حقایق بازی ها

حواشی باور نکردنی مورتال کمبت

حاشیه بخش جدایی ناپذیر صنعت بازی است. در حقیقت حاشیه بخشی از ذات این مدیوم است و گاهی اوقات همین حواشی باعث فروش بالای یک بازی یا شکست مفتضحانه بازی دیگری می شوند. با این حال وقتی صحبت از حاشیه می شود هیچ عنوانی نمی تواند به گردپای مورتال کمبت برسد. موضوعی که حتی در مورد سری جی تی ای هم صدق می کند و ساخته مشهور برادران هاوسر هم حتی نصف حواشی  مورتال کمبت را تجربه نکرده است. تعداد حواشی مورتال کمبت آن قدر زیاد است که می توان در یک کتاب چند صفحه‌ای تاریخچه آن‌ها را بازگو کرد. هدف ما در این آیتم اشاره‌ای مختصر و مفید به تعدادی از عجیب ترین حواشی این سری است ، حواشی که مشخصا برای گیمرهایی که حتی مورتال کمبت را هم دوست ندارند می تواند جذاب باشد.

برای مشاهده آیتم ویدیویی در یوتوب کلیک کنید

  1. ماجرای سانسور نینتندو

در حال حاضر Blood & Gore بخش جدایی ناپذیر از آثار بزرگسالانه است و به واسطه رده بندی سنی ، هیچ کس از وجود خون و خون ریزی در بازی‌های مثبت 18 سال تعجب نمی کند اما در گذشته و در زمان عرضه نسخه اول Mortal Kombat که هیچ نظام رده بندی هم وجود نداشت ؛ اوضاع به شدت فرق می‌کرد ‌، مخصوصا برای نینتندو. این شرکت ژاپنی از دیر باز به عنوان یک کمپانی خانواده دوست شناخته می شد و عرضه Mortal Kombat برای آن‌ها حسابی دردسر ساز شد. نینتندو به واسطه خشونت مورتال کمبت تصمیم به سانسور این بازی گرفت تا خون مبارزان به عرق آن‌ها تبدیل شود. پورت سگا جنسیس بازی هم مشابه نسخه SNES بود با این تفاوت که کاربران با زدن کد مخصوص،  تنظیمات اصلی بازی را که شامل خون بود را برمی گرداندند. همین اتفاق نه تنها باعث انتقاد از نینتندو شد بلکه موجبات فروش 5 به 1 نسخه جنسیس نسبت به SNES را رقم زد.

  1. بازی ممنوعه

به جز یک استثنا که کمی جلوتر به آن اشاره خواهیم کرد ، خشونت همیشه بخش لاینفک مجموعه بازی Mortal Kombat بوده و حتی یکی از دلایل فروش بالای این سری. مشخصا این ویژگی مورتال کمبت باعث شده تا نسخه‌های مختلف این بازی در تعدادی از کشورها ممنوع اعلام شوند. جالب اینکه از همان سال 1992 تا به امروز تقریبا همه نسخه های مورتال کمبت حداقل در یک کشور ممنوع اعلام شده اند. از جمله این نمونه‌ها می توان به ممنوع شدن بسیاری از قسمت های این سری در سه کشور استرالیا ، آلمان و مالزی ، ممنوع شدن قسمت نهم در کره جنوبی و برزیل و ممنوعیت قسمت یازدهم مورتال کمبت در کشورهای ژاپن ، چین ، اندونزی و اوکراین اشاره کرد.

  1. افتضاحی به نام Mortal Kombat: Annihilation

نخستین قسمت فیلم Mortal Kombat ضعف‌های فراوانی داشت اما این ساخته پاول  دبلیو اس اندرسون ، نه تنها به شدت در گیشه موفق بود بلکه حتی با وجود درجه سنی PG-13 ؛ مورد استقبال بسیاری از گیمرهای پر و پاقرص این مجموعه قرار گرفت. اکران موفق این فیلم در سال 1995 سبب شد تا دنباله این فیلم دو سال بعد و در 1997 اکران شود. دنباله ای که به اعتقاد بسیاری از مخاطبان دنیای سرگرمی نه فقط یکی از بدترین دنباله ها بلکه یکی از ضعیف‌ترین فیلم های تاریخ است. بزرگترین اشتباه تهیه کنندگان فیلم عوض کردن اکثر اعضای ساخت قسمت اول بود ؛ از کارگردان گرفته تا بازیگران و تیم تولید. پاول اندرسون جای خود را به «جان رابرت لئونتی» (John Robert Leonetti) فیلم بردار نسخه اول داد که تا آن هنگام هیچ فیلمی را کارگردانی نکرده بود. دو نویسنده جدید مسئولیت  نوشتن فیلم نامه را بر عهده گرفتند. کریستوفر لمبرت بازیگر محبوب اکشن طی دهه های 80 و 90 که نقش ریدن را بازی می کرد از ایفای نقش دوباره این کاراکتر کناره گیری کرد.  حتی لیندن اشبی بازیگر نقش جانی کیج انقدر از فیلم نامه بدش امده بود که گفت تنها به شرطی حاضر به نقش افرینی در Annihilation است که شخصیتش در همان چند دقیقه نخست فیلم کشته شود! در هر صورت Mortal Kombat: Annihilation اواخر سال 1997 اکران شد و نه تنها از منظر هنری یک فاجعه کامل بود بلکه بودجه بیشتر نسبت به نسخه اول ، 70 میلیون دلار کمتر از آن فروش کرد.

