پلی استیشن 4پلی استیشن 5گیم تک

مقایسه فنی کنسول پلی استیشن 5 با پلی استیشن 4

برای مشاهده مقایسه فنی کنسول پلی استیشن 5 با پلی استیشن 4 در یوتوب کلیک کنید

حالا که کنسول جدید شرکت «سونی» (Sony) یعنی پلی استیشن 5 به صورت رسمی معرفی شده ، بسیاری از طرفداران چشم‌انتظار کسب اطلاعات بیشتر از هیولای نسل بعد این کمپانی ژاپنی هستند. در این ویدیو سعی کرده‌ایم تا جایی که مقدور بوده مقایسه‌ای بین دو کنسول قدیمی و جدید شرکت «سونی» انجام شود و به کمک این مقایسه تا حدودی با کنسول نسل نهمی «سونی» آشنا شویم. در ادامه با مقایسه فنی کنسول‌های PS4 و PS5 بازی‌سنتر همراه باشید.

بعد از مد‌ت‌ها گمانه زنی، پیش بینی و شایعه بالاخره «کنسول» (Console) بعدی شرکت «سونی» به صورت رسمی معرفی شد. بله PS5 از آنچه فکر می‌کنید به شما نزدیک‌تر است! بر خلاف اتفاقات معمول که برای یک کنسول بازی جدید اتفاق می‌افتد، «سونی» PS5 را به سادگی هر چه تمام‌تر معرفی کرد.

«مارک سرنی» (Mark Cerny) مهندس ارشد و معمار PS4 و PS vita که طراح اصلی و رئیس تیم ساخت PS5 نیز هست طی یک مصاحبه با مجله «وایرد» (Wired) – که مجله‌ای چاپی و آنلاینی آمریکایی است و در حیطه دانش و تکنولوژی فعالیت می‌کند – به صورت رسمی کنسول جدید را معرفی کرد، به همین سادگی و بدون هیچ مراسم خاص.

قطعا باید معرفی دقیق‌ و پرجزئیاتی نیز درکار باشد اما «سونی» به طور کلی مدتی است که فعالیت چندانی نداشته و به غیر از چند ویدیو تحت عنوان (State of play) و حضور کمرنگ در رویداد «گیمزکام» (Gamescom) آلمان فعالیت چندانی نداشته است. این شرکت حتی در بزرگترین رخداد صنعت بازی در دنیا یعنی E3 نیز به صورت مستقیم حضور نداشت. بسیاری این رفتار «سونی» را یک استراتژی برای تهییج بازار، گیمرها و تاثیر بر آنها تحلیل کرده‌اند ولی باید دید که این کم خبری شرکت «سونی» چه موقع به پایان خواهید رسید.

پردازنده اصلی (CPU)

کنسول PS4 و برادر میان‌نسلی‌اش PS4 Pro هر دو از پردازنده شرکت AMD با معماری «جگوار» (Jaguar) استفاده می‌کنند. دو پردازنده 4 هسته‌ای این کنسول‌ها در مجموع 8 هسته فعال را به کاربر ارائه می‌کند. این پردازنده درPS4 با فرکانس 1.6 GHz و در PS4 Pro با فرکانس بالاتر 2.13 GHz فعالیت می‌کند. PS5 نیز از یک پردازنده هشت هسته‌ای استفاده می‌کند که آنطور که منابع مختلف تائید کرده‌اند از 16 «ترد» (Thread) (هسته مجازی) سود می‌برد. اما سرعت کلاک و تعداد هسته‌های هر پردازنده فقط نشان‌گر بخشی از قدرت یک پردازنده هستند.

عامل اصلی تعیین قدرت یک پردازنده معماری آن است که هر چه تکنولوژی بالاتری داشته باشد توان و سرعت نهایی پردازنده بالاتر می‌رود. معماری «جگوار» (Jaguar) استفاده شده در پردازنده PS4 حتی در زمان عرضه نیز یک تکنولوژی کند به حساب می‌آمد. اما اکنون AMD دیگر آن شرکت قدیمی نیست و رشد چشمگیری را تجربه کرده است. پردازنده‌های جدید این شرکت یعنی سری «رایزن» (Ryzen) که هم اکنون در بازار وجود دارند فروش فوق‌العاده‌ای را تجربه کرده‌اند که بیشتر به دلیل مقرون به صرفه بودن آن‌ها است. نسخه‌ای مخصوص و قدرتمند از آن نیز به عنوان قلب تپنده PS5 فعالیت خواهد کرد. با توجه به قدرت این پردازنده انتظار می‌رود شاهد بهبود فیزیک ، هوش مصنوعی و تعدد زیاد NPCها در عناوین PS5 باشیم. به معنای ساده تر تخریب پذیری فوق العاده عناوین نسل هفتم که طی نسل هشتم غایب بودند با قدرت بیشتری بازمی‌گردد تا بیشتر شاهد عناوینی شبیه به Red Faction Guerilla ، Battlefield Bad Company و GeaRS of War 2 باشیم.

پردازنده گرافیکی (GPU)

PS4 از یک «چیپ گرافیکی» (Graphic Chip) مجتمع بر روی پردازنده اصلی استفاده می‌کند که آن نیزتوسط AMD ساخته می‌شود و اصطلاحا با عنوان APU شناخته می‌شود. به احتمال زیاد PS5 نیز از «چیپی» مشابه استفاده می‌کند. البته تا کنون اطلاعات چندانی در مورد بخش گرافیک کنسول ارائه نشده است، اما از آنچه مطمئنیم آن است که این پردازنده از سری «نِیوی» (Navi) شرکت AMD خواهد بود.

در حال حاضر این چیپ بر روی کارت‌های گرافیکی مخصوص کامپیوترهای شخصی حضور دارند و با قیمت 350 تا 400 دلار عرضه می‌شوند. با توجه به قیمت بالای این کارت‌ها اگر سونی می‌خواهد قیمت PS5 را در حد PS4 نگاه دارد شاید نتواند از نسخه‌های موجود در بازار این کارت‌ها استفاده کند.

نکته‌ای که در مورد این GPU می‌دانیم آنکه توانایی پردازش سخت‌افزاری تکنولوژی Ray Tracing را دارد. این تکنولوژی در فیلم‌های هالیوودی و در خلق گرافیک خارق‌العاده آنها کاربرد دارد و به صورت بسیار مختصر شیوه کار آن به کمک ارسال پرتو از منبع نور به اشیا و محاسبه فاصله آنها است.

شیوه های رندر فوق واقع‌گرایانه هم اکنون بر روی پردازنده‌های رقیب یعنی شرکت «انویدیا» (Nvidia) و کارت‌های سری RTX آن وجود دارد که بسیار گران هستند و بعید است PS5 از پردازنده‌ای گرافیکی با این قدرت استفاده کند. البته آنچه مسلم است اینکه قطعا شاهد رشد چشمگیر گرافیک این کنسول خواهیم بود.

یکی دیگر از مواردی که PS5 مدعی داشتن آن است امکان پخش تصاویر با کیفیت 8K است. این کیفیت از تصویر مربوط به نسل بعدی تلویزیون‌ها است که کیفیتی بالاتر از 4K کنونی دارد. البته در حاضر تعداد بسیار کمی از تلویزیون‌ها از این قابلیت پشتیبانی می‌کنند. کنسول‌های کنونی مانند PS4 Pro حتی قدرت اجرای 4K واقعی را ندارند بلکه تصاویر رندر‌شده در رزولوشن (Resolution) پایین تر را به وسیله یک حقه هوشمند گرافیکی با رزولوشن 4K ارائه می‌کند  بدین صورت که مثلا بازی هایی که رزولشون 1440P دارند به 4K «آپ اسکیل» (upscale) می‌شوند. به نظر می‌رسد با توجه به قیمت و توان،PS5 نیز باید از همین شیوه برای ارائه تصویر 8K استفاده کند. البته در کل این مطلب از لحاظ اهمیت در درجات کمتری قرار دارد.

سیستم صوتی

بر روی پردازنده اصلی PS5 یک چیپ‌ست‌ مخصوص صدا وجود دارد که در PS3 نیز حضور داشت. کار این قطعه ایجاد جایگذاری صدا در جای درست و دقیق خود است. این سیستم که با نام «ترو آدیو» (True Audio) شناخته می‌شود در واقع می‌تواند با تکنولوژی Ray Tracing همراه شود و صدای فوق العاده‌ای تولید کند. این سیستم صدا در واقع استاندارد «دالبی اتموس» (Dolby Atmos) را برای کنسول جدید سونی به ارمغان می‌آورد.

در این سیستم صدای هر شی به صورت مجزا و اختصاصی برای آن در نظر گرفته می‌شود و در واقع گام بعدی در سیستم‌های مبتنی بر استاندارد «دالبی سوراند» (Dolby Surround) می‌باشد. حتی اسپیکرهای نصب شده بر روی سقف نیز به دیگر اسپیکرها سیستم سوراند اضافه شده و هدفون‌ها نیز امکان استفاده از این سیستم را خواهند داشت.

