شرکت مایکروسافت بعد از ظهر دوشنبه 31 شهریور طی خبری به شدت غافلگیر کننده اعلام کرد که کمپانی بتسدا و شرکت مادر آن یعنی Zenimax را با مبلغ 7.5 میلیارد دلار خریده است. این نقل و انتقال ، عظیم ترین خرید بخش سرگرمی و بازی مایکروسافت و سومین خرید پرهزینه تاریخ کمپانی ردموندی است. این خرید به قدری بزرگ بود که از دیروز ، اخبار فراوانی در این رابطه منتشر شده و میلیون ها گیمر در سراسر جهان در انتظار این هستند که مایکروسافت از این خرید عظیم چه هدفی را دنبال می کند. آیا دارندگان کنسولهای سونی و نینتندو هم می توانند در اینده از عناوین بتسدا لذت ببرند یا اینکه مایکروسافت به مانند نسل ششم و هفتم در نظر دارد تمامی عناوین مشهور Zenimax و زیر مجموعه هایش را تنها برای ایکس باکس سریز و پی سی عرضه خواهد کند. در ادامه نه تنها این به سوالات پاسخ می دهیم بلکه نکات جالبی در مورد این نقل و انتقال را برایتان بازگو خواهیم کرد.
برای مشاهده آیتم ویدیویی در یوتوب کلیک کنید
کمپانی Zenimax طی 15 سال گذشته به لطف عرضه عناوینی مثل Oblivion ، Skyrim و Fallout 3 موفقیت بزرگی کسب کرد و بسیاری از استودیوهای مشهور همچون id software و Arkane خرید و تعدادی از مهم ترین عناوین اول شخص را به زیر چتر خود آورد. با این حال عملکرد مالی نه چندان خوب چند سال اخیر Zenimax همچون عرضه فاجعه بار Fallout 76 و فروش نه چندان خوب مجموعه دیس انرد از یک سو و مشخص نبودن زمان عرضه اثار مهم این کمپانی از جمله قسمت ششم سری Elder Scrolls و عنوان جدید Starfiled از سوی دیگر سبب شد تا در نهایت بتسدا و کمپانی مادرش طی معامله ای به ارزش 7.5 میلیارد دلار به بزرگترین بازوی حرکتی بخش بازی مایکروسافت مبدل شود. جالب اینجاست این معامله ، پس از خرید 8.6 میلیارد دلاری مجموعه سوپر سل به وسیله کمپانی چینی تنسنت ؛ به عنوان دومین خرید بزرگ تاریخ صنعت بازی شناخته می شود. این رقم سه برابر 2.5 میلیارد دلاری است که مایکروسافت در سال 2014 برای خرید استودیو مویانگ و مالکیت بازی ماینکرفت هزینه کرد. نکته جالب دیگر این است که خرید بتسدا ، در حقیقت سومین خرید بزرگ تاریخ کمپانی مایکروسافت است. دو جایگاه هم اول این خریدها به ترتیب با 26 میلیارد دلار و 8.5 میلیارد دلار به لینکدین و اسکایپ تعلق دارد.
خرید بتسدا به وسیله مایکروسافت بدین معناست که نه تنها این شرکت صاحب تعدادی از بهترین IPهای دنیای بازی شده بلکه تعداد استودیوهای سازندهاش را هم دو برابر کرده. این استودیوها شامل استودیوهای لیون و تگزاس Arkane ، استودیوهای دالاس ، آستین ، مونترال و راک ویل بخش بازیسازی بتسدا ، استودیوهای فرانکفورت و تگزاس id Software ، استودیو ماشین گیمز واقع در سوئد ، استودیو Roundhouse واقع در مدیسون که اعضای اسبق human head آن را تشکیل داده اند ، استودیو ZeniMax Online Studios واقع در هانت ولی ، استودیو Alpha Dog واقع در هلیفکس کانادا و در نهایت استودیو تنگو گیم ورکز که مقر آن در توکیو پایتخت ژاپن است. فیل اسپنسر دیروز طی مصاحبه ای اعلام کرد که قصد بستن هیچ کدام از این استودیوها یا اخراج کارمندان آن را ندارد که با توجه به این موضوع حالا 2300 نفر عضو بتسدا ، به کارمندان جدید مایکروسافت تبدیل شده اند. با این حساب حالا مایکروسافت 28 استودیو بازیسازی در اختیار دارد که حتی برای کمپانی به بزرگی آن ها هم بی سابقه است. نکته جالب دیگر این است که با این خرید حالا ردموندیها پرچمدار عناوین CRPG یا همان نقش آفرینی های غربی هستند. مایکروسافت پیش از این موفق شده بود استودیو Obsidian خالق عناوینی مثل کوتور 2 ، Fallout New Wegas ، Neverwinter Nights 2 و South Park و همچنین استودیو inXile خالق مجموعه Wasteland را خریداری کند. نکته جالب در مورد 2 استودیو مذکور این است که هر دو آن ها به وسیله اعضای اسبق و کلیدی شرکت اینترپلی یعنی خالق مجموعه های فال اوت و ویستلند تاسیس شده اند. حالا با اضافه شدن بتسدا علاوه بر آثار یاد شده، تمامی حقوق مجموعه های Fallout و The Elder Scrolls هم به دستان این کمپانی افتاده.
حالا که در مورد استودیوها صحبت کردیم بهتر است نگاهی به پروفایل عظیم عناوین بتسدا داشته باشیم و اینکه مایکروسافت حالا چه IPهایی را در اختیار دارد. همانطور که پیش تر گفتیم بتسدا طی 15 سال گذشته استودیوهای جدیدی را به خود اضافه کرده و به واسطه همین خریدها ؛ تعدادی از مشهورترین آیپی های این صنعت را در اختیار دارد. آیپی هایی که حالا در تملک مایکروسافت هستند. این عناوین شامل : سری Elder Scrolls ، Fallout ، Doom ، ولفنشتاین ، کوئک ، Rage ، دیس آنرد ، Evil Within ، استارفیلد ، گوست وایر توکیو ، دث لوپ ، prey و کامندر کین هستند. البته که مایکروسافت حتی تا پیش از خرید بتسدا ، IPهای مهم فراوانی را در اختیار داشت اما اضافه شدن این تعداد از عناوین مشهور صنعت بازی ان هم دقیقا پیش از عرضه کنسول های نسل نهم باعث شده تا نه تنها مایکروسافت به یکی از مهم ترین دارندگان آیپی های بزرگ تبدیل شود بلکه موقعیت سونی به عنوان پرچمدار صنعت بازی کمی به خطر بیفتند.
مهم ترین سوال در مورد این خرید ، هدف مایکروسافت است. ایا ان ها به دنبال افزایش تعداد خریداران ایکس باکس سریز هستند ؟ ایا می خواهند کتگوری عناوین گیم پس را گسترش دهند یا اینکه در پی انحصاری کردن اثار بزرگی همچون دووم و فال اوت خواهند بود ؟ در جواب باید گفت همگی ان ها. با این خرید حالا تمامی عناوین بتسدا در روز عرضه ، در اختیار کاربران گیم پس قرار خواهند گرفت. همچنین اعلام این خبر دقیق یک روز پیش از شروع پیش خرید ایکس باکس نسل نهم سبب شد تا مایکروسافت در جایگاه فوق العاده ای قرار گرفته و موقعیت ثبیت شده سونی را کمی به خطر بیندازد. از طرفی اسپسنر اعلام کرد که در رابطه با عناوین انحصاری بسته به بازی تصمیم میگیرد. جوابی که نشان می دهد مایکروسافت لزوما نمی خواهد رویکردی به مانند ماینکرفت را پیش بگیرد و احتمالا تعداد قابل توجهی از عناوین بتسدا را در انحصار ایکس باکس و پی سی نگه می دارد. البته این موضوع چندان هم عجیب نیست مخصوصا وقتی به تاریخچه مایکروسافت و کنسول ایکس باکس نگاه می کنیم و می بینیم مثلا طی نسل ششم عناوینی مثل Doom 3 یا The Elder Scrolls III: Morrowind در انحصار ایکس باکس و پی سی قرار داشتند. در هر صورت این حرکت مشخصا سونی را مجاب می کند تا زودتر استودیوهای جدیدی را به زیر مجموعه هایش اضافه کند. استراتژی که ماه هاست مدیران سونی در پی آن هستند. موضوع جالب دیگر این است که اسپنسر اعلام کرده دو بازی دث لوپ و گوست وایر توکیو همچنان در انحصار زمانی پلی استیشن 5 خواهند بود و مایکروسافت به این قرارداد احترام خواهد گذاشت. موضوعی که شاید در نگاه نخست عجیب باشد اما در بلند مدت کاملا منطقی حساب شده است. اگر به یاد داشته باشید بازی محبوب Hell Blade ابتدا در انحصار پلی استیشن 4 و پی سی بود اما پس از خریداری شدن نینجا تئوری ، Hell Blade 2 حالا به یکی از مهم ترین عناوین انحصاری ایکس باکس مبدل شد. حالا به فرض اینکه دو عنوان یاد شده روی PS5 موفق ظاهر شوند ؛ مایکروسافت از موقعیت فوق العادهای برای انحصاری کردن دو عنوانی که روی ساخته سونی عرضه شده اند ، دارد.
