بهترین ها

پر هزینه‌ترین بازی‌های تاریخ

برای مشاهده آیتم پر هزینه ترین بازی های تاریخ در یوتوب کلیک کنید

هزینه تولید یک محصول در حیطه سرگرمی شاید از جذابیت‌های اصلی آن نباشد ولی برای بسیاری از طرفداران مهم بوده و حتی جای خود را در بحث‌های طرفداری نیز به خوبی باز کرده است. چه به مذاق ماخوش بیاد و چه نه، امروزه مطالب مربوط به مسایل مالی حوزه سرگرمی تبدیل به یکی مباحث اصلی بین تولید کنندگان و حتی مخاطبین و طرفداران شده‌است و نمی‌توان بدون پرداختن به آن دید کاملی از صنعت سرگرمی به دست آورد.

این اتفاق سال‌ها است که در سینما نیز می‌افتد و طرفداران این هنر سال به سال جدول پرخرج‌ترین فیلم‌ها را مرور کرده و به بحث در مورد سود آوربودن یا نبودن فیلم‌های مختلف می‌پردازند. رفته رفته و با اوج‌گیری صنعت بازی، میزان هزینه‌ای که برای تولید بازی‌ها انجام می‌شود نیز بیشتر مورد توجه قرار گرفته و در حیطه بودجه تولید، رشدی چشمگیرو بالایی را شاهد هستیم.

در ادامه این مطلب سعی شده تا پرخرج‌ترین بازی‌های تاریخ  مورد بررسی قرار بگیرد و ضمن آشنایی با این عناوین تا حدودی با سازوکار فعالیت شرکت‌های بزرگ در این زمینه، میزان سرمایه‌گذاری آنها و حتی موفقیت و شکست‌شان نیز آشنا شویم.

  1. APB

سال عرضه : 2010
جمع هزینه تولید و بازاریابی با احتساب نرخ تورم: 115 میلیون دلار

در سال 2005 کمپانی «ریل‌تایم وردز» (Realtime Worlds) تصمیم به ساخت یک بازی جدید گرفت که به گفته خودشان پتانسیل ایجاد یک دگرگونی اساسی در حیطه بازی‌های آنلاین را داشت. به نظر همه چیز روند مثبتی داشت، این کمپانی توسط «دیوید جونز» (David Jones) بنیان گذاشته شده بود که خالق بازی (GTA) بود و بازی اول آن‌ها هم یعنی Crackdown ، از موفق‌ترین بازی‌های open world کنسول Xbox 360 بود. کار ساخت بازی سال 2005 آغاز شد و هدف آن ساخت یک بازی کاملا شبیه به GTA در فضایی آنلاین بود.

 بر روی کاغذ، همه  چیز برای APB رویایی به نظر می‌رسید و موفقیت آن تضمین شده. پس سرمایه‌ای هنگفت حدود 100 میلیون دلار برای ساخت بازی جذب شد.

 اما آنچه در ادامه اتفاق افتاد این بازی را تبدیل به یک اشتباه 100 میلیون دلاری کرد. این بازی در واقع قرار بود  نسخه‌ای بسیار بزرگتر از «جی تی ای»  ارجینال باشد و در سبک MMO یا بازی آنلاین عظیم تولید شود. APB اگر به درستی ساخته می‌شد می‌توانست سال‌ها زودتر جایگاه قدرتمندی که «جی تی ای آنلاین» هم اکنون دارد را به دست بیاورد.

بازی در سال 2010 با تعداد دفعات زیادی تاخیر روانه بازار شد و در روز نخست عرضه چیزی بیشتر از یک محصول پر ایراد و ناقص نبود. تقریبا سایه‌ای از آنچه تولید کنندگان درچند سال به طرفدارن قول داده بودند نیز ارائه نشده بود. این در حالی بود که تولید کنندگان علاوه بر 50 دلار قیمت خرید بازی برای هر 20 ساعت بازی کردن این محصول بنجل هم 7 دلار علاوه بر قیمت ابتدایی طلب می‌کردند. اینگونه بود که یکی از بزرگترین شکست‌های صنعت بازی رقم خورد.

  1. Grand Theft Auto IV

سال عرضه :  2008
جمع هزینه تولید و بازاریابی با احتساب نرخ تورم: 116 میلیون دلار

موفقیت اینگونه تعریف می شود. بازی «جی تی ای چهار» فقط ظرف 24 ساعت از عرضه جهانی 6/3  میلیون نسخه فروش داشته که معنی دیگرش آن است که این بازی در روز اول عرضه سه برابر بودجه تولید خود را به دست آورده است. بازی با 150 نفر تولید شده است که هسته اصلی آن همان تیم تولید کننده «جی تی ای سه» بود‌ه‌اند. شاید راز موفقیت این سری رعایت این نکته کلیدی بوده است که در هر گام «فرانچایز» (Franchise) خود را یک گام به جلو برده و به قول معروف تصمیم به رفتن ره صد ساله در یک شب را نگرفته‌اند. با اینکه GTA IV آزادی عمل GTA San Andreas را نداشت اما به لطف استفاده از موتور RAGE شرکت راکستار و عرضه آن به عنوان اولین GTA نسل هفتم ، بازی با ارتقای گرافیکی فوق العاده ای همراه شود.

  1. Dead Space 2

سال عرضه : 2011
جمع هزینه تولید و بازاریابی با احتساب نرخ تورم: 134 میلیون دلار

سری «دد اسپیس» (Dead Space) یکی از جذاب‌ترین بازی‌های اکشن ترسناک تاریخ است که اتمسفری عجیب و کمتر تجربه‌شده از مبارزه با موجودات فضایی را به گیمر منتقل می‌کند. گفته می‌شود که یکی از شکایت‌های عمده از بازی آن بوده که به دلیل ارائه جو ترسناک و بی‌پایان گیمرها قادر به ادامه شماره اول بازی نبوده‌اند. اما بازی خوبی‌بودن همیشه دلیل محکمی برای فروش بالا نیست.

شماره دوم بازی علی رغم بودجه گزافی که برایش خرج شده ، به دلیل خاص بودن‌اش نتوانست با عمده مخاطبین ارتباط برقرار کند. بر اساس اخبار منابع غیر رسمی فروش این عنوان باید چیزی حدود چهار میلیون نسخه باشد که فروش کمی نیست اما در مقایسه با بودجه بالا بازی چندان چشمگیر به نظر نمی‌رسد. فراموش نکنیم Dead Space 2 به لطف اضافه کردن صداگذار برای شخصیت اصلی ، استفاده از محیط های متنوع و گرافیک بهبود یافته یکی از بهترین دنباله هایی بود که شرکت EA آن را عرضه کرد.

  1. Shadow of the Tomb Raider

سال عرضه : 2018
جمع هزینه تولید و بازاریابی با احتساب نرخ تورم: 110 تا 135 میلیون دلار

سری «تومب ریدر» (Tomb Raider) دو دوره درخشش را تجربه کرده است که هر دو دوره افولی نیز به همراه داشته است. از عناوین اولیه بازی بر روی کنسول‌ پلی استیشن وان که نام سری را جهانی کردند تا بازگشت مجدد لارا کرافت با شمایلی جدید در سال‌های اخیر این فرانچایز سعی کرده حس ماجراجویی بسیاری از گیمرها را سیرآب کند. در حالی که نسخه ریبوت Tomb Raider با بودجه ای 100 میلیون دلاری عرضه شد و فروش خوبی را به همراه داشت ، بودجه کلان Shadow of the Tomb Raider و عدم موفقیت آن باعث تعجب بسیاری از منتقدان و کاربران شد.

ساخت Shadow of the Tomb Raider به استودیو Eidos Montréal محول شد و به گفته دیوید آنفوسی (David Anfossi) ساخت بازی بدون احتساب بازاریابی مبلغی بین 75 تا 100 میلیون دلار بوده است.

بازی سال 2018 عرضه شد و آن چنان که باید و شاید نتوانست نظر منتقدین و گیمرها را به خود جلب کند. اتفاقی که در فروش 2/4 میلیون نسخه ای آن نیز کاملا هویدا است.

  1. Destiny

سال عرضه : 2014
جمع هزینه تولید و بازاریابی با احتساب نرخ تورم: 148 میلیون دلار

کافی است عنوانی نجات‌بخش مانند «هیلو» را  (Halo)  در کارنامه خود داشته باشید تا به راحتی بودجه‌ای عظیم برای بازی جدید خود مهیا کنید. استودیو «بانجی» (Bungie) پس از عرضه موفقیت آمیز سه قسمت نخست Halo و نجات «مایکروسافت» (Microsoft) از ورشکستگی در حوزه کنسول‌های خانگی ، در سال 2007 از این شرکت جدا شد  و به دنبال ساخت بازی جدید خود رفت. در ادامه هم ناشر بزرگ آمریکایی «اکتیویژن» (Activision) برای ساخت Destiny مبلغ 148 میلیون دلار در اختیار بانجی قرار داد. یک سرمایه گذاری مطمئن!

گرچه بازی در حد و اندازه شاهکاری مثل «هیلو» نیست ولی فروش  بیش از 20 میلیون نسخه‌ای آن تضمین حیات مستقل استودیو بانجی را به همراه داشت و مقدمات آن را فراهم کرد تا در سال 2019 این استودیو با جدا شدن از «اکتیویژن» به عنوان ناشری مستقل نیز فعالیت خود را آغاز کند.

  1. Final Fantasy VII

سال عرضه : 1997
جمع هزینه تولید و بازاریابی با احتساب نرخ تورم: 145 تا 200 میلیون دلار

یکی از عناوین کلاسیک سبک نقش‌آفرینی ژاپنی (JRPG) که حتی بسیاری این سبک را با این بازی می‌شناسند، عنوان «فانتزی نهایی هفت» (Final Fantasy VII)  است. «اسکوئر انیکس» (Square Enix) تولید کننده و ناشر بازی ریسک بزرگی کرد و اکثر بودجه شرکت را روی ساخت  «فاینال فانتزی 7» سرمایه‌گذاری کرد که با توجه به سال ساخت بازی یعنی سال 1997 عملی شجاعانه به حساب می‌آید. نسخه هفتم اولین شماره این مجموعه بود که علاوه بر ژاپن ، در آمریکا هم فروش فوق العاده ای را تجربه کرد و بر اساس آمار تا سال 2019 فروش این بازی به بیش از 12 میلیون نسخه رسیده است.

موفقیت دو دهه‌ای این عنوان پاداش قابل توجه این ریسک بزرگ است و حالا در شرف ارائه نسخه Remake آن نیز هستیم که ما را دوباره به دل این فانتزی معرکه خواهد برد.

  1. Halo 2

سال عرضه : 2004
جمع هزینه تولید و بازاریابی با احتساب نرخ تورم: 212 میلیون دلار

پس از کورسوی امیدی که بازی «هیلو» برای «مایکروسافت» ایجاد کرد کاملا محتمل بود که این شرکت تا جای ممکن از عنوان بعدی این مجموعه حمایت کند. «هیلو» با صرف هزینه‌ای هنگفت، ادامه داستان «مستر چیف» (Master Chief) قهرمان افسانه‌ای خود را روایت و موفقیت بزرگ دیگری را نسیب تولید کننده و ناشر‌اش کرد. «هیلو 2» نه تنها تبدیل به موفق‌ترین عنوان در نسل اول کنسول‌های «مایکروسافت» یعنی «ایکس باکس»  (XBOX) می‌شود بلکه علاوه بر فروش خود  ،فروش کنسول را نیز تضمین می‌کند. جالب است بدانید هیلو 2 نقش بسیار مهی را در جا افتادن سرویس ایکس باکس لایو داشت.  سری هیلو با وجود تغییردر شرکت تولید کننده هنوز هم عنوان اصلی این کنسول به حساب می‌آید و مایه مباهات طرفداران و امید اصلی ناشر برای فروش و سود آوری .

  1. Star Wars: The Old Republic

سال عرضه : 2011
جمع هزینه تولید و بازاریابی با احتساب نرخ تورم: 223 میلیون دلار

استودیو «بایور» (BioWare) قبل از ورود به بحران کنونی و درعصر طلایی خود یکی از پرسودترین استودیوهای تولید کننده عناوین نقش‌آفرینی بود. سری Knight of the Old Republic که اولین بازی نقش‌آفرینی سری «جنگ ستارگان» محسوب می‌شود ساخته و پرداخته این شرکت است. پس از عرضه عنوان اول این مجموعه knight of the old republic  کار ساخت قسمت دوم به استودیو «آبسیدین» (Obsidian) سپرده شد.

سال ها از عرضه قسمت دوم بازی گذشت و هیچ کدام از استودیوهای Bioware ، Obsidian و حتی خود «لوکاس آرتز» نتوانستند قسمت سوم این بازی را بسازند.  در نتیجه لوکاس آرتز بار دیگر به Bioware رفت و با کمک این استودیو و شرکت EA بازیStar wars: the old republic  عرضه شد. عنوانی که برخلاف دو نسخه اول یک اثر MMO RPG بود و به نوعی بازار World of Warcraft را هدف گرفت.  گرچه بازی از لحاظ فروش انتظارات را بر آورده نکرد اما به هر حال موفق به باز گرداندن سرمایه خود شد.

  1. Grand Theft Auto V

سال عرضه : 2013
جمع هزینه تولید و بازاریابی با احتساب نرخ تورم: 285 میلیون دلار

عنوان «جی تی ای پنج» در سال 2013 عرضه شده است یعنی 6 سال پیش ولی آنچنان موفق بوده که گویا همین امسال عرضه شده است. در سال 2018 و در سال 5 عرضه این عنوان موفق به فروش 1 میلیارد دلاری در سراسر دنیا شده است، اتفاقی که برای بیش از 90 درصد بازی‌ها حتی در سال اول عرضه نیز نمی‌افتد.

پشتیبانی همه جانبه «راک استار» از بازی و ارائه محتوای با کیفیت، جدید و رایگان به صورت مستمر یکی از دلایل این موفقیت است. موفقیتی که در نوع خود منحصربه فرد بوده و شاید فقط «جی تی ای» بعدی بتواند به فراتر از آن دست یابد.

در حال حاضر GTA V با فروش 115 میلیون نسخه‌ای پس از Minecraft   و Tetris ، سومین بازی پرفروش تاریخ است.

 

  1. Call of Duty: Modern Warfare 2

سال عرضه : 2009
جمع هزینه تولید و بازاریابی با احتساب نرخ تورم: 292 میلیون دلار

اگر «جی تی ای» قهرمان بلامنازع اکشن سوم شخص است، بدون شک سوپراستار پرطرفدارترین سبک بازی جهان یعنی شوتر اول شخص، سری Call of duty  است. اعداد فروش این سری در حیطه‌ای ورای واقعیت قرار دارند. فقط این نسخه از بازی با فروش 7/4 میلیون در روز اول بزرگترین فروش افتتاحیه در کل صنعت سرگرمی در زمان خودش را به دست آورده  است. فروش کل بازی به حدود 25 میلیون نسخه نزدیک می‌شود که عددی فوق العاده است. جالب اینکه پس از اعلام قابلیت «سارگاری با بازی های قدیمی» (Backward compatibility) این عنوان در سال 2018 بر روی کنسول «اکس باکس وان» (Xbox one) فروش آن از بازی‌هایی که چند سال جدیتر عرضه شده بود نیز فراتر رفت.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا