برای مشاهده آیتم تاثیر مهلک ویروس کرونا بر صنعت بازی در یوتوب کلیک کنید
دو ماه پیش اتفاقی جهان را تکان داد ؛ اتفاقی که مشخص نیست عواقب آن تا چه اندازه میتواند سنگین باشد. همین را میدانیم که منشا این اتفاق یعنی ویروس کرونا تا امروز چند هزار کشته داده و میلیونها نفر در چین به واسطه شیوع این بیماری تحت قرنظینه شدید هستند. جدا از اینکه این بیماری تا کجا پیشروی میکند ؛ موضوعی که در ابتدا از چشمان بسیاری از مردم جهان پنهان مانده بود ، تاثیر کرونا روی کسب و کارهای جهانی مخصوصا بازار پرسودی همچون صنعت بازی است. چین نه فقط مهم ترین منبع برای تولید و ساخت کنسولهای بازی است بلکه به عنوان پردرآمدترین بازار گیم جهان به شدت از شیوع این ویرس کشنده آسیب دیده. آسیبی که جنبههای مختلفی دارد و اگر اوضاع به همین منوال پیش برود میتواند میلیاردها دلار به صنعت بازی صدمه زده و همچنین باعث تاخیر در عرضه کنسولهای نسل نهم شود. حالا که دو ماه از خبر شیوع این ویروس گذشته ، میتوانیم با دقت بیشتری تمامی ابعاد این اتفاق را در نظر بگیریم.
تاخیر در عرضه کنسولهای نسل نهم
چین سالهاست بزرگترین مونتاژ کننده وسایل الکترونیکی در جهان از جمله کنسولهای بازی است. با وجود تلاش بسیاری از سوی کشورهای اسیای شرقی از جمله تایوان ، تایلند و ویتنام ؛ هنوز هم چین با فاصلهای زیاد چرخ اصلی تولید در دنیای الکترونیک محسوب می شود. حالا چه اتفاقی می افتد که یکی از مهلک ترین ویروس های کشنده سده اخیر ، ناگهان چین را دربرمی گیرد. خب ، طبیعتا بازار کنسولها هم آسیب می بینید ؛ آسیبی ممکن است حتی باعث تاخیر در عرضه پلی استیشن 5 و ایکس باکس سریس ایکس یا کمبود این دو کنسول شود. بر اساس گزارش اخیر نشریه بیزنس اینسایدر این احتمال به صورت جدی وجود دارد که چنین اتفاقی در انتظار بازار بازی باشد. احتمال شیوع هر چه بیشتر ویروس در چین و به تبع آن قرنطیه کارگرانی که مهم ترین دلیل ساخت و مونتاژ سریع این محصولات هستند ، نه فقط میتواند باعث کمبود کنسول در پاییز 2020 شود بلکه حتی این زمان را به تاخیر بیندازد.
از طرفی مایکل پکتر تحلیلگر پر سر و صدای صنعت نظر جالبی در این باره دارد. به گفته او شاید اپل جایگزین واقعی به جز چین برای تولید محصولاتش نداشته باشد اما سونی و مایکروسافت به دلیل درخواست کمتر PS5 و ایکس باکس سریس ایکس به نسبت آیفون و آی پد ، می تواند از کشورهای جایگزین همچون تایوان و ویتنام استفاده کند.
موضوعی که البته پکتر به آن اشاره نکرد احتمال بالا رفتن قیمت کنسول هاست که این موضوع هم دست کمی از فاجعه ندارد. با اینکه احتمال چنین اتفاقی واقعا کم است اما اگر سونی و مایکروسافت با مشکل کمبود کنسول روبرو شوند و علاقه ای هم به شکل گیری بازار سیاه نداشته باشند ؛ احتمال کمی وجود دارد که این کمپانی ها با رقم بیشتری نسبت به قیمت واقعی ، کنسولهای خود را عرضه کنند.
پای نینتندو هم در میان است
سوییچ به قدری محبوب بوده که از همان ابتدا نینتندو را با مشکل کمبود کنسول روبرو کرده . در حالی که طی ماه های اول عرضه کنسول های بسیار محبوب این امری طبیعی است اما به واسطه شیوع هر چه بیشتر کرونا احتمال دارد نینتندو اواخر امسال به دردسر بزرگی بیفتند. پس از دعوای تعرفه بین آمریکا و چین ؛ نینتندو تصمیم گرفت بخش مهمی از مونتاژ سوییچ را از چین به ویتنام ببرد. البته پروژه آنها کاملا موفق هم پیش نرفت و نینتندو هنوز فاصله زیادی تا خلاص شدن از کمپانی های مونتاژ کننده چینی دارد. نینتندو دو هفته پیش اعلام کرد که به دلیل کرونا نه فقط عرضه شیپمنت جدید نینتندو سوییچ در ژاپن به تاخیر افتاده بلکه عرضه باندل Animal Crossing سوییچ به زمان نامشخصی موکول شده است. البته این شرکت ژاپنی اعلام کرده این اتفاق تاثیری روی بازارهای اروپا و آمریکا نخواهد داشت ، هرچند در اینجا هم همه چیز به نحوه برخورد دولت چین با کرونا و پروسه ساخت واکسن این ویروس خلاصه میشود.
وقتی کسب ورزش های الکترونیک از رونق میافتد
چین نه تنها بزرگترین بازار گیم جهان است بلکه بیشترین تعداد بازیکنان آنلاین و البته بازیکنان حرفه ای مسابقات Esports را در جهان دارد. به همین خاطر بازار عناوینی همچون DotA و League of Legends کاملا تحت تاثیر این کشور و میلیون ها بازیکنی است که در چین این عناوین را به صورت حرفه ای دنبال می کنند. به واسطه شیوع کرونا ، ماه گذشته مسابقات لیگ حرفه ای League of Legends در چین کنسل شد. این در حالی است که مسابقات قهرمانی این بازی طی ماه اکتبر برگزار می شود و حتی این احتمال هرچند به صورت کم وجود دارد که در صورت دوام وضعیت فعلی برگزاری مسابقات قهرمانی League of Legends هم دچار مشکل شود. البته این تنها Riot Games نیست که در چنین شرایط سختی قرار گرفته و دیگر کمپانی های بزرگ ورزش های الکترونیک هم اوضاع چندان خوبی ندارند. اکتیویژن به دلیل شیوع کرونا مسابقات لیگ اورواچ را طی ماه های فوریه و مارچ در چین کنسل کرد. نینتندو هم به همین دلیل از برگزاری مسابقات قهرمانی Pokemon را در هنگ کنگ سرباز زد و البته دور پایانی مسابقات آسیا اقیانوسیه Counter-Strike: Global Offensive هم که قرار بود در ماکائو برگزار شود ، تا زمان نامشخصی به تعویق افتاد.
مشکلات پورت بازی ها
خوب یا بد به دلیل نبود استودیوهای مشهور غیرانلاین در چین ، تا اینجای کار مشکلی در بخش تولید بازی به وجود نیامده هرچند ممکن است بعضی کمپانی ها مانند Take Two برای عرضه پورت عناوین خود دچار دردسر شوند. این شرکت چند هفته پیش در آخرین گزارش مالی خود اعلام کرد عرضه نسخه سوییچ Outer Worlds به دلیل ویروس کرونا به تعویق افتاده است. ماجرا از این قرار است که شرکت سنگاپوری Virtuos که وظیفه پورت این بازی را برعهده داشت ، برای مدت نامشخصی تعدادی از استودیوهای خود را بسته است. Virtuos هفت استودیو در سراسر جهان دارد که سه تا آنها در چین فعالیت دارند و به نظر می رسد هر سه استودیو فعلا بسته شده اند. از طرفی فراموش نکنیم که استودیوهای چینی از مهم ترین منابع اوت سورس صنعت بازی به خصوص در بخش های فنی هستند و ممکن است کار برای بعضی از شرکت های بزرگ بیش از این هم بیخ پیدا کند.
امیدواریم ویروس کرونا هر چه سریعتر مهار شده و جان میلیون ها انسان که در معرض این ویروس قرار دارند ، به خطر نیفتند. با این حال مانند همیشه از شما می پرسیم که نظرتان در مورد تاثیرات ویروس کرونا در صنعت بازی چیست و امیدواریم که این نظرات را با ما به اشتراک بگذارید.