در نهایت باید گفت این حرکت مایکروسافت هرچند عجیب و ناگهانی بود اما ردموندی ها شرکتی را تصاحب کردند که کاملا مناسب ان ها بود. یک مجموعه امریکایی بزرگ که طی برهه هایی همکاری بسیار نزدیکی با مایکروسافت داشته و حالا به عظیم ترین بازوی بخش بازی و سرگرمی این کمپانی تبدیل شده. البته بر اساس اخبار منتشر شده مایکروسافت علاقه ای به نظارت کاملا مستقیم روی بتسدا ندارد و می خواهد این شرکت همچنان به عنوان مجموعه ای مستقل اداره شود. رویکردی مشابه شرکت امبرسر گروپ که مالک THQ Nordicو دیپ سیلور است هرچند این دو مجموعه به صورت جداگانه فعالیت های خود را پیش می برند. حالا از نظر شما این خرید ناگهانی چه تاثیری روی صنعت بازی دارد و از همه مهم تر مایکروسافت با این خرید تا چه حد می تواند موقعیت فعلی سونی و پلی استیشن 5 را خطر بیندازد.
اگه باز های بتسدا رو فقط برای ایکس باکس و پی سی کنه ضربه ی بدی به سونی میخوره
نسل 7 ماکروسافت بخاطر xbox 360 غرور گرفتش ابتدای نسل 8 گفت هرکس خواست ازما بخره قیمتمون اینه روشم اجباری باید کینیت بگیرین
سونی هم نسل 8 پیروز شد
حالا برعکس شده سونی بخاطر ps4 غرور گرفتش داره حرکات ایتدایی ماکرو در نسل 8 تکرار میکنه و ماکروسافت نسل 8 شکستش براش تجربه شده میخواد داره با تجربه کامل میاد جلو
این نسل همین جور رفتار 2 شرکت ادامه پیدا کنه پیروز ماکروسافته واقعا سرویس هایی داره میده خیلی عالی و به نفع گیمرهاست
[QUOTE=”John-117, post: 4858351, member: 152014″]
ممنون بابت سرعت عمل منتظر یه پادکست طوفانی هم هستیم:D
[/QUOTE]
فک میکنم میوفته اپیزود بعدی و قبل اعلام خبر این قسمت رو ضبط کردن.:دی
ممنون بابت سرعت عمل منتظر یه پادکست طوفانی هم هستیم:D
تشکر بابت مطلب.
ایول به این سرعت عمل تو ساخت آیتم. خدا قوت.:D
این خرید رو به طرفدارن مایکروسافت و xbox تبریک می گم
امیدوارم مایکروسافت دوران طلایی نسل 7 رو که با xbox 360 برای طرفداراش رقم زده بود این نسل هم با سری اکس رقم بزنه
و در نهایت انشالا وضعیت درسته بشه و همه کنسول و سیستم مورد علاقشون رو به بهترین و راحت ترین شکل ممکن بخرن
با تشکر از مدیریت محترم سایت محبوب و حرفه ای بازی سنتر
بسیار متن کامل و شفافی بود. ممنون