برای مشاهده آیتم ویدیویی معرفی سرویس گوگل استیدیا در یوتوب کلیک کنید و عضو کانال بازی سنتر شوید
از سال ۱۹۷۱ میلادی تا به امروز شاهد پیشرفت روز افزون صنعت بازی های ویدیویی هستیم. در حالی که در ابتدا بازیها تنها به وسیله دستگاههای آرکید و در مراکز تفریحی در دسترس بودند، با گذر زمان و به لطف پیدایش میلیونها طرفدار، کنسولهای خانگی ساخته شدند تا این صنعت را وارد مرحله جدیدی از پیشرفت کنند. در سالهای اخیر شرکتهای بزرگی همچون مایکروسافت، سونی و نیتندو همواره به دنبال راه هایی بودند تا صنعت بازیها را وارد مسیری جدید کنند. بعضی از این تلاشها مانند کینکت در نهایت شکست خوردند و بعضی هم مانند عینکهای مجازی همچنان در حال رشد و توسعه هستند. اما اتفاق جدیدی که این روزها تمرکز و توجه بیشتری به آن معطوف شده، تکنولوژی انجام بازی روی سرور های ابری است. هر چند شرکت سونی به صورت نسبتا جدی در قالب سرویس PS Now به عنوان یکی از اولین شرکتهای بزرگ اقدام به ارایه این سرویس کرد، اما مشکلات این سرویس به حدی زیاد بود که در نهایت سونی را مجاب کرد تا به مشترکان این سرویس اجازه انجام بازی به صورت آفلاین را هم بدهد. بعد از سونی، دو شرکت مایکروسافت و گوگل به صورت جدی از قابلیت انجام بازی روی سرور های پرقدرت خود خبر دادند. شرکت گوگل با معرفی Stadia به عنوان آینده صنعت بازی وعده انجام بازیهای ویدیویی را در هر لحظه و مکان با بهترین کیفیت به کاربران خود میدهد. در کنار آنها، شرکت مایکروسافت هم احتیاط بیشتری به خرج داده و سرویس خود که Xcloud نامیده میشود را تنها راهی جدید برای تجربه بازیها میخواند و همچنان معتقد است که کنسولهای خانگی انتخاب اول گیمرها هستند. در این ویدیوی به بررسی سرویس Stadia و مقایسه کلی آن با سرویس Xcloud و کنسولها می پردازیم.
اشاره به این نکته خالی از لطف نیست که هر چند انجام بازیها بر روی سرورهای ابری در حال حاضر در ایران ممکن نیست، اما نباید فراموش کرد که پس از عرضه اولین دستگاههای ارکید و یا حتی کنسول ها هم، این دستگاه ها با تاخیری چند ساله وارد بازار ایران شدند به همین دلیل دور از ذهن نیست که در مدتی کوتاه شاهد در دسترس بودن سرور های ابری مانند استیدیا و Xcloud در داخل ایران هم باشیم.
راه اندازی و کنترلر استیدیا
راه اندازی Stadia سخت نیست، تنها نیاز است که کاربر یک اسمارت فون و app مربوط به این سرویس را دارا باشد. علی رغم اینکه میتوان با اکثر کنترلر های موجود در بازار در کنار ماوس و کیبورد از این سرویس استفاده کرد، اما در حال حاضر تنها راه خرید سرویس، خرید آن همراه با یک کنترلر اختصاصی است. کنترلر Stadia در نگاه اول ترکیبی است از کنترلرهای کنسول Xbox One و پلی استیشن 4 اما بعد از اولین تجربه متوجه آن خواهید شد که گوگل موفق شده تا کنترلر منحصر به فردی را تولید کند که استفاده از آن لذت بخش و راحت است. در کنار آنالوگ ها و دیگر دکمههای موجود بر روی کنترلر، مواردی همچون Google Assistant و امکان ذخیره سازی عکس و فیلم بازی ها هم در کنترلر در دسترس است.در این بین از عدم پشتیبانی این کنترلر از سیستم وایرلس برای اتصال به اسمارت فونها و PC هم میتوان به عنوان نکته ای منفی یاد کرد.. در حال حاضر تنها میتوان از از این کنترلر به وسیله کابل USB در این دیوایسها استفاده کرد. البته کنترلر کنسولهای Xbox One و PS4 در صورتی که از بلوتوث پشتیبانی کنند، به صورت وایرلس در دسترس خواهد بود.
دسترسی
گوگل وعده داده بود که استیدیا در هر کجا و هر لحظه در دسترس خواهد بود، اما در حال حاضر استفاده از آن به شدت محدود است. در PC تنها به وسیله جستجوگر Chrome میتوان از این سرویس استفاده کرد و در گوشی های هوشمند ، تنها دارندگان گوشیهای پیکسل قادر خواهند بود از این سرویس استفاده کنند. از آن بدتر وضعیت کروم کست است که تنها سری جدیدی که برای استیدیا تولید شده، از آن پشتیبانی میکند و مدلهای قدیمی قادر به شناسایی و کنترلش نیستند. البته گوگل وعده داده به زودی این سرویس برای سایر اسمارت فونها و کروم کستهای قدیمیتر هم در دسترس قرار خواهد گرفت.
نحوه اجرا
من ساکن Reseda هستم اما برای استفاده از استیدیا به شهرهای لس آنجلس ، Big Bear و Encino هم سفر کردم تا محصول جدید گوگل را روی اینترنتهای مختلف تست کنم. فراموش نکنیم استیدیا در حال حاضر از اینترنت اسمارت فونها یا همان LTE پشتیبانی نمیکند و حتما باید به Wifi متصل شود. برای اتصال به سرور های گوگل در کنار سرعت مناسبت، نیازمند حجم فراوان اینترنت خواهید بود. علاوه براین، فاصله شما با سرور های گوگل تاثیری مستقیم بر کیفیت اجرایی بازیها خواهد گذاشت. گوگل قبلا اعلام کرده بود که سرعت مورد نیاز برای دسترسی به استیدیا پنج مگابیت در ثانیه است و برای دسترسی به کیفیت 4K و نرخ فریم بالا به اینترنتی با حداقل سرعت ۳۵ مگابیت نیاز خواهید داشت. برای پی بردن به صحت این ادعا سعی کردم از سرویسهای اینترنتی مختلف همراه با سرعتهای مختلف در شهر لس آنجلس و شهر شمالی بیگ بر استفاده کنم. اول از همه اینترنت ۹۹۹ مگابیتی اولین انتخاب من بود و نتیجه هم از همان اول خارق العاده و بینقص بود. تجربهای نزدیک به تجربه یک عنوان کنسولی، اما قطعا درصد کمتری از دارندگان استیدیا به این سرعت دسترسی خواهند داشت. سرعت دومی که استیدیا را با آن تجربه کردم، سرعت ۳۵ مگابیت بود. با این سرعت اینترنت، استیدیا به راحتی بر روی PC و گوشی اجرا شد، اما هنگام اجرا به صورت 4k به وسیله کرومکست، تقریبا پنج دقیقه ابتدایی هر بازی با کیفیت بسیار کمتری اجرا میشد و بعد از آن شاهد اجرای بازیها با بیشترین کیفیت بودم. در نهایت سرعت ۱۵ مگابیت انتخاب خوبی برای استیدیا نیست و بر اساس بررسی انجام شده اکثر بازیها همراه با لگ اجرا میشدند و انجام بازیها تجربهای دلچسب نبود. در کل ادعای گوگل نسبت به سرعت مناسب برای استیدیا تا حدودی در شرایط کنونی نادرست است. البته وضعیت سرورها در طول دو هفته اخیر به طرز چشم گیری بهبود یافته و به نظر میرسد گوگل به زودی به وعدهای که داده بود عمل کند.
استیدیا قاتل پهنایباند اینترنت
استیدیا را میتوان به عنوان قاتل حجم اینترنت نام برد. در حالی که در app استیدیا به شما هشدار داده خواهد شد که استیدیا در هر ساعت بیش از ۲۰ گیگابایت اینترنت برای اجرا در حالت 4K نیازمند خواهد بود و نزدیک به ۵۰۰ گیگابایت بیشتر از حجم اینترنت در ماهی که استیدیا عرضه شد، استفاده کردهام.
مقایسه استیدیا و Xcloud
مقایسه گوگل استیدیا و سرویس Xcloud شرکت مایکروسافت میتواند تصویر روشن تری را به ما بدهد. از آنجایی که در حال حاضر Xcloud تنها بر روی گوشیهای اندرویدی در دسترس است ، هر دو سرویس را بر روی گوشی پیکسل ۴ بررسی کردیم. در سرعتهای اینترنت متفاوت ، استیدیا و گوگل برنده رقابت هستند. تجربه Xcloud هنوز پایدار نیست و در اکثر مواقع لگ و تاخیر در اجرا و انجام بازیها حس میشود.
کمبودهای استیدیا
در حال حاضر سرویس Stadia به صورت کاملا بتا منتشر شدهاست. به جز وضعیت سرور ها و کنترلی که برای سرویس ساخته شده، تمام موارد نرم افزاری سرویس در دسترس نیستند و یا به صورتی کاملا ابتدایی در دسترس قرار دارند. به عنوان مثال امکان ارسال پیام در نرم افزار آن وجود ندارد. حتی کیبوردی که برای تایپ کردن در بازیها در دسترس قرار میگیرد کیفیت خوبی نداشته و بیشتر شبیه یک نمونه ابتدایی است. در حالی که تمام کنسولهای نسل هشتمی از همان روز اول امکان به اشتراک گذاری عکس و فیلم بازیها را در دسترس قرار داده بودند، در استیدیا امکان به اشتراک گذاری عکس و فیلم در دسترس نیست. کمبودها در بخش نرم افزاری بسیار زیاد است اما فراموش نکنیم که گوگل، یکی از بزرگترین غولهای نرم افزاری دنیا، وظیفه توسعه استیدیا را بر عهده دارد و در فاصله یک ماه گذشته از عرضه سرویس، شاهد پیشرفت چشمگیر روزانه آن هستیم. شرکت گوگل هر هفته موارد جدیدی را به استیدیا اضافه میکند. به عنوان مثال در هفته اول امکان استفاده از Google Assistant فراهم شد و به زودی هم سیستم اچیومنت به آن اضافه خواهد شد.
اجرای بازی ها
در حال حاضر تنها ۲۴ بازی برای استیدیا در دسترس است. لیستی ناامید کننده با عناوینی که اکثرشان مدتها قبل برای کنسولها و PC عرضه شدهاند. همچنین قیمتگذاری بازیها هم به درستی انجام نشده و اکثر عناوین با قیمت کامل 60 دلار به فروش میرسند. به عنوان مثال عنوان Mortal Kombat 11 که برای کنسولها با قیمتی کمتر از 60 دلار در دسترس است، برای این سرویس با قیمت کامل فروخته میشود. استیدیا همانند دیگر شرکتها، یک اشتراک ویژه با نام Stadia Pro هم در نظر گرفته که به وسیله آن قادر خواهید بود بازیها را به صورت 4K، ۶۰ فریم و همراه با HDR اجرا کنید. در کنار آن هر ماه چند بازی هم به صورت رایگان برای مشترکان سرویس در دسترس خواهد بود. در حال حاضر چهار عنوان Farming Simulator 19، Destiny 2، Tomb Raider و Samurai Shodown برای برای مشترکان Pro در دسترس است. عناوینی که چندین سال قبل عرضه شدهاند و بیشتر گیمرها آنها را تجربه کردهاند.
استیدیا دارای قدرتی ۱۰.۷ ترافلاپسی است. قدرتی که از هر دو کنسول نسل هشتمی دیگر بیشتر است، اما در اجرا، در موقعیتی ضعیف تر از آنها قرار دارد و در اکثر بازیها قادر نیست 4K و ۶۰ فریم را ارایه دهد همچنین همانند Xbox One X و PS4 Pro از رزولوشن پویا و نرخ فریم ۳۰ استفاده میکند. در کنار آن مقایسه بازیها با کنسول Xbox One X نشان دهنده وضعیت بصری و کیفیت بیشتری بر روی عناوین Xbox One X است. هر چند تفاوتها بسیار اندک است، اما این موضوع با ادعای گوگل تداخل دارد.
مقایسه استیدیا با PC
هر چند استیدیا به نظر پایدار اجرا میشود، اما همچنان تجربه بازیها به صورت آفلاین انتخاب اول است. سرور های گوگل هر چقدر هم که پرقدرت باشند، اما تنها کافی است که یک نفر از اینترنت شما برای دانلود یک فایل استفاده کند تا در عرض چند دقیقه استیدیا تبدیل به یک سرویس ضعیف و غیر قابل استفاده باشد. متاسفانه این موضوعی است که بسیاری از دوستداران گوگل به آن توجه نمیکنند.
در نهایت سوالی که مطرح میشود این است که استیدیا برای چه کسی ساخته شده؟ مزیت استفاده از آن در حاضر چیست؟ در وضعیت کنونی میتوان گفت این سرویس تنها برای کسانی که به بررسی سرورهای ابری گوگل و تکنولوژی علاقه دارند ساخته شده و به جز آن تجربه ،مزیت خاصی ندارد. البته فراموش نکنیم گوگل سرمایه گذاری عظیمی برای سرویس ابری خود کرده و همان طور که هر روز شاهد پیشرفت این سرویس هستیم، به احتمال زیاد در ماهها و سالهای آینده آنها قادر خواهند بود که به یکی از شرکتهای اصلی در صنعت ویدیو گیم تبدیل شوند.