آنلاک

گیمرها علیه وال‌استریت | گزارشی از جنجالی‌ترین اتفاق این روزهای بازار بورس آمریکا

یک هفته بیشتر زمان نیاز نبود تا ارزش هر سهم فروشگاه زنجیره‌ای بازی‌های ویدئویی یعنی گیم‌استاپ از 22 به 325 دلار برسد. اتفاقی که ضربه سنگینی را به جامعه سرمایه‌دار آمریکا وارد کرد و باعث شد بسیاری از استانداردهای بورس این کشور به یکباره زیر سوال برود. اتفاقی که جوانب پیچیده و تاریخی‌ای دارد و شاید شروعی باشد برای پایان دورانی که سرمایه‌دارها در آمریکا به راحتی شرکت‌ها و تولیدکننده‌های کوچک را نابود کرده و ثروت خود را بیش از پیش می‌کنند. ساختاری کاملا قانونی که احتمالا بعد از تماشای فیلم «بیگ شورت» با آن کمی آشنا هستید اما اینبار در جهتی کاملا خلاف ترفند‌های همیشگی پیش رفت و سود بزرگی را به اعضای کوچک بازار سرمایه یعنی مردم عادی رساند.

برای مشاهده آیتم ویدیویی در یوتوب کلیک کنید

برای درک بهتر از این موضوع کافیست به یک سال پیش یعنی دورانی برگردیم که هنوز شیوع ویروس کرونا در آمریکا جدی گرفته نشده بود. افزایش علاقه گیمرها به خرید بازی‌ به شکل دیجیتال باعث شد، گیم‌استاپ به عنوان بزرگ‌ترین فروشگاه زنجیره‌ای بازی‌های ویدئویی به مرور با افتی در سود مواجه شده و مشتری‌های خود را از دست بدهد. موضوعی که برای سال‌هاست پررنگ‌تر می‌شود و همواره این فروشگاه را در نزدیکی احتمال تعطیلی قرار می‌داد. شیوع کرونا و شروع قرنطینه سراسری، ضربه بزرگ‌تری را به اقتصاد گیم‌استاپ وارد کرد. اینبار بحث علاقه جای خود را به اجبار داد و افزایش فروش دیجیتالی بازی‌ها باعث شد ارزش هر سهم گیم‌استاپ به پایین‌ترین میزان خود یعنی 10 دلار برسد. ماجرا زمانی تغییر کرد که رایان کوهن همین چند ماه پیش 10 درصد سهام گیم‌استاپ را خریداری و در ادامه به هیئت مدیره این کمپانی اضافه شد. کوهن را احتمالا دنبال‌کنندگان بازار سرمایه به خوبی می‌شناسند. سرمایه‌گذار 34 ساله‌ای که با 55/1 میلیون سهم از اپل را در اختیار داشته و به عنوان بزرگ‌ترین سهام‌دار خصوصی این کمپانی شناخته می‌شود. کوهن بعد از حضور در مدیریت گیم‌استاپ نامه‌ای سراسری را به اعضای آن ارسال کرده و به تندی از سیاست‌های آنها در سال‌های اخیر انتقاد کرده و وعده تغییرات اساسی در آینده را مطرح کرد. رویکرد جدید کوهن باعث شد شرایط کمی برای گیم‌استاپ بهبود یابد. تغییرات صورت گرفته تاثیر مثبتی روی سهام گیم‌استاپ داشت و ارزش هر سهم آنها به 22 دلار افزایش یافت. با این حال مشکلات گیم‌استاپ پایان نیافت و این تازه شروعی برای ماجراجویی سرمایه‌دارهای بزرگی رسید که تحت عنوان «هج فاند» شناخته می‌شوند.

در بازار بورس آمریکا، فرایندی تحت عنوان «شورت سل» وجود دارد که سرمایه‌دارهای بزرگ با استفاده از آن کمپانی‌های کوچک و مسئله‌دار را نابود کرده و دارایی خود را افزایش می‌دهند. در این فرایند کاملا قانونی، سرمایه‌گذارهایی که از احتمالات و آینده بازار خبر دارند، بخشی از سهام یک کمپانی را به اصطلاح از دارندگان آن قرض گرفته، با فروش آن قیمتش را کاهش داده و در ادامه همان سهم‌ها را ارزان‌تر خریده و به دارندگان اصلی آن باز می‌گردانند. طی این فرایند، دارنده سهم، دارایی خود را اینبار با ارزشی کمتر دریافت کرده اما سرمایه‌گذار طی فرایند فروش با قیمت بالا و خرید با قیمت پایین، سود قابل توجهی را کسب می‌کند. اینبار درباره گیم‌استاپ، قرار بر این بود تا اتفاقی مشابه یعنی شورت سل رخ دهد اما گیمرها در وبسایت ردیت به شکلی کاملا خودجوش از آن جلوگیری کردند. برخی مردم عادی که از این موضوع باخبر شدند با راه‌اندازی صفحاتی در وبسایت ردیت، نسبت به اتفاقات پیش رو اخطار داده و مردم عادی را به خرید سهام گیم‌استاپ تشویق کردند. در ادامه سرمایه‌داری که سهام را گران فروخته بود تا آن را ارزان‌تر بازخرید کند با شرایطی روبرو شد که چیزی جز ضرر را برای آنها به همراه نداشت. در اصل سرمایه‌دارها هر سهم را به قیمت حدود 22 دلار فروختند تا آن را زیر 10 دلاری بازخرید کنند اما پیش دستی مردم در خرید سهام گیم‌استاپ ارزش آن را به 325 دلار رساند. حالا سرمایه‌گذار باید سهام قرض گرفته شده را با قیمتی بسیار بالاتر جایگزین کند و این به معنی سود میلیاردی آنهاست.

رویترز در آخرین گزارش خود به این مسئله اشاره داشته که اتفاقات یک هفته اخیر بازار بورس باعث شده بیش از پنج هزار شرکت سرمایه‌گذار با ضرری در حدود 70 میلیارد دلار روبرو شود. اکنون سرمایه‌دار که مسیر بازار را تعیین کرده و به اصطلاح حرف اول را می‌زدند به دنبال مقابله با این اتفاقات هستند. در ابتدا اپلیکیشن «رابین‌هود» که در زمینه خرید و فروش سهام فعالیت می‌کند، خرید سهام گیم‌استاپ را متوقف کرد و در ادامه چهره‌های مطرح بازار بورس به تلویزیون و دیگر رسانه‌ها آمدند و از دولت آمریکا درخواست دارند که از پیگیری این موضوع جلوگیری شود. مسئله‌ای که برای سال‌هاست توسط خود همین سرمایه‌دارها اتفاق افتاده و البته جوانب کاملا قانونی ماجرا از توقف رسمی آن جلوگیری کرده. گیم‌استاپ تبدیل شده به شروعی برای دشمنی آشکار مردم و وال‌استریت. حالا شاهد شروع کمپین‌های بیشتری در وبسایت ردیت هستیم که مردم را به مقابله با سرمایه‌دارها تشویق کرده و البته مسیرهایی درست را پیش روی آنها قرار می‌دهد. گفته می‌شود یکی از کسانی که در این راه پیشگام شده با خرید 750 هزار دلار از سهام گیم‌استاپ، حالا سرمایه‌ای بالغ بر 22 میلیون دلار را در اختیار دارد. اتفاقی که نشان می‌دهد اینبار گیمرها با کمک اینترنت شاید برای همیشه سلطه سرمایه‌دار بر جامعه اقتصادی آمریکا را پایان دهند.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا