بهترین ها

بهترین بازی‌های نقش آفرینی ژاپنی

در میان ژانرهای مختلف ویدیوگیم، یکی از ژانرهایی که در نام آن تقسیم‌بندی جغرافیایی دیده می‌شود، نقش‌آفرینی است که ما اغلب آن را به نقش آفرینی‌های غربی و ژاپنی و البته زیر ژانرهای دیگر تقسیم می‌کنیم. با این حال باید این نکته‌ را در نظر گرفت که معنای این تقسیم‌بندی صرفاً جغرافیایی نیست و در واقع هر اثر نقش‌آفرینی که توسط استودیو ژاپنی ساخته شود، لزوماً در دسته‌بندی نقش‌آفرینی‌های ژاپنی قرار نمی‌گیرند و تفاوت این دو گونه از نقش‌آفرینی در ویژگی‌های آن‌ها دیده می‌شود. همانگونه‌ که انیمه‌های ژاپنی در ساختارشان با انیمشن غربی تفاوت دارند.

برای تماشای آیتم ویدیویی در یوتوب کلیک کنید

هرچند این تفاوت‌ها، بنیادی و بسیار بزرگ نیست و نقش‌‌آفرینی‌های غربی و ژاپنی هر دو ریشه‌ی یکسانی دارند و آن ریشه هم به بازی‌ رومیزی دانجنز اند دراگونز  باز‌می‌گردد.. در واقع اینجا هم ژاپنی‌ها فرم خاص خود را در آثار نقش آفرینی پیاده‌سازی کرده‌اند و آثاری منحصر به فرد را پدید آورده‌اند. اکنون تصمیم گرفتیم به تاریخ نقش آفرینی‌های ژاپنی رجوع کنیم و تعدادی از بهترین‌ بازی‌های این ژانر را معرفی کنیم. هرچند در تاریخ بازی‌های نقش‌آفرینی‌های ژاپنی آثار ارزشمند و به یادماندنی زیادی وجود دارد اما به دلیل محدودیت زمان آیتم فقط به 11 تا از بهترین‌ها بازی‌های ژانر اشاره کرده‌ایم.

ترتیب قرار گرفتن بازی‌های این لیست صرفاً براساس تاریخ عرضه بازی‌ها انجام شده است.

Dragon Quest V

(1992)
سازنده : Chunsoft

سری دراگون کوئست یکی از پراهمیت‌ترین بازی‌های نقش آفرینی است که در طول زمان تاثیر فراوانی بر نقش آفرینی‌های ژاپنی گذاشته و منبع الهامی برای بسیاری از بازی‌های این ژانر بوده است. نسخه‌های متعدد اصلی و فرعی در این سری وجود دارد که می‌توان از اثرگذاری و اهمیتشان سخن گفت و آنان را تحسین کرد، اما با این حال، در این میان جایگاه دراگون کوئست 5 احتمالا در قله قرار می‌گیرد. نسخه‌ای که محبوبیت فراوانی هم نزد طرفداران این سری دارد. Dragon Quest V تمامی ویژگی‌های خوب سری را در حالتی ایده‌آل و در قالب یک نسخه ارائه داده است. در این نسخه بود که شما برای اولین بار در دراگون کوئست می‌توانستید بعضی از هیولاها و موجوداتی که با آن‌ها مبارزه می‌کنید را به گروه خود اضافه کنید. دراگون کوئست 5 شما را با ماجرای نوجوانی همراه می‌سازد که مسیر قهرمان شدن را در بازی سپری می‌کند و در این راه دنیا و ویژگی‌های جذاب خود را به شما نشان می‌دهد و مخاطب را در جزییات داستان و شخصیت‌ها غرق می‌سازد. Dragon Quest V بدون درنگ یکی از بهترین نقش آفرینی‌های ژاپنی و حتی می‌تواند یکی از آثار برتر تاریخ باشد.

Final Fantasy VI

(1994)
سازنده : Square

همیشه در میان طرفداران فاینال فانتزی برای انتخاب بهترین نسخه‌ی بازی اختلاف نظرهای جدی و بحث‌برانگیزی وجود دارد. بحث‌هایی که اغلب انتخاب نهایی را میان قسمت‌هایی از سری محدود می‌کنند که هر کدام می‌توانند به‌عنوان یکی از موارد این لیست باشند. در میان این بحث‌ها، همواره فاینال فانتزی 6 یکی از محبوب‌ترین و تحسین‌شده‌ترین قسمت‌های سری نام می‌گیرد. لقبی که می‌توان گفت برازندگی آن را هم دارد. فاینال فانتزی 6 شاید در زمان خود به این اندازه در خارج از ژاپن دیده نشد اما پس از محبوبیت جهانی فاینال فانتزی و با گذر زمان همگی ارزش این جواهر شرکت اسکوئر را دریافتند. داستان محکم و پرشهامت، شخصیت‌های اصلی دوست‌داشتنی و البته یکی از برترین شخصیت‌های منفی تاریخ ویدیو گیم یعنی Kefka همگی منزلت فاینال فانتزی 6 را در سری به جایگاه رشک‌برانگیزی رسانده است. علاوه بر زمینه‌ی داستانی قدرتمند و جدی، گیم‌پلی این نسخه هم هیجانِ برترین فاینال فانتزی‌ها را در خود جای داده است. اکنون پس از سال‌ها که از عرضه‌ی فاینال فانتزی 6  روی کنسول SNES‌ سپری شده، می‌توان با آسودگی خاطر گفت که فاینال فانتزی 6 یکی از بهترین بازی‌های JRPG تاریخ صنعت ویدیو گیم است. اثری که گذشت زمان ارزش آن را برای دوستداران بازی‌های ویدیویی بیش‌تر نمایان کرده است.

Earthbound

(1994)
سازنده : HAL Laboratory

بازی Earthbound که در واقع دومین نسخه از سری بازی شناخته‌شده و به یادماندنی Mother است، در سال 1995 میلادی در آمریکا عرضه شد و یکی از برجسته‌ترین نقش آفرینی‌های ژاپنی کنسول SNES را رقم زد. این بازی در ژاپن با نام Mother 2 عرضه شد اما از آنجایی که نسخه‌ی اول بازی در غرب منتشر نشده بود، نام این نسخه در غرب به Earthbound تغییر پیدا کرد تا مخاطبان جدید سردرگم نشوند. این بازی که توسط  Shigesato Itoiکارگردانی شده و برنامه‌نویس ارشد آن هم مدیر فقید نینتندو یعنی ساتورا ایواتا بوده، تجربه‌ی خاص و منحصر‌به‌فردی را برای بازیکنان ارائه می‌کند. تجربه‌ی ویژه‌ای که متعلق به خودش است. خاص بودن بازی، آن را در زمره‌ی آثار کالت کلاسیک قرار داده. اثری که طرفداران پر و پاقرص خود را دارد. یکی از نکات عجیب و قابل توجه درمورد Earthbound این است که به خاطر ساختار ساده‌ترش نسبت به برخی از بازی‌های آن هنگام، در زمان عرضه‌اش چندان در دید مخاطبان برجسته نبود اما هر چه زمان بیش‌تر سپری شد، ارزش بالای بازی عیان‌ شد و ماجرای چند کودک که می‌خواهند جهان را به جای بهتری تبدیل کنند و آن را نجات دهند، به یکی از ناب‌ترین تجربه‌های نقش آفرینی ژاپنی تاریخ تبدیل شد.

Chrono Trigger

(1995)
سازنده : Square

قراردادن Chrono Trigger در لیست بهترین بازی‌های نقش آفرینی ژاپنی تاریخ کار بسیار راحتی است و نیاز به تردید ندارد چراکه حتی می‌توان آن را یکی از بهترین بازی‌های ویدیویی تاریخ به شمار آورد. تاکنون با سفر در زمان در آثار بسیاری مواجه شده‌ایم. مقوله‌ی پیچیده‌ای که گاه به جذابیت اثر کمک زیادی می‌کند و گاه پاشنه‌ی آشیلی برای آن می‌شود. Chrono Trigger یکی از آن محدود آثاری است که چه در داستان و چه در مکانیک‌های گیم‌پلی خود، به‌طرزی دقیق و بسیار هیجان انگیزی از این مقوله استفاده کرده است. سفر در زمان و انتقال میان دنیای‌های مختلف بازی در یک لحظه، حس و حال فوق‌العاده‌ای دارد و داستان بازی هم به‌خوبی از این موضوع بهره برده و از قهرمانان و شخصیت‌های هر منطقه و جهان بازی استفاده بهینه کرده است. گیم‌پلی و المان‌های مختلف این عنوان و همینطور داستان بازی در اوج قرار دارند و تمام آن چیزی است که می‌توانیم از یک نقش آفرینی ژاپنی شاهکار انتظار داشته باشیم. حتی اگر نگاهی به سازندگان Chrono Trigger بیاندازیم، می‌بینیم که جمعی از بهترین خالقان و طراحان سری بازی‌هایی بزرگ نقش آفرینی ژاپنی همچون آکیرا توریاما، یوجی هوری، تاکاشی توکیتا و یوشینوری کیتاسه و حتی آهنگسازانی همچون اومِئاتسو و میتسودا دور هم جمع شده‌اند تا اثری بی‌نظیر خلق کنند. مهم نیست که سال‌ها از عرضه‌ی بازی گذشته است، تجربه‌ی  Chrono Trigger همچنان برای دوستداران بازی‌های نقش آفرینی، تجربه‌ای بسیار دل‌نشین خواهد بود.

Final Fantasy VII

(1997)
سازنده : Square

فاینال فانتزی 7 احتمالاً پرآوازه‌ترین بازی این لیست است. اثری که بسیاری از گیمرها با شنیدن نام بازی‌های نقش‌ آفرینی‌های ژاپنی به یاد آن می‌افتند. حتی شاید بتوان گفت که فاینال فانتزی 7 تاثیرگذار‌ترین بازی این ژانر است که نقش به‌سزا و غیرقابل انکاری در محبوبیت این ژانر در بازارهای جهانی داشته است. هرچند این بازی قرار بود در ابتدا برای کنسول SNES ساخته شود، اما به خاطر تاخیر و تغییر روند تولید بازی و همینطور با عرضه کنسول پلی‌استیشن 1، اسکوئرسافت سابق یا همان اسکوئر انیکس امروزی، در حرکتی غیر منتظره تصمیم گرفت که اثری جاه‌طلبانه‌تر برای کنسول شرکت سونی منتشر کند. کنسولی که به آن‌ها قابلیت استفاده از ظرفیت بالای سی دی رام و همینطور گرافیک کاملاً سه‌بعدی را می‌داد. جلوه‌های فوق‌العاده‌‌ی سینمایی بازی که در زمان عرضه و حتی در تبلیغات آن کاملاً مشخص بود، موجب شد تا طیف عظیمی از مخاطبان برای فاینال فانتزی 7 کنجکاو شوند و این اولین باری بود که یک اثر در سری فاینال فانتزی در سراسر جهان به چنین محبوبیت عظیمی دست پیدا می‌کرد. حال که سال‌ها از عرضه‌ی بازی گذشته و حتی قسمت اول بازسازی آن هم منتشر شده، نه‌تنها ارزش و جایگاه بازی تنزل پیدا نکرده، بلکه رو به فزونی هم گرفته است. داستان جاه‌طلبانه که پر از لحظه‌های خاطره‌انگیز و شخصیت‌های فراموش‌نشدنیست، گیم‌پلی سرگرم‌کننده و چالش‌برانگیز همیشگی فاینال فانتزی و همینطور موسیقی به‌یادماندنی بازی همگی بخشی از دلایلی هستند که فاینال فانتزی 7 در زمره‌ی مهم‌ترین آثار تاریخ ویدیوگیم قرار گرفته است.

Suikoden II

(1998)
سازنده : Konami Computer Entertainment Tokyo

در روزگاری که هنوز شرکت کونامی ما را مجذوب و شیفته‌ی بازی‌های خود می‌کرد، سری Suikoden یکی از برجسته‌ترین نقش‌آفرینی‌هایی بود که می‌توانستیم تجربه کنیم. اثری که همچنان جایگاه ویژه‌ای در میان بازی‌های نقش آفرینی ژاپنی دارد. هر چند نسخه اول بازی توانست به‌خوبی اهمیت و ارزش خود را در میان طرفداران پیدا کند، اما این Suikoden II بود که با عرضه‌ برای کنسول پلی‌استیشن شرکت سونی، موفق شد تا این سری را چند قدم به جلو پیش برد و تحسین‌های فراوانی را برانگیزد. پایه و زمینه‌ اصلی داستان بازی Suikoden II کم و بیش در بعضی از آثار دیگر ژانر دیده می‌شود اما تراژدی آن و شخصیت‌ پردازی قدرتمند شخصیت‌های اصلی و البته شخصیت منفی فوق‌العاده داستان، Suikoden II را به اثری خاص تبدیل کرده. همه‌ی این‌ ویژگی‌های ارزشمند، در کنار آرت استایل و موسیقی‌های به‌یادماندنی، این نسخه را بهترین نسخه‌ی سری کرده است. مانند دیگر سری بازی‌های معروف کونامی، مدت‌هاست که کونامی توجه‌ای به پتانسیل عظیم Suikoden نداشته و آن را ادامه نداده است، اما شاید بتوانیم به ساخته‌ی جدید خالقان این سری بزرگ نقش آفرینی ژاپنی امید داشته باشیم.

Xenogears

(1998)
سازنده : Square Product Development Division 3

بازی Xenogears  که سال 1998 میلادی برای کنسول خانگی پلی‌استیشن منتشر شد، نقطه‌ی آغازین و مهمترین نقطه‌ی سری بازی‌های Xeno‌ است. فرنچایزی که امروزه با بازی‌های Xenoblade Chronicles مسیر جدیدی را بر روی کنسول‌های نینتندو دنبال می‌کند. شکل‌گیری این بازی خود ماجرای جالبی دارد. Xenogears در ابتدا یک طرح اولیه برای بازی فاینال فانتزی 7 بوده که توسط تتسویا تاکاهاشی و سورایا ساگا ارائه شده است. پس از آن قرار بوده که این اثر به‌عنوان دنباله‌ای برای Chrono Trigger ساخته شود اما این اتفاقی هم نیفتاد تا Xenogears (زنوگیرز) مسیر خود را تحت یک سری بازی جدید آغاز کند. Xenogears یکی از بهترین نقش‌ آفرینی‌های ژاپنی علمی تخیلی تاریخ است که می‌توان داستان آن را به‌راحتی حماسی و عظیم خواند. سازندگان به‌خوبی برای مبارزات از سری فاینال فانتزی الهام گرفته‌اند و آن را در دنیای زنوگیرز پیاده‌سازی کرده‌اند. با همه‌ی این‌ها، ویژگی‌ مهمی که اهمیت Xenogears را ماندگار کرده، داستان پر مایه و قوی آن است که می‌توان در آن اشارات و رگه‌ها متعدد فلسفی و مذهبی را مشاهده کرد. اشاراتی که گاه البته دردسرها و جنجال‌هایی هم برای آن ایجاد کرده‌اند. ریسک و قدرت سازندگان در پرداختن به موضوعات جدی و تلاش برای به تعمق فروبردن مخاطب ارزش بالای بازی را بیش‌تر عیان می‌کند و این واقعیت را آشکار می‌سازد که چرا زنوگیرز بعد از این همه مدت همچنان در میان بازی‌های نقش آفرینی ژاپنی اهمیت دارد.

Skies of Arcadia

(2000)
سازنده : Overworks

هرچند کنسول دریم‌کست شرکت سگا هیچگاه نتوانست در مقابل پلی‌استیشن 2 شانسی داشته باشد و عمری کمتر از 3 ساله را تجربه کرد، اما این قضیه معروف است که کنسول دریم کست در طول مدت زمان کوتاهش، تعدادی از بازی‌های‌ مهم و به‌یادماندنی را برای گیمرها به ارمغان آورده است. می‌توانیم بگوییم که Skies of Arcadia یکی از آثار نقش‌ آفرینی‌ ژاپنی است که در دسته‌ی بازی‌های بزرگ و مهم دریم کست قرار می‌گیرد. اثری که شاید اگر در شرایط مناسب‌تر یا در ابتدا روی کنسول پلی‌استیشن 2 منتشر می‌شد، امروزه بسیار بیش‌تر از آن می‌شنیدیم. Skies of Arcadia در جهانی بر فراز ابرها جریان دارد که مردم در جزیره‌های شناور در آسمان آن زندگی می‌کنند. شما در بازی رهبری یک کشتی‌ هوایی را برعهده دارید که باید به‌عنوان خط دفاعی سرزمین در مقابل دشمن اصلی سرزمین مقاومت کنید. همچنین بازی Skies of Arcadia سیستم مبارزات نوبتی هیجان‌انگیزی در خود دارد که می‌تواند در کنار حس اکتشاف فوق‌العاده جهان بازی که یکی از نکات اصلی آن است، عمق بیش‌تری به اثر بدهد.

Dragon Quest VIII

(2004)
سازنده : Level-5

دراگون کوئست 8، یکی دیگر از بازی‌های دراگون کوئست است که به‌راستی شایستگی حضور در لیست بهترین بازی‌های نقش آفرینی ژاپنی تاریخ را دارد. Dragon Quest VIII که توسط استودیو خلاق Level-5 تولید شده است، در سال 2004 میلادی برای کنسول خانگی پلی‌استیشن 2 منتشر شد. همه‌ی عناصر همیشگی و دوست‌داشتنی دراگون کوئست در این نسخه دیده می‌شود و این یعنی شما با اثری بسیار غنی، پرمایه و البته فراموش‌نشدنی در ژانر نقش آفرینی ژاپنی مواجه هستید. علاوه بر این، دراگون کوئست 8 در زمان خود از جهاتی سری را به سطح جدیدی رساند و آن را وارد جهانی نو کرد. Akira Toriyama، طراح مشهور سری، این بار استعداد خود را در قالب گرافیک جدید سل شید سه بعدی بازی به نمایش گذاشت. این اولین باری بود که تمامی محیط و مدل‌سازی شخصیت‌ها در سری دراگون کوئست به صورت سه بعدی طراحی می‌شد و این بار هنر Toriyama در قالب چشم‌نوازتری عیان شده بود تا جزییات بازی هم در قالبی بهتر دیده شود. اهمیت این نسخه در فرنچایز دراگون کوئست به‌عنوان یکی از بازی‌های برتر ژانر غیرقابل انکار است.

Tales of Vesperia

(2008)
سازنده : Namco Tales Studio

بازی Tales of Vesperia در واقع دهمین نسخه اصلی از سری بازی معروف و پرطرفدار نقش آفرینی ژاپنی Tales است که اولین نسخه‌اش در سال 1995 میلادی منتشر شد. از همان زمان عرضه تا به اکنون این سری یکی از پرطرفدارترین سری بازی‌های نقش آفرینی ژاپنی بوده که به لطف نسخه‌های متعددش روز به روز به تعداد طرفدارانش افزوده شده و در در کنار سری بازی‌های شناخته‌شده ای همچون دراگون کوئست و فاینال فانتزی یکی از پرفروش‌ترین سری بازی‌های نقش آفرینی ژاپنی است. ویژگی خاصی که سری Tales را پراهمیت می‌سازد، سیستم مبارزات فوق‌العاده و همینطور شخصیت‌های آن است. بازی Tales of Vesperia که ابتدا برای ایکس باکس 360 و یک سال بعد برای پلی‌استیشن 3 منتشر شد، این ویژگی خاص سری را در اوج نگه داشته است. با این وجود Tales of Vesperia در داستانش هم حرف‌هایی برای گفتن دارد. Tales of Vesperia با با داستان جدی‌ترش سعی داشته قدمی رو به جلو بردارد و همراه گیم‌پلی هیجان‌انگیز و خوش ضرب‌آهنگش و همینطور آرت استایل ویژه مجموعه، جایگاه ویژه‌ای در میان دیگر آثار سری Tales برای خود دست و پا کند.

Persona 5 Royal

(2019)
سازنده : P-Studio

انتخاب یکی از بازی‌های سری مگامی تنسی یا حتی به‌صورت ویژه یکی از بازی‌های سری پرسونا انتخاب بسیار دشواری است چراکه در این فرنچایز بزرگ و قدیمی آثار تحسین‌برانگیز فراوانی وجود دارد که بتوان آن‌ها را در میان بهترین بازی‌های نقش آفرینی ژاپنی قرار داد. داستان و شخصیت‌های Persona 4 Golden در سری پرسونا جایگاه بسیار ویژه‌ای دارد و شاید بتوان گفت در اوج قرار گرفته است اما پرسونا 5 رویال را در این لیست قرار دادیم، چراکه این نسخه در کنار حفظ ویژگی‌های اصلی سری، سیستم بهبودیافته و هیجان‌انگیزی در خود دارد که عمق بیش‌تری به بازی و البته دانجن‌هایش داده است. علاوه بر این، پرسونا 5 رویال که در حال حاضر فقط برای پلی‌استیشن 4 عرضه شده، اثری بود که باعث شد مخاطبان سری به‌‌طرز قابل‌توجهی گسترش یابند و سری پرسونا در دیدرس طیف تازه‌ای از مخاطبان که در گذشته این آثار را دنبال نمی‌کردند، قرار بگیرد. Persona 5 Royal که در واقع نسبت به نسخه‌ی اصلی محتوای بیش‌تر و گسترش‌یافته‌تری در خود جای داده، نه‌تنها یکی از بهترین بازی‌های نقش آفرینی ژاپنی تاریخ بلکه به جرئت یکی از بهترین بازی‌های نسل هشتم یا حتی چند نسل اخیر بازی‌های ویدیویی است که می‌تواند ساعت‌ها مخاطبش را سرگرم و شیفته‌ی خود کند. تجربه‌ای که شاید حتی بتواند یکی از گزینه‌های ایده‌آل برای ورود شما به دنیای نقش آفرینی‌های ژاپنی باشد.

خب ، از نظر شما بهترین بازی‌های JRPG کدام عناوین هستند ؟ نظرات خودتان را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید. برای دیدن ویدیوهای بیشتر و دنبال کردن برنامه تابستانی ما ، کانال بازی سنتر در یوتیوب را سابسکرایب کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا