناشر: EA
زمان عرضه: 2009
پلتفرمها: رایانههای شخصی، پلی استیشن 3، ایکس باکس 360، نینتندو DS
پیش از عرضه بازی Lord of The Rings: Conquest توسط الکترونیک آرتز، انتظارات بالایی از این عنوان اکشن وجود داشت. گفته میشد که تیم توسعهدهنده در استودیوی Pandemic جهت بهتصویر کشیدن تعداد عظیمی از سربازها در میدان نبرد، انجین بازی را ارتقا داده تا امکان پیادهسازی چنین چیزی میسر شود. اما عرضه بازی یک ناامیدی بزرگ بود؛ عرضهای که نهتنها نارضایتی شدید بازیکنان را به همراه داشت، بلکه منتقدان نیز اصلا روی خوشی به آن نشان ندادند. بسیاری از بازیکنان حتی چنین عرضهای را توهینآمیز دانستند و عبارتهایی مانند «عاری از هرگونه نوآوری» یا «ناکامل بودن» به وفور در میان طرفداران شنیده میشد.
شباهت بیش از اندازه Conquest با Star Wars: Battlefront اوریجینال نیز چیزی بود که مورد انتقاد بازیکنان قرار گرفت. البته باید اشاره کرد که واگذاری امتیاز مجموعه ارباب حلقهها به وارنر بروز نیز در کیفیت نهایی بازی بدون تأثیر نبود. بهنظر میرسد که الکترونیک آرتز باید تحت هر شرایطی بازی را تا پایان سال 2008 منتشر میکرده و هر چند Lord of The Rings: Conquest در نهایت در هفتههای ابتدایی سال 2009 منتشر شد، اما میتوان آثار شتابزدگی و ناکامل بودن بازی به علت کمبود وقت کافی را در جای جای آن مشاهده کرد.
بهترین ها
5. LEGO The Lord of the Rings
استودیوی سازنده: Traveller’s Tales
ناشر: WB Games
زمان عرضه: 2012
پلتفرمها: رایانههای شخصی، پلی استیشن 3، ایکس باکس 360، نینتندو DS، نینتندو 3DS، پلی استیشن ویتا، Wii، موبایل
اگر از طرفداران سهگانه پیتر جکسون هستید، بازی LEGO The Lord of the Rings عنوانی است که به راحتی میتواند شما را راضی کند. هر چند نمیتوان از این عنوان انتظار یک تجربه واقعگرایانه و صحنههای سینمایی پرزرق و برق داشت، اما LEGO The Lord of the Rings شما را به یک ماجراجویی مفرح با شوخیهای خلاقانه و طراحی بصری دوستداشتنی میبرد. در حالی که بازی یک اقتباس از اثری حماسی و بزرگ محسوب میشود، سازندگان هیچگاه خود را بیش از اندازه جدی نمیگیرند و همین موضوع نیز منجر به خلق تجربهای شیرین و دلچسب شده است. LEGO The Lord of the Rings همچنین میتواند به عنوان یکی از بهترین نقاط آغاز برای آشناسازی مخاطبان کم سن و سال با دنیای تالکین عمل کند.
4. The Lord of The Rings Online
استودیوی سازنده: Standing Stone Games
ناشر: Daybreak Game Company
زمان عرضه: 2007
پلتفرمها: رایانههای شخصی
ساخته شدن یک بازی MMO از مجموعه عظیم و محبوبی مانند ارباب حلقهها، امر اجنتابناپذیری بهنظر میرسید. این اتفاق در سال 2007 رخ داد و خوشبختانه با موفقیت زیادی هم همراه بود. در حالی که بازی The Lord of The Rings Online مدتی پیش شانزدهمین سالگرد عرضه خود را جشن گرفت، هیچ اثری از توقف یافتن پشتیبانی از آن دیده نمیشود و تیم توسعهدهنده بازی The Lord of The Rings Online همچنان با عرضه محتویات تازه و جذاب، به سرگرم کردن بازیکنان ادامه میدهد. «ارباب حلقهها آنلاین» تجربهای جادویی است که نهتنها شکوه و عظمت سرزمین میانه را به بهترین شکل بهتصویر میکشد، بلکه به شما اجازه میدهد تا کاملا خود را در آن غوطهور سازید و از تعداد کمسابقهای از لوکشینهای دنیای آن دیدن کنید.
3. The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth II
استودیوی سازنده: EA Los Angeles
ناشر: EA
زمان عرضه: 2006
پلتفرمها: رایانههای شخصی، ایکس باکس 360
هنگامی که به تماشای یک نبرد حماسی در فیلمهای ارباب حلقهها مینشینید، نمیتوانید پتانسیل یک تجربه ویدئوگیمی استراتژی عالی در این دنیا را در نظر نگیرید. خوشبختانه The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth II از این پتانسیل بهره برد و دنباله آن نیز به بهترین نسخه استراتژی در میان تمامی عناوین ارباب حلقهها تبدیل شد. عنوانی که بخاطر بهبود و گسترش دادن بسیاری از المانهای گیمپلی نسخه قبلی، تجربهای عمیقتر از سبک RTS (استراتژی ریل تایم) را ارائه داد و مورد استقبال دوستداران این سبک قرار گرفت. با اضافه شدن نژادها و موجودات جدید به دنباله بازی، نبردهای The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth II حماسیتر از همیشه هستند و تجربه آن به تمام طرفداران ارباب حلقهها که به این سبک علاقهمند هستند، پیشنهاد میشود.
2. The Lord of the Rings: The Return of the King
استودیوی سازنده: EA Redwood Shores
ناشر: EA
زمان عرضه: 2003
پلتفرمها: رایانههای شخصی، پلی استیشن 2، ایکس باکس، گیم بوی ادونس، گیم کیوب، موبایل
میتوان از بازی The Lord of the Rings: The Return of the King به عنوان بهترین اقتباس از فیلمهای سهگانه ارباب حلقهها یاد کرد. عنوانی خاطرهانگیز که شما را در نقش تعدادی از شخصیتهای کلیدی فیلمها قرار میدهد و شامل بازسازی برخی از لحظات حماسی آن میشود. با وجود مواردی مانند عملکرد بد دوربین در برخی بخشها، گیمپلی هک اند اسلش بازی The Lord of the Rings: The Return of the King همچنان سرشار از جذابیت است و کیفیت اکشن و سینماتیک آن، بعد از گذشت این همه سال شما را به تحسین وا میدارد. شخصیتهای قابل بازی بیشتر، گرافیک بهبود یافته نسبت به نسخه قبل (The Lord of the Rings: The Two Towers) و همچنین کواپ قوی بازی، «ریترن آو د کینگ» را به یک ماجراجویی معرکه تبدیل کرده که تجربه آن برای دوستداران فیلمهای ارباب حلقهها، ضروری است.
1. Middle-earth: Shadow of Mordor
استودیوی سازنده: Monolith Productions
ناشر: WB Games
زمان عرضه: 2014
پلتفرمها: رایانههای شخصی، پلی استیشن 3، پلی استیشن 4، ایکس باکس 360، ایکس باکس وان
شاید اسم بردن از بازی Middle-earth: Shadow of Mordor به عنوان بهترین بازی ساخته شده از دنیای ارباب حلقهها، برای بسیاری از طرفداران یک موضوع قابل حدس باشد. اما همچنان نباید از تواناییهای تیم مونولیث پروداکشنز در طراحی یک جهان فوقالعاده، به سادگی عبور کرد. تیم سازنده برای خلق محیطها و فضاسازی مطابق با کتابهای تالکین، از افراد مختلفی مشاوره گرفت که نام پیتر جکسون، کارگردان سهگانه ارباب حلقهها نیز در میان آنها دیده میشود.
«شدو آو موردور» در نهایت موفق شد تا با الهامگیری از سایر آثار محبوب اکشن ادونچر و ترکیب آن با عناصر تازه، به یک تجربه بیادماندنی تبدیل شود که شاید پیش از عرضه آن، کمتر کسی انتظارش را داشت. یکی از ویژگیهای کلیدی بازی که بیشک در موفقیت آن نیز نقش پررنگی داشت، سیستم هوشمندانه نمسیس بود. سیستم داینامیکی که به لطف آن، باعث میشود جهان بازی Middle-earth: Shadow of Mordor به انتخابهای شما واکنش نشان دهد تا برای هر بازیکن، تجربه عمیق و منحصربفری شکل بگیرد. «شدو آو وار»، دنباله بازی نیز عنوان خوشساخت و باکیفیتی محسوب میشود که نام آن میتوانست در این لیست قرار گیرد.