در آستانه 20 سالگی سری بازی مافیا هستیم. یکی از متفاوتترین و در عین حال جذابترین مجموعه بازیهای تاریخ که اتفاقا گیمرهای ایرانی هم به واسطه عرضه نسخه دوبله شماره اول آن خاطرات زیادی با این فرنچایز دارند. آخرین نسخه مافیا یعنی مافیا 3 تقریبا شش سال پیش عرضه شد و با وجود هایپ بالا به هیچ وجه نتوانست انتظارات را برآورده کند. خوشبختانه شایعات حاکی از آن هستند که قسمت چهارم سری در دست ساخت بوده و قرار است اتمسفر فوق العاده دو قسمت اول را در خود داشته باشد. حالا که تنها چند روز تا 20 سالگی این مجموعه باقی مانده و به نظر میرسد ساخت نسخه چهارم هم در دستور کار استودیو Hanger 13 است ما هم فرصت را مناسب دیدیم تا 10 حقیقت کمتر گفته شده از این سری با شما مرور کنیم.
برای تماشای آیتم ویدیویی در یوتوب کلیک کنید
پدر خوانده ، رفقای خوب و چند فیلم مافیایی دیگر
حتی اگر Mafia را هم بازی نکرده باشید قطعا حدس زدهاید که این سری از مشهورترین فیلمهای گانگستری صنعت سینما همچون سه گانه پدر خوانده ساخته «فرانسیس فورد کوپولا» الهام گرفته است. علاوه بر پدر خوانده ، فیلمهای Goodfellas اثر مارتین اسکوسیزی و «روزی روزگاری در آمریکا» اثر سرجیو لئونه هم جز منابع اصلی ساخت نسخه اول بازی مافیا بوده. سازندگان حتی برای ادای دین در مرحله هشتم بازی هتلی را طراحی کردهاند که The Corleone نام دارد که همان فامیلی شخصیت اصلی سری فیلمهای پدرخوانده است.
درایور یا جی تی ای ؟
مافیا یکی از نخستین عناوین open world اکشن/ادونچر بود که تنها 9 ماه پس از عرضه GTA 3 روانه بازار شد. باید بدانید در ابتدا اصلا قرار نبود ساختار بازی به این شکل باشد. نسخه اولیه مافیا که Gangster نام داشت به شدت شبیه به نسخه اول مجموعه بازی Driver بود ؛ یعنی یک بازی ماشین سواری با محیط بزرگ که قابلیت پیاده شدن از ماشین در آن وجود نداشت. همچنین قرار بود بازی دارای چندین مد چند نفره باشد اما در نهایت این بخش از نسخه نهایی به طور کامل حذف شد.
تحول مافیا
با اینکه ایده بازی مافیا طی زمان بارها دچار تغییر و تحول شد اما وقتی صحبت از خالق این مجموعه بازی میشود نام Daniel Vavra همه جا به چشم میخورد. او در ابتدا تنها یکی از طراحان مافیا بود اما وقتی به عنوان نویسنده و کارگردان بازی منصوب شد تغییراتی زیادی را رقم زد. مثلا در نسخه اولیه کاربران نقش پلیسی را ایفا میکردند که به دنبال گانگسترهای دهه 30 میلادی است اما Vavra داستان را بازی را کاملا تغییر داد و «تامی آنجلو» را به عنوان شخصیت اصلی به وجود آورد که در زمان آغاز بازی یکی از اعضای عالی رتبه مافیا است اما قصد فرار کردن از خانواده مافیایی خود را دارد. واورا سالها بعد از عرضه بازی گفت :«مشخصا بخشهایی از داستان مافیا ادای دینی به فیلمهای کوپولا و اسکورسیزی است اما من میخواستم داستان کامل یک گانگستر را تعریف کنم. فردی که در جوانی به مافیا می پیوندد ، درجات ترقی را یکی یکی طی میکند و به بالا میرسد اما در نهایت سقوط کرده و از عرش به فرش میرسد»
اشتباهات تاریخی
با اینکه 2K Czech با دقت فراوانی مافیا 2 را طراحی کرد تا این عنوان از منظر تاریخی درست باشد اما در نهایت باز هم به عمد یا سهوا بعضی اشتباهات تاریخی در این عنوان دیده میشود. مثلا موج رادیویی مافیا 2 غالبا در مورد بمب گذاری کارخانه نازیها توسط نیروهای بریتانیایی صحبت میکند و سپس سرود ملی God Save the Queen را پخش میکند که این موضوع از منظر تاریخی مشکل دارد. مشکل اینجاست که اتفاقات بازی بین سالهای 1945 تا 1951 جریان دارد یعنی سالهایی که جرج ششم زنده بود پادشاه بریتانیا زنده بود و تازه در سال 1952 بود که دخترش یعنی ملکه الیزابت دوم جای او را گرفت و انگلیسیها از این سرود ملی استفاده کردند. همچنین موسیقیهای استفاده شده از Ritchie Valens و Buddy Holly بعد از سال 1951 منتشر شده بودند. جالب اینکه حتی مدل برف پاکنهای اتومبیلهای مافیا 2 هم تا سال 1963 هم اختراع نشده بودند!
چه اتفاقی برای خالق مافیا افتاد
بدون شک Daniel Vavra مشهورترین بازیساز اهل جمهوری چک است. او با ساخت و توسعه دو قسمت اول سری مافیا به شهرتی بین المللی رسید و یکی از دلایل اصلی عملکرد ضعیف قسمت سوم نبود او به عنوان نویسنده و کارگردان بود. Vavra بعد از عرضه قسمت دوم مافیا از استودیو 2K Czech به جدا شد و در سال 2011 استودیو Warhorse Studios را تاسیس و هفت سال بعد بازی اکشن/نقش آفرینی Kingdom Come: Deliverance را روانه بازار کرد. اثری که از آن به عنوان واقع گرایانهترین بازی اکشن/نقش آفرینی اروپایی یاد میشود. نه تنها Kingdom Come با فروشی 4 میلیونی به اثری پرسود تبدیل شد بلکه Vavra در فوریه سال 2019 ip این بازی و استودیو Warhorse Studios را با مبلغ 42.8 میلیون یورو را به شرکت Koch Media فروخت تا به یکی از اولین میلیونرهای اهل جمهوری چک تبدیل شود که در صنعت بازی مشغول به کار است.
شهر گناه
محل اتفاقات نسخه اول مافیا شهری خیالی با نام Lost Heaven در ایالت ایلینوی آمریکا است. در واقعیت شیکاگو مشهورترین شهر این ایالت به حساب میآید اما سازندگان مافیا سعی کردند سازهها و نقشه این شهر را نه فقط بر اساس شیکاگو بلکه بر اساس تعدادی از مشهورترین شهرهای ایالات متحده درست کنند. علاوه بر شیکاگو بخشهایی از Lost Heaven با الهام از نمونه دهه 30 لس آنجلس و نیویورک ساخته شد. واروا در زمان ساخت معتقد بود بازسازی یک شهر واقعی نه تنها زمان بر است بلکه اجازه نمیدهد او داستان مورد علاقه خود را آزادانه تعریف کند. از طرفی برخلاف عنوانی مثل GTA ، تیم سازنده از شهر بازی صرفا یه عنوان یک پس زمینه داستانی استفاده کرده و به همین خاطر فعالیتهای زیادی برای انجام دادن در Lost Heaven وجود نداشت.
دلیل تغییر سازندگان مافیا 3
2K با محول کردن وظیفه ساخت نسخه سوم مافیا به استودیو تازه تاسیس Hanger 13 ، باعث تعجب بسیاری از مخاطبان شد. تعجبی هم که بی دلیل نبود چون Mafia 3 با اختلاف ضعیفترین نسخه سری است. این در حالی بود که بازی 4 سال ابتدایی مراحل ساختش را در همان استودیو2K Czech میگذراند اما در نیمه راه مدیران 2K ساخت بازی را به استودیو جدید خود منتقل کردند. با اینکه گفته شد دلیل این تغییرات جهت دهی اشتباه تیم سازنده و پایین تر بودن کیفیت سطح انتظار مدیران 2K بود اما دو دلیل پنهان دیگر هم در این تغییر اشتباه سرنوشت ساز بودند. نخست جدا شدن تعداد زیادی از کارمندان این استودیو بود. واورا به عنوان خالق مافیا سال 2011 به همراه تعدادی از اعضای کلیدی از 2K Czech جدا شده و استودیو Warhorse Studios جدا شدند. علاوه بر این یک سال پیش از عرضه مافیا 2، تعداد زیادی از اعضای 2K Czech این تیم را ترک کرده و استودیو جدیدی به نام Vatra Games را تاسیس کردند و مسئول ساخت Silent Hill: Downpour شدند. دلیل دوم مدت زمان زیاد توسعه عناوین این استودیو بود. ساخت مافیا 2 نزدیک به 7 سال به طول انجامید اما در طرف مقابل این بازی با وجود فروش خوب آنقدر از منظر تجاری موفق عمل نکرد که 2K حاضر شود پروسه ساخت نسخه سوم به همان شکل سابق طی شود. البته در نهایت ریسک این شرکت هم جواب نداد و مافیا 3 به یک نا امیدی بزرگ تبدیل شد.
محتوای حذف شده فراوان
ساخت نسخه دوم مافیا 7 سال به طول انجامید و به گفته تیم سازنده بسیاری از محتوای ساخته شده از نسخه نهایی حذف شدند. جالب اینکه تعداد محتوای حذف شده مافیا 2 به قدری زیاد است که بسیاری از این منظر آن را با Bioshock Infinite مقایسه می کنند که آن هم یکی دیگر از محصولات شرکت 2K است. یکی از این حذفیات وجود یک باشگاه مبارزه مشتزنی بود که ویتو در آن تمرین میکرد و رقبایش را به چالش میکشید. همچنین بازی دارای یک سیستم شغلی منحصر به فرد بود که در آن ویتو میتوانست از شخصیتهای متفاوت بازی شغل گرفته و پس از پایان هر کدام پول مشخصی دریافت کند. از همه بدتر اینکه قرار بود نسخه نهایی دارای چند پایان باشد اما این پایانها حذف شدند و بازی تنها یک اندینگ اصلی داشت. حتی قرار بود علاوه بر چپتر آغازین چندین مرحله دیگر بازی هم طی جنگ جهانی دوم جریان داشته باشد. باید بدانید بسیاری از حذفیات بازی مثل خودروهای حذف شده ، صداگذاریها و سیستم مترو بازی در فایلهای نسخه PC همچنان یافت میشوند.
رکوردشکنی مافیا 2
مافیا 2 یکی از جذابترین بازیهای نسل هفتم بود که حتی توانست نامش را در کتاب رکوردهای گینس ثبت کند. البته این رکورد ارتباطی به کیفیت بازی نداشت. این بازی رکورد بیشترین ناسزا F ورد را در تاریخ بازیها دارد و در طول بازی 397 بار از F ورد استفاده میشود. رکوردی که پیش از مافیا 2 در اختیار House of the Dead: Overkill بود. عنوانی که در آن 200 بار از این ناسزا استفاده میشد اما مافیا این عدد را به دو برابر رساند و جایش را در کتاب رکوردهای گینس گرفت.
ایدههای اولیه مافیا 3
از سال 2010 که مراحل پیش تولید مافیا 3 آغاز شد تا سال 2016 زمان عرضه بازی ، بسیاری از بخشهای این عنوان دچار تغییر و تحول شد. به گفته Hayden Blackman کارگردان بازی سه طرح متفاوت از داستان بازی دور ریخته شد. در یکی این ورژنها شخصیت اصلی بازی به شهر Empire Bay محل اتفاقات مافیا 2 بازمیگشت و داستان در این شهر روایت میشد. در نسخه دیگر بازی به جای یک شهر بزرگ دارای چندین شهر کوچک بود. قرار بود اتفاقات این ورژن سال 1952 یعنی یک سال پس از پایان داستان مافیا 2 آغاز شده و در ادامه روایت آن کل دهه 60 میلادی دربربگیرد. همچنین پیش از لینکون قرار بود شخصیت اصلی بازی یک پلیس فاسد باشد که این ایده هم در نهایت راه به جایی نبرد.
کجایی آقا کسری
سلام آقا کسری
عالی