  1. بتمن علیه ساب زیرو

همانطور که پیش تر اشاره کردیم خشونت بخش جدایی ناپذیر و یکی از فاکتورهای فروش سری مورتال کمبت است با این حال گاهی اوقات حتی مدیران صنعت بازی هم این موضوع را از یاد می برند. در آپریل سال 2008 شرکت Midway نسخه هشتم مورتال کمبت را با نام Mortal Kombat vs. DC Universe را معرفی کردند. بازی که همانطور از نامش پیداست نبرد کاراکترهای دنیای مورتال کمبت با ابرقهرمانان و ویلن های دنیای DC از جمله بتمن و جوکر را به تصویر می کشید. این معرفی با انتقادات فراوانی همراه شد مخصوصا اینکه برای نخستین بار شاهد کاهش درجه سنی یکی از نسخه های اصلی و حذف فتیلیتی های خشن بازی بودیم. موضوعی که سبب شد با وجود فروش 2 میلیون نسخه ای ، بازی عملکرد تجاری ضعیفی داشته باشد تا شرکت Midway ورشکسته شود و در نهایت امتیاز این بازی به برادران وارنر برسد.

  1. کاراکتر مخفی به نام رپتایل

بسیاری از عناوین مشهور دارای بخش‌های مخفی هستند ، از مرحله و باس گرفته تا کات سین و شخصیت. به لطف اینترنت ، سایت‌های خبری و یوتیوب شما می‌توانید از نکات مخفی هر عنوانی که دوست داشتید مطلع شوید اما در دوران پیش از اینترنت و فراگیری آن ، ماجرا خیلی فرق داشت. از نسخه اول مورتال کمبت به عنوان اولین بازی مبارزه‌ای یاد می شود که شامل شخصیت مخفی بود ، با این حال در نبود اینترنت دقیقا به چه شکلی می شد این شخصیت را ازاد کرد یا حتی با وجود ازاد شدن شخصیت چگونه می توان این موضوع را ثابت کرد؟ رپتایل شخصیت مخفی مورتال کمبت 1 بود که با انجام یکسری فعالیت ها مثل بردن دو مسابقه بدون خوردن دمیج و زدن فیتالیتی در مپ Pit به همراه دستورات دیگر آزاد می شد و با شما مبارزه می کرد. شاید وجود رپتایل در مورتال کمبت 1 امروز دیگر نکته  چندان مهمی به نظر نرسد اما فراموش نکنیم وجود همین کاراکتر مخفی چه تاثیری روی آینده صنعت بازی و قراردادن بخش های مخفی در دیگر عناوین این صنعت گذاشت.

  1. تراژدی نوا و ینسی و حضور ناگهانی سایرکس!

از زمان عرضه مورتال کمبت در سال 1992 تا اواخر دهه 2000 موسسات ، سیاست مداران و وکلای زیادی در آمریکا سعی کردند بازی‌های ویدیویی را به عنوان پدیده‌ای زشت معرفی کنند که باعث ترویج خشونت می شود. جالب اینکه این افراد مشکلات اجتماعی و البته قانونی بودن استفاده از اسلحه در ایالات متحده را همواره نادیده می گرفتند. مثلا بعد از فاجعه تیراندازی در مدرسه کلمباین بسیاری سعی کردند که این کشتار وحشتناک که موجب مرگ 12 دانش اموز و یک معلم شد را بر گردن بازی Doom بیندازند ؛ هرچند در نهایت راه به جایی نبردند. البته این تنها Doom نبود که در چنین شرایطی گرفتار شد و مورتال کمبت هم شرایطی مشابه را در حادثه ای دیگر تجربه کرد. در سال 1997 دو سال پیش از حادثه مدرسه کلمباین ، نوجوان سیزده ساله ای با نام ینسی سالازار با چاقو دوست هم سنش نوا ویلسون را به قتل رساند. یک حادثه ناگوار که در هنگام بازی این دو نوجوان رخ داد. با این حال طی اتفاقی عجیب ناگهان خانواده ویلسون نام مورتال کمبت را به این داستان باز کردند. مادر مقتول مدعی شد که ینسی دیوانه مورتال کمبت بوده  که خواسته یک فیتیلی را در دنیای واقعی اجرا کند. آن هم الهام گرفته از فیتلیتی سایرکس. کار بالا گرفت و پرونده به دادگاه رفت  ؛ هرچند بعدا مشخص شد که هیچ نوع فیتلیتی مشابه کاری که سالازار کرد در مورتال کمبت وجود ندارد تا این موضوع خیلی زود به دست فراموشی سپرده شود.

  1. رکوردی دیگر این بار در بریتانیا

سری مورتال کمبت به هیچ  وجه با رکورد شکنی و ثبت رکوردهای جدید غریبه نیست. در هر صورت ما در مورد مجموعه ای حرف می زنیم که یکی از محبوب ترین فرنچایزهای تاریخ است. با این حال یکی از عجیب ترین رکوردهای این بازی در سال 2003 ثبت شد ؛ یعنی هنگامی که Midway نخستین نسخه نسل ششمی این مجموعه یعنی Mortal Kombat: Deadly Alliance را در اروپا منتشر کرد. مشخصا کسی از مورتال کمبت انتظار تبلیغات غیرخشن را نداشت اما Midway کاری کرد تا برای اولین بار در تاریخ پوستر یک بازی سانسور شود. سازمان ASA که وظیفه  نظارت بر تبلیغات در بریتانیا را برعهده دارد برای اولین بار در تاریخش پوستر بازی Mortal Kombat: Deadly Alliance را ممنوع کرد تا یک رکورد دیگر مرتبط با خشونت به اسم مورتال کمبت ثبت شود. سخنگوی این سازمان مدعی شده بود که این پوستر ممکن است توسط کودکان دیده شود و به همین خاطر نباید نمایش داده شود.  اینگونه برای اولین بار در تاریخ صنعت بازی پوستر یک بازی سانسور شد!

  1. وقتی اد بون راضی شد

هیچ بازی یا حتی فیلمی در طول تاریخ به واسطه خشونتش به اندازه مورتال کمبت مورد شماتت قرار نگرفته. طی نزدیک به سه دهه گذشته اد بون و جان توبیاس دو خالق بازی بارها از این مجموعه دفاع کرده اند. مثلا جان توبیاس یک بار گفت اکثر افرادی که خشونت بازی خرده می گیریند هیچ ایده‌ای در مورد بازی های ویدیویی ندارند. به مدت 18 سال این روند تکرار شد تا در نهایت سال 2010 اد بون برای اولین بار اعلام کرد که با بعضی انتقادات در مورد قسمت اول موافق بوده وحتی با انتقاد کنندگان احساس همدردی می کرده. او در مصاحبه ای با نشریه Xbox World گفت :«زمانی که قسمت اول منتشر شد هیچ سیستم رده بندی وجود نداشت و به نظر من معترضان در آن دوره حق داشتند. مشخصا من هم نمی خواهم پسرم ده سالم چنین بازی را انجام دهد.» البته بون در ادامه گفت متوسط سن گیمرها در آن دوره 28 تا 29 سال بود که به شدت با واقعیت صنعت بازی در سال 1992 فرق دارد!

  1. حذف اشتباه اسکورپین

از نظر بسیاری از گیمرها Mortal Kombat 3 بهترین نسخه فرنچایز است. موضوعی که البته اصلا عجیب نیست هرچند یک اما بزرگ در این بین وجود دارد. نسخه ای که عموم گیمرها به خاطر دارند Ultimate Mortal Kombat 3 است و نه مورتال کمبت 3. جالب است بدانید اصلا دلیل اصلی عرضه نسخه التیمیت ، انتقادات فراوان کاربران به شماره سوم بود. در این نسخه نه تنها خبری از اسکورپین نبود بلکه به دلیل عوض شدن ظاهر ساب زیرو اکثر طرفداران وقت سری به Midway اعتراض کردند. به همین دلیل نسخه التیمیت علاوه بر اضافه کردن اسکورپین ، کاراکترهایی نینجایی همچون Ermac و Rain را به فهرست کاراکترها اضافه کرد.

  1. شکل گیری سیستم رده بندی سنی

مشخصا این بزرگترین حواشی حول محور مجموعه Mortal Kombat طی نزدیک به سه دهه گذشته است. اینکه خشونت این بازی سبب شکل گیری اولین سیستم رده بندی بازی در امریکا با نام ESRB شد و در ادامه دیگر کشورها و قاره ها هم سیستم رده بندی مخصوص خود را وضع کردند. دلیل این امر اعتراضات بسیاری از سیاستمداران امریکایی در سال 1992 و 1993بود تا در سال 1993  یک جلسه کنگره‌ای در ارتباط با خشونت بازی برگزار شد. این جلسه که حول محور خشونت در سه عنوان Mortal Kombat ، Night Trap و Doom بود  در نهایت باعث شکل گیری ESRB در سال 1994 شد. حالا همه بازی‌های ویدیویی دارای درجه بندی سنی هستند اما تصور اینکه روزی خشونت نسخه دو بعدی Mortal Kombat سبب این امر شد هنوز هم جالب و غافلگیر کننده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا