با شروع هر نسل از کنسولهای بازی، یکی از دغدغههای اصلی هر گیمری خرید یک تلوزیون مناسب برای به نمایش گذاشتن قدرت بصری کنسولهای جدید است. البته این رویکرد در نسل هفتم به رزولوشن و در نسل هشتم به عدد رزولوشن و البته فناوری HDR محدود شده بود. با اینکه انتظار میرفت رزولوشن 4K به یک استاندارد برای کنسولهای ایکس باکس وان و پلی استیشن 4 تبدیل شود، اما این کنسولها تنها رزولوشن 1080P را به عنوان استاندارد ساخت بازیها انتخاب کردند و به همین جهت در طول سالهای قبل نیازی به خرید یک TV جدید نبود.
برای مشاهده آیتم کدام تلویزیون برای PS5 و Xbox Series X مناسب است در یوتوب کلیک کنید
این روند با عرضه مدلهای Xbox One X و PS4 Pro کمی تغییر کرد. با اینکه بسیاری از عناوین اوپتیمایز شده این کنسولها به صورت Native از رزولوشن 4K پیشتیبانی نمی کردند اما مشخصا همه این عناوین با رزولوشنی بالاتر از 1080P اجرا میشدند و تصاویر به صورت 4K اپ اسکیل شده به نمایش در می آمدند. با اینکه کنسولهای پایه هم از HDR پیشتیبانی میکنند اما ترکیب 4K و HDR با هم سبب شد که بسیاری از خریداران دو کنسول Xbox One X و PS4 Pro ، تلویزیونهای 4K با پشتیبانی از HDR را بخرند.
متاسفانه برخلاف تصور شما ، ممکن است که حتی با وجود داشتن چنین نمایشگرهایی باز هم برای تجربه کامل کنسولهای پلی استیشن 5 و ایکس باکس سری ایکس نیاز به تلویزیونی جدید داشته باشید!
مشخصا رزولوشن 4K به عنوان استاندارد ثابت نسل بعد خواهد بود. با این حال تکنولوژیهای مهم دیگری هم خواهند بود که هر دو کنسول PS5 و Xbox Series X به نحوی از آنها بهره میبرند و نیاز به خرید یک تلویزیون مناسب برای دستیابی به این موارد را دارند. مهم ترین این موارد پشتیبانی از نرخ فریم ۱۲۰ فریم بر ثانیه است که هر دو کنسول PS5 و Xbox Series X از آن بهره خواهند بود و حال سوالی که مطرح میشود، آیا برای رسیدن به این نرخ فریم نیاز به خرید یک TV جدید داریم؟
به طور کلی میتوان گفت صرفا اگر قصد دارید تنها به موردی مثل نرخ فریم ۱۲۰ فریم بر ثانیه دسترسی پیدا کنید، احتمالا نیازی به خرید یک TV جدید نداشته باشید. هرچند در این پروسه باید قید رزولوشن 4K را بزنید. به بیان دیگر بسیاری از مدلهای موجود و حتی قدیمیتر، دارای پنلهایی هستند که از ۱۲۰ هرتز برای رزولوشن های 1080P و 1440P پشتیبانی میکنند. بدین صورت با خرید کنسولهای جدید از همان روز اول قادر خواهید بود تا از ۱۲۰ فریم بر ثانیه برای عناوینی که از این نرخ فریم بهره میبرند، استفاده کنید.
هر چند این مورد بدون اشکال هم نخواهد بود و مواردی هستند که باید به آنها توجه کنیم. اکثر TV های قدیمیتر از پورت HDMI 2.0 بهره میبرند. همان پورتی که در حال حاضر برای اجرای بازیهای خود در کنسولهای Xbox One و PS4 از آن استفاده میکنیم. HDMI 2.0 به دلیل پهنای باند 18 گیگابایتی خود قادر نیست تا نرخ فریم ۱۲۰ فریم بر ثانیه را در حالت 4K در دسترس ما قرار دهد و عملا اگر عنوانی با این نرخ فریم و رزولوشن قابل اجرا باشد، مجبور خواهیم بود تا آن را در رزولوشن یا فریم ریت پایین تری تجربه کنیم. مثلا اگر بخواهید Dirt 5 را روی این تلویزیون ها اجرا کنید باید به رزولوشن 1080p و سرعت 120 فریم بر ثانیه قانع شوید. البته این دست تلویزیون ها مشکلی برای اجرای بازی با رزولوشن 4k و سرعت 60 فریم بر ثانیه ندارند.