حافظه SSD

قطعه جدیدی که به PS5 اضافه شده حافظه بسیار سریع SSD یا Solid State Drive ِ است. در بازار کامپیوترها در حال حاضر، این حافظه‌ها به خوبی جای خود را باز کرده‌اند و جانشین حافظه‌های چرخان و کند قدیمی شده‌اند. متاسفانه کنسول‌ها تا به حال از انواع قدیمی‌تر هارد استفاده کرده‌اند ولی دیگر زمان تغییر فرا رسیده است.

بزرگترین تغییری که این حافظه‌ها ایجاد می‌کنند، کم کردن زمان «لودینگ» (Loading) بازی است. بر اساس گزارش مجله «وایرد» و بنا بر تستی که آنها انجام داده‌اند یک بار لودینگ جابجایی سریغ شخصیت اصلی، در نقشه بازی «اسپایدرمن» (Spiderman) بر روی کنسول PS4 حدود 15 ثانیه طول می‌کشد. اما این زمان به کمک حافظه SSD به کمتر از یک ثانیه تقلیل خواهد یافت.

اما «سونی» مدعی است این تغییر در درون بازی نیز موثر است. به عنوان مثال حالا سازندگان می‌توانند سرعت حرکت دوربین سریع‌تری در بازی داشته باشند چون کنسول سرعت و توان پردازش آن را دارد.

همچنین در حال حاضر تولیدکنندگان بازی اجزا بازی مثل «تکسچرها» (Texture) را به همراه چند کپی از آنها در بازی قرار می‌دادند تا سرعت پیداکردن آنها توسط کنسول بالا برود. اما در سیستم جدید نیاز به این کار نیست و به سرعت «تکسچر» اصلی پیدا خواهد شد. این اتفاق باعث می‌شود حجم دانلود بازی‌ها نیز کاهش یابد.

«کنترلر» (Controller)

بالاخره «سونی» «کنترلر» جدید خود را نیز همراه با PS5 معرفی خواهد کرد. بنا بر گزارش «وایرد» این کنترلر بسیار شبیه «کنترلر» قبلی یعنی «دوآل شاک فور» (Dual Shock 4) خواهد بود. آنها حتی سوراخ کوچکی بر روی دسته و یک میکروفن را نیز تشخیص داده‌اند که می‌تواند مربوط به دستیار صوتی جدید دستگاه باشد که البته فعلا فقط در حد یک حدس است.

دکمه‌های جدید «کنترلر» درجات سِفتی مختلف دارند. نتیجاتا شما ممکن است در انجام کارهای مختلف در بازی با دکمه‌هایی متفاوت از نظر سفتی روبرو شوید. به عنوان مثال کشیدن ماشه یک تفنگ قدیمی قطعا سخت است پس دکمه «کنترلر» نیز بسیار سفت خواهد بود.

سیستم «ویبریشن» (Vibration) دسته کنسول نیز نسبت به سیستم «رامبل» (Rumble) قدیمی پیشرفت خواهد کرد و درست مانند گوشی‌های «آیفون» (Iphone) جدید در هر محیط‌های مختلف بازی لرزش متفاوتی را منتقل می‌کند. مثلا راه رفتن بر روی شن‌ها یک نوع لرزش خاص خواهد داشت.

این «کنترلر» از درگاه «یو اس بی سی» (USB-C) به جای «میکرو یو اس بی» (Micro USB) استفاده کرده و باتری بزرگتری نیز خواهد داشت که به معنی شارژ بیشتر خواهد بود.

حرف پایانی مقایسه فنی کنسول‌های PS4 و PS5 اینکه معرفی کنسول جدید سونی قطعا یک اتفاق مهم در صنعت بازی به حساب می‌آید چرا که این کنسول در کنار دستگاه‌هایی که دو رقیب دیرینه «سونی» یعنی «مایکروسافت» (Microsoft) و «نینتندو» (Nintendo) معرفی خواهند کرد، حداقل آینده 5 ساله صنعت گیم در بخش کنسول را مشخص خواهند کرد. بماند که با ظهور رقبای جدید مانند «گوگل استادیا» (Google Stadia) و «پلتفرم‌های» (Platform) جدید مانند سیستم بازی ابری (Cloud Gaming)، عرصه رقابت در صنعت بازی روز به روز تنگ‌تر و تنگ‌تر خواهد شد.

رقابتی که قطعا به نفع مشتری یعنی ما گیمرها است. حالا که صنعت گیم با دارا بودن گردش مالی سالانه چند برابری نسبت به نزدیکترین رقیب، یعنی سینما پیشتاز صنعت سرگرمی دنیا در سودآوری مالی است، باید به نظاره نشست و دید که کدام شرکت با اتخاذ کدام راهکار پیروز این رقابت سخت خواهد بود. به شخصه به عنوان یک طرفدار قدیمی شرکت «سونی» آرزوی موفقیت در این راه سخت را برای آنها دارم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا