سال 1987 بود که ژانر فایتینگ (مبارزهای) به صورتی که اکنون شاهد آن هستیم، پایهگذاری شد و عرضه اولین عنوان در سری محبوب «Street Fighter»، چهارچوب مشخصی برای این ژانر تعیین کرد. عنوانی با گیمپلی بسیار ساده و طراحی دستی زیبا که گمان نمیرفت روزگاری، 30 سالگی خود را جشن بگیرد. شاید نخستین عنوان در سری SF از لحاظ گیمپلی، محتوای چنان خاصی برای ارائه نداشت اما عرضه Street Fighter II در سال 1991 بر روی دستگاههای آرکید، تعریف کاملتری از ژانر فایتینگ ارائه داد و تصویری را که شاید در نخستین عنوان چیزی بیشتر از یک طرح بسیار ساده و ابتدایی نبود، رنگ آمیزی کرد و شمایل دقیقتری ارائه داد که میراث آن را میتوان در دیگر عناوین عرضه شده در این ژانر دید. موفقیت عنوان Street Fighter II فراتر از حد انتظارات کپکام بود. بازخورد بسیار مثبت بازیکنان و منتقدان و فروش خوب آن، کپکام را به فکر آپدیتهای بی شمار این عنوان و سپس ساخت دنبالههایی برای آن انداخت. سومین نسخه سری، Street Fighter III، بر خلاف عناوین پیشین خود عمل کرد و گامی متفاوتتر جهت بهبود و پیشرفت سری برداشت. از شخصیتهای قدیمی به جز Ryu و Ken، خبری نبود و راستر بازی را شخصیتهای کاملا جدید به تصرف خود در آورده بودند. برای اولین بار در سری، SF III به بازیکنان اجازه انتخاب Super Art های مختلف میداد. قابلیت Parry کردن نیز برای اولین بار به این سری اضافه شد. لازم به ذکر است که نسخه های دوم و سوم سری، دارای آپدیتهای بی شماری بودند که حال در 30 اُمین سالگرد تولد SF، کپکام اقدام به عرضه کالکشنی از این سری تحت عنوان Street Fighter 30th Anniversary Collection کرده است که اکنون به بررسی این کالکشن میپردازیم.
Street Fighter
Street Fighter II: The World Warrior
Street Fighter II: Champion Edition
Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting
Super Street Fighter II
Super Street Fighter II Turbo
Street Fighter Alpha
Street Fighter Alpha 2
Street Fighter Alpha 3
Street Fighter III: The New Generation
Street Fighter III: 2nd Impact
Street Fighter III: 3rd Strike
در ابتدا بازیکنان متوجه خواهند شد که میتوانند صفحه بازی را بنا به تشخیص خود، شخصیسازی کنند. کسانی که از حالت آرکید گونه صفحه لذت میبرند، میتوانند از حالت آرکید استفاده کننده که طول و عرض صفحه را همانند صفحههای دستگاههای آرکید کوچک کرده و به بازی بپردازند و حس نوستالوژی را زنده کنند. در عوض کسانی که رویه مدرنتری را ترجیح میدهند، میتوانند از حالت Wide استفاده کنند و از صفحه کوچک خلاصی یابند. در کنار این موارد فیلترهایی برای ارائه کیفیت بهتر اسپرایتها تعبیه شده تا با نرم کردن لبههای پیکسل گونه شخصیتها، تجربه بهتری برای افرادی که از دیدن پیکسل ها به تنگ آمده اند، به وجود آورد.
بار دیگر اتخاذ تصمیمهای عجیب از جانب کپکام باعث شده است که بخش آنلاین بازی که شاید مهمترین و مورد انتظارترین بخش این کالکشن باشد، با نقصهایی روبرو باشد. البته این نقص در رابطه با کیفیت این بخش نبوده، بلکه بیشتر در رابطه با حضور نداشتن برخی از این 12 عنوان است. همانطور که در بالاتر نیز ذکر شد، تنها برای چهار عنوان از مجموع 12 عنوان این کالکشن، بخش تمرینی و بخش آنلاین تعبیه شده است و این موضوع برای افرادی که خواستار بخش آنلاین در برخی از عناوین محبوبشان بودهاند، ناامید کننده خواهد بود. اما جدا از این، بخش آنلاین از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است. بازیکنان قادر خواهند بود در دو بخش Ranked و Casual به رقابت با یکدیگر بپردازند. در عین حال افرادی که نمیخواهند در مدت زمانی که سیستم بازی به دنبال حریف میگردد، بیکار نباشند، میتوانند وارد بخش Online Arcade شده و ضمن لذت بردن از بخش آرکید یکی از چهار عنوان ذکر شده، منتظر حریف خود باشند. همچنین سیستم ساخت Lobby نیز در این بخش گنجانده شده است و بازیکنان میتوانند لابی خود را ساخته و به انتظار رقبای خود بنشینند و یا به لابیهای دیگر بازیکنان پیوسته و مبارزه را شروع کنند. قابلیت خوب دیگری که در این بخش پیاده شده، قابلیت Input Lag است. این قابلیت به بازیکنان این اجازه را میدهد تا 8 فریم تاخیراز زمان فشار دادن دکمه تا اجرای حرکت ایجاد کنند تا در هنگام بروز لگ و تاخیر در اجرای حرکات، آمادگی لازم را از قبل داشته باشند. اما بهترین ویژگی بخش آنلاین، نت کد خوب بازی است. در این کالکشن از بهترین نوع نت کد که میتوان در فایتینگها پیاده سازی کرد – یعنی نوع Rollback- استفاده شده است. این نت باعث میشود که شما در هنگام بازی کمترین و یا حتی هیچگونه لگ و تاخیر و یا مشکل دیگری مشاهده نکنید. پیدا کردن حریف در این بخش به سرعت انجام میپذیرد و از این جهت بخش آنلاین بازی در وضعیت خوبی به سر میبرد. هر چند این نت کد در تمام مواقع کیفیت قابل قبولی ارائه نداده و گاهی پیش میآید که رفتار عجیبی از خود بروز دهد که در حین مبارزات برای شما مشکل آفرین خواهد شد.
Street Fighter 30th Anniversary Collection به طور قطع کالکشنی ارزشمند از عناوین کلاسیک این سری محبوب است و استودیو Digital Eclipse، کار خود را به خوبی انجام داده است. علیرغم وجود برخی نواقص و اتخاذ تصمیمهای عجیب، این کالکشن محتوای بسیار خوبی در تمامی زمینهها ارائه میدهد و تجربه آن برای طرفداران این سری پیشنهاد میشود.
نویسنده: علی حسن زاده
نقد و بررسی بازی Street Fighter 30th Anniversary Collection بر اساس نسخه ارسالی سازنده برای وبسایت بازیسنتر نوشته شده است.
مجموع امتیاز - 8
8
امتیاز بازیسنتر
نقاط قوت: کالکشنی ارزشمندقابلیتهای جدید و کاربردی در بخشهای مختلفبخش آنلاین نسبتا خوبنقاط ضعف:عدم وجود برخی از نسخههای کلاسیک در کالکشن نبود بخش تمرینی و آنلاین در برخی از شمارهها