مشکل دیگر تلویزیون هایی که از HDMI 2.0 پیشتیبانی می کنند این است که به دلیل پهنای باند نسبتا کم این پورتها، ممکن است تا مواردی مثل HDR هم با فعال کردن ۱۲۰ فریم از دسترس ما خارج شوند. در کنار این موارد، تکنولوژیهای مهمی مثل eARC و ALLM هم در پورت HDMI 2.0 در دسترس نخواهند بود.
پشتیبانی از HDMI 2.1
حالا سوال اصلی اینجاست که تلویزیون مورد نظر نسل نهم باید چه ویژگی مهمی داشته باشد که در جواب باید گفت پشتیبانی از HDMI 2.1
شما برای گذر از محدودیتهایی که در HDMI 2.0 وجود دارد باید یک TV جدید همراه با پورت HDMI 2.1 تهیه کنید. پورتهای HDMI 2.1 به لطف پهنای باند بین ۴۰ تا ۴۸ گیگابایت قادر خواهند بود تا نرخ فریم ۱۲۰ فریم بر ثانیه را در رزولوشن 4K ارائه دهند. همچنین این پورت قادر است تا ۶۰ فریم بر ثانیه را برای رزولوشن 8K در دسترس ما قرار دهد و به بیان دیگر گزینه کاملا مناسبی برای آینده خواهد بود.
در کنار رزولوشن 4K واقعی و سرعت 120 فریم بر ثانیه ، کنسولهای PS5 و Xbox Series X ، تلویزیون شما باید از دو تکنولوژی مهم دیگر همانند eARC و ALLM هم پشتیبانی کند.
تکنولوژی eARC
در ابتدا به سراغ eARC می رویم. تکنولوژی eARC را میتوان نسل جدید و پیشرفته دسترسی به صدا دانست. شرکت سونی در اینباره توضیح میدهد:
«به لطف دسترسی به پهنای باند بسیار زیاد در تکنولوژی eARC یا Enhanced Audio Return Channel دیگر نیازی به فشرده سازی فایلهای صوتی نخواهد بود و تمام صدا ها با بیشتری و بالاترین کیفیت در اختیار شما قرار خواهند گرفت.»
بدین سبب تجربه بعضی عناوین مخصوصا بازی های ترسناک دگرگون خواهدشد. باید توجه کنید این کیفیت صدای بالاتر یک حقه تبلیغاتی نیست و شک نکنید تجربه آن دید شما را نسبت به خیلی بازی ها مخصوصا عناوینی که مبتنی بر صدا و موسیقی هستند ، تغییر خواهد کرد.
تکنولوژی ALLM
برای معرفی ALLM باید گفت به لطف این تکنولوژی، تلویزیون قادر خواهد بود تا با روشن کردن کنسول به صورت خودکار بهترین تنظیمات موجود برای کاهش تاخیر و لگ را در اختیار ما قرار دهد. ویژگی که گیمرهای حرفهای به خصوص شوتر بازها به خوبی از اهمیت آن باخبرند.
با این تمامی این تفاسیر نباید فراموش کنیم که پورت HDMI 2.1 همچنان یک تکنولوژی جدید به شمار میرود و همچنان نمیتوان در خصوص آینده آن و موفقیت یا عدم موفقیت آن با اطمینان صحبت کرد. فراموش نکنیم زمانی قرار بود تا تکنولوژی سه بعدی به یک استاندارد تبدیل شود، اما عملا دیگر هیچ کدام از کنسولها از آن پشتیبانی نمیکنند. هر چند به دلیل امکانات فراوان HDMI 2.1 بعید است که این پورت همانند تکنولوژی تولید تصاویر سه بعدی، تنها برای تبلیغات و مدت محدودی در دسترس باشد. در حال حاضر اکثر شرکتهای بزرگ در حال تولید مدل های جدید خود با استفاده از پورتهای HDMI 2.1 هستند.
در بین آنها شرکت LG را میتوان به عنوان بزرگترین حامی این تکنولوژی نام برد و در رتبههای بعد شرکتهای سامسونگ و سونی از HDMI 2.1 در بعضی از مدلهای خود استفاده کردهاند. با توجه به اینکه هر سه این شرکت ها توجه ویژه ای در تولید تلویزیون های گیمرپسند دارند و سونی هم که خود تولیدکننده PS5 است ؛ اصلا بعید نیست این دست تلویزیون ها تا دو سال اینده به استاندارد نسل نهم تبدیل شوند.