بهترین بازی‌های رزمی

طی دهه‌های 80 و 90 فیلم‌های رزمی به شدت در سراسر دنیا پرطرفدار شدند. روندی که بروس لی طی دهه‌های 60 و 70 میلادی پایه گذارش شد و سپس با ظهور ستاره‌هایی همچون جکی چان ، ژان کلود ون دام ، استیون سیگال و جت لی به اوج خودش رسید. با این حال گذر زمان نه به فیلم‌های رزمی رحم کرد و نه به ستارگان آن‌ها. با این حال دست سرنوشت  کاری کرد تا نسل‌هایی که با این فیلم‌ها بزرگ شدند بازیساز شوند و شاهد بازی‌های رزمی باشند که هنوز هم طرفدار دارند ؛ شاید نه به اندازه گذشته اما هنوز هم میلیون‌ها مخاطبان دوستدار آثار رزمی و beat em upهای دو بعدی و سه بعدی هستند.

برای آیتم ویدیویی در یوتوب کلیک کنید

شاید به همین خاطر است که نمایش بازی SIFU در رویداد اخیر پلی‌استیشن نظر مخاطبان زیادی را به خود جلب کرد. به همین خاطر تصمیم گرفتیم در ویژه برنامه عید بازی سنتر و در آیتمی ویژه بازی‌های رزمی را با یکدیگر بررسی کنیم.  پس این شما و این هم بهترین بازی‌های رزمی تاریخ.

Yakuza

سازنده : Sega
پلتفرم :  PS2 ، PS3 ، Wii U

یاکوزا عنوانی که در حقیقت به عنوان دنباله معنوی سری شنو متولد شد حالای جای استاد خود را گرفته طوری که از زمان عرضه نسخه اول در سال 2005 تا به امروز شاهد عرضه 18 نسخه از این فرنچایز بودیم. بازی یاکوزا یکی از بهترین انتخاب‌ها برای دوستداران آثار رزمی و beat em up سه بعدی است. عنوانی که روایتگر داستان یاکوزا کهنه کاری به کازوما کیریو است که به واسطه معرفتش قتلی که انجام نداده را به گردن می‌گیرد و 10 سال به زندان می‌افتد اما پس از اتمام دوران حبسش متوجه می‌شود خیلی چیزها تغییر کرده و سناریویی وجود دارد که او از آن بی خبر است. یاکوزا هم دقیقا به مانند شنمو یک بازی open world متمرکز روی مبارزات تن به تن است با این تفاوت که کازموا نه تنها توانایی استفاده از اشیای محیطی به عنوان سلاح را در اختیار دارد بلکه می‌تواند با استفاده از فایتینگ استایل‌های مختلف با فنون متفاوتی دشمنانش را به چالش بکشد. با پیشروی در بازی می‌توانید XPهای بیشتر دریافت کنید و فنون متفاوتی را فرا بگیرید. دیگر نکته جالب برای دوستداران آثار رزمی اینکه شما می‌توانید وارد مسابقات مبارزه در قفس شده و کازوما را به بزرگترین مبارز زیرزمینی «کامروچو» شوید. اگر پیش تر این بازی را تجربه نکردید می‌توانید نسخه بازسازی آن با نام Yakuza Kiwami را امتحان کنید.

Shenmue

سازنده :   Sega AM2
پلتفرم :  Dreamcast ، PS4 ، Xbox One ، PC

شنمو بدون شک پردستاوردترین بازی رزمی تاریخ است. شاهکار سگا و استودیو AM2 که در راس آن یو سوزوکی قرار داشت. شنمو نخستین بازی اوپن ورلد سه بعدی همراه با المان‌های RPG بود که در سال 1999 عرضه شد. زمان بازی به صورت ریل تایم سپری می‌شد و ریو طی بازی می‌توانست در شهر به گشت و گذار بپردازد. آیتم‌های مختلف بخرد ، با دستگاه‌های آرکید بازی‌های قدیمی سگا را تجربه کند و حتی برای خود شغلی برگزیند. همچنین در طول ماموریت‌ها با استفاده فنون رزمی کار دشمنانش را یکسره کند. البته این امکانات منحصر به فرد برای سگا بسیار هزینه بر بود طوری که شنمو تا سال‌ها لقب پرهزینه ترین بازی تاریخ را به دوش می کشید. نه تنها مبارزات در شنمو به نبردهای تن به تن خلاصه می‌شد بلکه داستان هم حول همین هنرهای رزمی بود. ریو جوان رزمی کاری که پدرش استاد هنرهای رزمی است را در ابتدای بازی و به خاطر شی‌ای به نام Dragon Mirror از دست می‌دهد و در ادامه برای خون خواهی پدرش وارد سفری اودیسه وار می‌شود. برخلاف دیگر عناوین رزمی ، شنمو در حالت مبارزات شبیه به عناوین فایتینگ و مخصوصا دیگر بازی یو سوزوکی یعنی Virtua Fighter می‌شد. موضوعی که تا به امروز هم در کمتر بازی دیده شده است. همچنین حرکات ریو شخصیت اصلی بر اساس ورزش‌هایی همچون کن دو ، آیکیدو و جودو طراحی شده است.  نسخه اول و دوم Shenmue که جز عناوین انحصاری دریم کست بودند هر دو با تحسین‌های فراوانی روبرو شدند و شما می‌توانید نام شنمو در بسیاری از فهرست‌های بهترین بازی‌های تاریخ پیدا کنید.

Jackie Chan Stuntmaster

سازنده : Radical Entertainment
پلتفرم :  PS1

تقریبا هیچ عنوانی در این فهرست حس و حال نوستالژیک این بازی را ندارد. بازی Jackie Chan Stuntmaster که ما آن را با نام بازی جکی چان یا جکی چان PS1 می شناسیم.  بازی Jackie Chan Stuntmaster اولین نمونه در صنعت بازی بود که یک ستاره رزمی سینما  به عنوان شخصیت اصلی در آن حضور یافته بود. با اینکه Stuntmaster برای PS1 ساخته شده بود اما سازندگان آن در تمامی مراحل ساخت با جکی چان همکاری کردند. از صداگذاری و موشن کپچر گرفته تا مراحل نگارش سناریو که ستاره مشهور هنگ کنگی در آن دخیل بود. ستاره اصلی بازی کاراکتری با نام جکی بود که به دنبال پدر بزرگش فدریک می‌گشت. جکی برای پیدا کردن او به بخش‌های مختلفی از شهر نیویورک سفر می‌کرد و در این راه با دشمنان زیادی روبرو می‌شد.گیم پلی  Stuntmaster  به دو بخش تقسیم می‌شود. نخست مبارزات که در آن جکی چان علاوه بر فنون رزمی می‌تواند از سلاح‌های سرد استفاده کند و دوم بخش پلتفرمر بازی که در آن جکی باید با از موانع مختلف عبور کند. از میله و تله‌های متحرک گرفته تا پرش از موانع. با اینکه  Stuntmaster نمرات فوق العاده ای دریافت نکرد اما دوستداران عناوین رزمی همواره از این بازی و البته نسخه اول Fighting Force به عنوان بهترین beat em upهای سه بعدی نسل پنجم  یاد می‌کردند.

Urban Reign

سازنده :  Namco
پلتفرم : PS2

عناوین beat em up در دوران بازی‌های دو بعدی به شدت طرفدار داشتند طوری که بسیاری از شاهکارهای صنعت در آن دوران در این ژانر طبقه بندی می‌شدند اما با ورود به دوران بازی‌های سه بعدی این آثار کم فروغ ظاهر شدند. طی دوران PS1 بازی‌های beat em up فراوانی روانه بازار شدند اما در این بین تنها چند نمونه نسبتا موفق ظاهر شدند. این روند طی نسل ششم سمت و سوی دیگر به خودش گرفت. بسیاری از سازندگان مشهور ژاپنی به سراغ beat em upهای سه بعدی رفتند و اکثر با شکست‌های مفتضحانه‌ای روبرو شدند. نسخه سه بعدی بازی فاینال فایت با نام Final Fight: Streetwise  یک اثر فاجعه بود.دیگر تلاش کپکام در این ژانر یعنی  Beat Down: Fists of Vengeance هم  به شدت ضعیف ظاهر شد. سگا هم که نسخه دریم کست Street of Rage را کنسل کرد. شاید در این بین تنها نمونه موفق بازی کم تر مشهور Urban Reign باشد ؛ تلفیقی از آثار beat em up و عناوین فایتینگ. این بازی رزمی محصول شرکت Namco بود و در آن کاربر باید در یک استیج بزرگ به نبرد دشمنان می‌رفت. هر استیج  در بخشی از شهر وجود داشت و هر استیج در واقع یک مرحله بود و در آن علاوه بر نبرد با دشمنان مختلف ، می‎‌توانستید از سلاح‌های محیطی استفاده کنید.  یا با کمک همکارتان فنون دو نفره را روی حریفان اجرا کنید. Urban Reign مثل بسیاری از بازی‌های رزمی جذاب ، نمرات فوق العاده ای نگرفت اما انصافا که بازی به شدت مهیج و سرگرم کننده ای بود.

Jet Li: Rise to Honor

سازنده : Sony Foster City Studio
پلتفرم :  PS2

وقتی جکی چان بازی رزمی ندارد چرا جت لی نداشته باشد! شاید این از بخت خوب دوستداران بازی و مخاطبان پلی استیشن باشد که طی نسل‌های پنجم و ششم دو ستاره مشهور سینمایی رزمی هنگ کنگ هر کدام دارای بازی منحصر به فرد خود بودند. البته برای ساخت بازی جت لی ، سونی شخصا قراردادی را با این بازیگر امضا کرد و اینگونه بازی Rise of Honor  متولد شد. سازندگان بازی برای القای حس و حال یک عنوان رزمی نه تنها از جت لی استفاده کردند بلکه Corey Yuen  کارگردان مشهور هنگ کنگی که سابقه ساخت چندین فیلم جت لی را در کارنامه دارد ، میان پرده‌ها و مبارزات بازی را کارگردانی کرد. نکته جالب در مورد Rise of Honor سیستم مبارزات چند جهته آن بود که کاربران با استفاده از آنالوگ و جهت دادن به آن ضربه و جهت زدن آن را مشخص می‌کردند. برخلاف بسیاری از عناوین رزمی ، گیم پلی در این بازی به دو بخش مبارزات تن به تن و تیراندازی خلاصه می‌شد که در بخش تیراندازی بازی نه تنها دارای کاورگیری بود بلکه کاربران می‌توانستند به مانند مکس پین از قابلیت بولت تایم استفاده کنند. جالب است بدانید Rise of Honor اشارات زیادی به فیلم‌های جت لی داشت. از فیلم‌هایی همچون سیاه ماسک و روزی روزگاری در چین گرفته تا بوسه اژدها و زاده برای مرگ.

Sleeping Dogs

سازنده : United Front Games
پلتفرم :  PS4 ، PS3 ، Xbox 360 ، Xbox One ، PC

Sleeping Dogs در ابتدا قرار بود به عنوان نسخه سوم سری True Crimes عرضه شود اما اکتیویژن به واسطه تاخیر در زمان تکمیل پروژه و هزینه‌های بالای آن دستور به کنسلی بازی بود. با این حال اسکوئر انیکس در نقش منجی پروژه ظاهر و اینگونه Sleeping Dogs متولد شد. Sleeping Dogs  دقیقا به مانند True Crimes یک بازی open world همراه با مبارزات با سلاح گرم و مبارزات تن به تن است با این تفاوت که مبارزات تن به تن آن یکی از بهترین نمونه‌های آن در بازار ویدیو گیم به شمار می آید. مبارزات تن به تن بعلاوه پارکور سبب شد تا عاشقان آثار رزمی شیفته ساخته استودیو United Front Games شوند. با اینکه کم نیستند عناوین open world که دارای مبارزات تن به تن هستند اما از این منظر تقریبا هیچ عنوانی کیفیت Sleeping Dogs را ندارند ؛ بازی‌ای که به شما اجازه می‌داد با پیشروی در داستان فنون رزمی جدیدتری را یاد گرفته و از آن‌ها علیه دشمنانتان استفاده کنید. سیستم مبارزات چند جهته بازی به شدت یادآور Arkham Asylum   است. به گفته «مایک اسکوپا» طراح اصلی بازی منبع الهام ساخت بازی و مبارزات آن پس از دیدن فیلم رزمی  The Protector با بازی «تونی جا» به ذهن سازندگان رسید. به همین خاطر علاوه بر مبارزات چند جهته ، استفاده از محیط و سلاح‌های سرد در بازی وجود دارد. جالب است بدانید Donnie Yen بازیگر مشهور هنگ کنگی و بازیگر سری فیلم‌های رزمی IP Man قرار است به زودی در فیلم Sleeping Dogs ایفای نقش کند.

Mortal Kombat Shaolin Monks

سازنده : Midway Studios Los Angeles
پلتفرم : PS2 ، Xbox

از همان سال 1992 که مورتال کمبت برای دستگاه‌های آرکید عرضه شد ، آرزوی بسیاری از دوستداران این مجموعه ساخت یک عنوان beat em up رزمی بر اساس آن بود. رویایی که طرفداران مورتال کمبت در سال 2005 و با عرضه Mortal Kombat Shaolin Monks به آن دست یافتند. البته شائولین مانکس نخستین بازی beat em up از سری مورتال کمبت نبود و پیش از آن شاهد عرضه عناوینی همچون Special Forces و Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero بودند. عناوینی ضعیف که به هیچ وجه در سطح و اندازه نام مورتال کمبت ظاهر نشدند. اما شائولین مانکس نه فقط عنوانی شایسته بود بلکه می‌توان آن را یکی از بهترین beat em up سه بعدی خطاب کرد. در این بازی شما می‌توانستید به جای یکی از دو کاراکتر لو کنگ و کونگ لاو ایفای نقش کنید و کابران می‌توانستند شاهد اتفاقات Mortal Kombat 2 از زوایه دیگری باشند. هر کدام از این دو کاراکتر دارای فنون و ویژگی‌های منحصر به فرد خود بودند. شائولین مانکس جز اولین بازی‌هایی بود که از سیستم مبارزات چند جهته استفاده می‌کرد و جالب اینکه سازندگان در تعبیه این سیستم در بازی بسیار موفق ظاهر شدند. از دیگر ویژگی‌های جالب مبارزات در شائولین مانکس استفاده از تله‌های محیطی برای از بین بردن دشمنان و استفاده از Fatalityهای مختلف بود.

Fighting Force

سازنده :  SEGA
پلتفرم : Sega Genesis

شاید وقتی امروز یعنی 24 سال پس از عرضه Fighting Force گیم پلی آن را ببینیم برایمان عجیب باشد که چگونه این بازی روزگاری به شدت مشهور بود اما حقیقت این است که برای گیمرهای آن دوره Fighting Force اولین عنوان رزمی و beat em up سه بعدی بود که با چشمان خود می‌دیدند. تا پیش تقریبا همه نمونه‌ها دو بعدی بودند اما Fighting Force به لطف گرافیک چشم نوازش برای آن دوران اثری فوق العاده بود. محیط‌های عظیم سه بعدی ، شهری در آشوب ، یک بازی رزمی با چهار کاراکتر ، وجود سلاح‌های مختلف و البته فیزیک جذاب. فایتینگ فورس از همان صفحه انتخاب کاراکترش شما را شیفته خود می‌کرد.  شاید برایتان عجیب باشد اما در آن هنگام هیچ بازی رزمی سه بعدی وجود نداشت که بتوانید پس از نابود کردن خودروها ، از چرخ و بدنه آن‌ها  و حتی سلاح‌هایی که در صندوق عقب بوده برای نبرد استفاده کنید. یا مثلا ضربه زدن به ماشین نوشابه برای گرفتن نوشابه اوج انتخاب و نوآوری در یک بازی رزمی سه بعدی در سال 1997 محسوب می‌شد. علاوه بر این فایتینگ فورس علاوه بر سلاح‌های سرد دارای سلاح‌های گرم بود که می‌توانستید از آن‌ها علیه دشمنان استفاده کنید.  همه این‌ها را بگذارید کنار پرزنتیشن سینمایی بازی که شما را غرق خود می‌کرد. باید بدانید این بازی در ابتدا قرار بود به عنوان نسخه چهارم Streets of Rage ساخته شود اما وقتی سگا ایده سازندگان را رد کرد ، فایتینگ فورس متولد شد.

Batman : Arkham Series

سازنده :   Rocksteady Studios
پلتفرم :  PS3 ، Xbox 360 ، PS4 ، Xbox One ، PC

شوالیه تاریکی تنها یک ابرقهرمان معمولی نیست بلکه سلطان ورزش‌های رزمی در بین ابرقهرمانان است. او فنون ورزش‌های رزمی مختلفی را بلد است : از کنگ فو ، کاراته و کنپو گرفته تا نینجوتسو ، جیجوتسو و تکواندو. بی جهت نیست که مجموعه Batman Arkham  بهترین سری بازی رزمی دهه اخیر و شاید کل تاریخ صنعت بازی باشد. از سال 2009 و عرضه Batman: Arkham Asylum ، سیستم مبارزات  چند جهته این بازی به عنوان بهترین و استاندارترین سیستم مبارزات تن به تن در بازی‌های ویدیویی شناخته می‌شود طوری که عناوین فراوانی با الهام از ساخته جذاب استودیو «راکستدی» سیستم مبارزات خود را بنا کردند که نزدیک ترین نمونه بین آن‌ها دیگر بازی حاضر در این فهرست یعنی Sleeping Dogs است. سیستم مبارزات بتمن در حقیقت بهبود یافته سیستم مبارزاتی بود که در دوران PS2 و در بازی‌هایی همچون Mark of Kri شاهدش بودیم هر چند بهبود عظیمی در این سیستم مبارزات حاصل شد  چه از منظر سرعت ، چه از منظر دکمه‌ها و از همه مهم تر چه از منظر دفاع و ضدحمله‌ها. سیستم مبارزاتی که به ضربات چند جهته ، ضدحمله و stun خلاصه می‌شود. تا به امروز 4 بازی از سری Arkham روانه بازار شده و می‌توان گفت همه آن‌ها جز بهترین بازی‌های رزمی تاریخ هستند حتی Arkham Origins که نسبت به سه گانه راکستدی ضعیف تر است.

Streets of Rage Series

سازنده :  SEGA
پلتفرم : Sega Genesis

بعید است برای گیمرهای ایرانی مخصوصا قدیمی‌ترها هیچ عنوان رزمی به گردپای Streets of Rage یا همان شورش در شهر برسد. گواه این ادعا اینکه هنوز پس از 20 سال نام شوروش در شهر همچنان مشهور است و به لطف ساختار دو بعدی بازی و وجود انواع و اقسام شبیه سازها و پورت‌های غیررسمی تعدادی زیادی از گیمرهای جوان و نوجوان هم این شاهکار سگا را بازی کرده‌اند. بازی‌ای که در حقیقت جواب سگا به مجموعه Final Fight کپکام بود اما محبوبیت در بعضی کشورها از جمله ایران سر به فلک کشید طوری که اکثر مخاطبان اصلا با beat em up مشهور کپکام آشنا نیستند. شورش در شهر به شما اجازه می‌داد از بین سه کاراکتر اکسل ، آدام و بلیز یکی را انتخاب کنید ، کاراکترهایی که هر کدام داری ست فنون مخصوص خود بودند. این تعداد در قسمت‌های دوم و سوم افزایش یافت. هر سه قسمت سه گانه Streets of Rage به شدت جذاب بودند اما تقریبا اکثر طرفداران این سری در مورد کیفیت بالاتر قسمت دوم با یکدیگر هم نظر هستند. عنوانی که نه تنها مبارزاتش بسیار هیجان انگیز بود بلکه به لطف هنرنمایی یوزو کاشیرو ، موسیقی فوق العاده‌ای را به گیمرها ارائه می‌داد. خوشبختانه پس از سال‌ها خواب زمستانی عرضه Streets of Rage 4 بار دیگر نام این سری را بر سر زبان‌ها انداخت.

خروج از نسخه موبایل