بررسیپلی استیشن 3

بررسی بازی Killzone 2

بعد از سال ها انتظار دوباره Guerrilla به صنعت بازی های کامپیوتری برگشت تا به رویاهای قدیمی خود جامه عمل بپوشاند. Guerrilla که در ابتدای راه خود بر روی کنسول PS2 کاملا موفق نبود و نتوانست به تمام اهداف خود برسد اینبار دوباره بازگشته و عنوانی از سری Kilzone را بر روی کنسول PS3 عرضه کرده. این عنوان از تمامی جنبه ها از شماره اول خود بهتر بوده و توانسته در تمامی زمینه ها پیشرفت چشم گیری کند. حتما یادتان هست که قبل از عرضه KZ 1 چه لقبی به ان داده بودند(Halo Killer) اما در ان سال حتی KZ1 در زیر سایه Halo هم تنوانست قرار بگیرد و اصلا در حد و اندازه ای که قرار بود باشد ظاهر نشد. بعد ها Guerrilla دوباره عنوانی از این سری را با نام Libration برای کنسول دیگر Sony یعنی PSP روانه بازار کرد که ان بازی در کل عنوانی خوب بود و از نکات مثبت زیادی بهره میبرد. چندی پیش دومین شماره اصلی از این سری برای کنسول پلی استیشن 3 منتشر شد که قصد داریم در این مقاله به نقد و بررسی ان بپردازیم.

اگر به یاد داشته باشید در شماره اول Scolar Visari امپراطور و حاکم اصلی Helghan طی فرمانی که صادر کرد باعث شد که جنگی خونین بین نیروی های ISA و Helghast ها در Vekta یکی از سیاره های انسان ها روی دهد. در Liberation شاهد ان بودیم که اخرین نیروهای Helghast ها در Vekta توسط قهرمان دو شماره اول یعنی Jan Templar و یارانش از Vekta رانده شده اند. KZ 2 در اصل ادامه ای بر دو نسخه قبلی است و وقایع بعد از KZ 1 و Liberation را توضیح میدهد. بعد از عقب نشینی Helghast ها به سیاره خود یعنی Helghan سران ISA تصمیم گرفتند که با حمله به Helghan به 2 هدف خود دست پیدا کنند. اولین هدف این بود که امپراطور Helghast ها یعنی Scolar Visari دستگیر شود و در دادگاه محکوم شود و هدف دوم این بود کههم بمب هسته ای دزدیده شده پس گرفت شود و هم از حمله دوباره Helghan ها جلوگیری شود و انها دوباره زیر نظر ISA در بیایند.

در بازی Killzone 2 شما دیگر در نقش Jan Templar بازی نخواهید کرد زیرا وی ارتقا درجه یافته و اکنون یک سرهنگ به حساب می اید و وظیفه فرمانده ای نیروهای ISA در Helghast را بر عهده دارد. اینبار شما وظیفه هدایت Tomas “Sev” Sevchenko را بر عهده دارید او که 25 ساله هست با این سن کم در نبرد های زیادی حاضر بوده و پیروزی های زیادی را نیز کسب کرده. این عنوان بر عکس بیشتر عناوین FPS از پیش زمینه خوبی در زمینه داستان بهره میبرد اما نقص این عنوان هم به اتمام ان و نوع شرح حال داستان بر میگردد که متاسفانه در بین بازی های جدید به یک اپیدمی تبدیل شده. در Loading بین مراحل قسمتی از داستان به طور خلاصه توضیح داده میشود و سعی شده تا قسمتی دیگر از داستان نیز در دیالوگ ها گنجانده شود ولی سازنده ها در قسمت دوم یعنی دیالوگ ها به هیچ وجه موفق نبوده اند و پتانسیل بالای داستان بازی را با اشتباه هایی ابتدایی از بین برده اند.

از زمانی که بازی معرفی شده یعنی E3 2005 تا زمان عرضه بازی بیشتر کسانی که KZ 2 را می شناختند ان را به گرافیک چشم نواز و زیبای ان شناخته بودند تا گیم پلی و دیگر جنبه های یک بازی. یکی از المان هایی که گیم پلی KZ 2 را از دیگر FPS ها جدا میکند و ان را از کلیشه نجات میدهد، Cover گیری است. شاید از خود بپرسید که بازی های زیادی از این مکانیزم استفاده کرده اند اما باید گفت که کمتر بازی ای در سبک FPS وجود دارد که توانسته باشد این المان را به جزئی جدایی ناپذیر از گیم پلی تبدیل کند. بر عکس اکثر FPS ها موجود در بازار اگر در KZ2 کاور نگیرید هیچ شانسی برای زنده ماندن ندارید درست همانند Gears of War که در صورت استفاده نکردن از کاور گیری به سرعت از پای در می امدید. زمانی که در پشت یک مانع یا دیوار پنهان میشوید میتوانید به صورت دستی از پشت ان بیرون امده و شلیک کنید، همچنین این قابلیت وجود دارد که هر وقت کلید مربوط به تیر اندازی را فشار دادید کرکتر به طور خودکار بیرون امده شلیک میکند و اگر از تیر اندازی دست بردارید Sev خود به خود دوباره به پشت مانع بر میگردد.

اسلحه ها از تنوع قابل قبولی برخوردار هستند و باعث خستگی گیمر نمیشوند. این اسلحه ها با اینکه کاملا تخیلی هستند و از روی نمونه های اصلی و واقعی ساخته نشده اند اما از طراحی خوبی بهره میبرند، همچنین اسلحه ها طوری طراحی شده اند که هر کدام کاربردی متفاوت دارند و طوری نیستند که شبیه به هم باشند این تفاوت عملا باعث شده که تمامی سلاح ها در بازی استفاده شوند و گیمر تمام تمرکز خود را بر روی یک نوع اسلحه نگذارد. در تمام طول بازی یک اسلحه کمری وجود دارد که با مهمات نا محدود به کمک گیمر می اید و در زمان نبود مهمات برای اسلحه اصلی اهمیت خود را نشان میدهد. یکی از نکات ضعف بازی این است که در عین واحد شما فقط میتوانید یک سلاح سنگین و یک کلت را حمل کنید. این حالت که در کمتر بازی ای مشاهده میشود از تنوع گیم پلی کاسته و باعث شده که گیمر در بعضی از موقعیت ها مجبور شود که یک مسیر رو طی کند از اسلحه ای خاص استفاده کند و بعد دوباره برگردد تا سلاح پر از گلوله خود را بردارد. اگر مکانیزمی در بازی به کار بسته میشد که گیمر میتوانست طی ان کلت کمری خود را با یک سلاح اصلی جاگزین کند، این باعث میشد که سرعت گیم پلی بالا رود و همین طور جذابیت ان دو چندان شود. با عرضه PS3 سونی همواره سعی داشته تا شرکت های بازیسازی را به استفاده از قابلیت حرکتی کنترلر کنسول خود ترغیب کند قابلیتی که اگر هم در بازی ای به کار رفته باشد صرفا جنبه ظاهری داشته و تاثیر انچنانی در گیم پلی ان عنوان نگذاشته. Guerrilla سعی کرده تا با گنجاندن چند المان از این قابلیت استفاده کند اما ایا در این کار موفق بوده؟ این قابلیت در چند جا از بازی به کار رفته که درباره هر کدام از انها توضیحی مختصر میدهیم. اولین جایی که در ان از سنسور های حرکتی کنترلر PS3 استفاده شده در هنگام Loading ها هست. در این صفحه شما میتوانید با حرکت دادن دسته عکس پس زمینه را تکان دهید. البته این کار باعث شده که شما در بین هر مرحله به یاد بیاورید که کنترلر PS3 همچین قابلیتی را نیز دارد!! بیشترین استفاده از این سنسور ها در هنگام چرخاندن شیر فلکه ها و کار گذاشتن بمب ها بر روی دیوار است. در این لحظه ها با گرفتن دو کلید به صورت همزمان و چرخاندن دسته شیر فلکه میچرخد و یا چاشنی بمب کار گذاشته میشود. یکی از استفاده های جالبی که تا کنون از این قابلیت حرکتی در بازی های عرضه شده بر روی PS3 تا کنون دیده اید مربوط به زمانی که میشود که از Snipe در KZ 2 استفاده میکنید. اگر CoD 4 را بازی کرده باشید حتما به یاد دارید که میتوانستید نفس خود را در سینه حبس کنید تا دست های شما لرزشی نداشته باشد، در KZ 2 وقتی که زوم میکنید اگر کنترلر را بی حرکت نگه دارید دستان Sev نیز در بازی تکان نمیخورد اما اگر دسته را تکان دهید دستان او نیز در بازی میلرزد.

FEAR 1 در نسل گذشته دارای یکی از بهترین هوش مصنوعی ها بود که باعث شده بود شما در بازی شاهد دشمن هایی باهوش و با فکر باشید. در KZ 2 نیز شما با یک AI بسیار قوی برای دشمنان رو به رو هستید که اجازه نفس کشیدن را به شما نمیدهند. Helghast ها کاور گیری میکنند، به صورت تیمی حمله میکنند، شما را دور میزنند و … این نکات باعث شده که گیم پلی KZ2 هر چه بیشتر چالش بر انگیز باشد و باعث شود که جذابیت ان نیز بالا رود. اما AI یار های خودی درست در نقطه مقابل هوش مصنوعی دشمنان قرار دارد. حداقل کاری که یار خودی میتواند انجام بدهد این است که پناه بگیرد تا گلوله به او برخورد نکند اما این هم تیمی ها حتی قادر نیستند یک کاور گیری ساده را انجام بدهند تنها کاری که انها انجام میدهند این است که در دید دشمن قرار میگیرند و به خاطر اصابت گلوله از پای در می ایند و گیمر را مجبور میکنند که به بالای سر انها بیاید و با دادن شوک الکتریکی سلامتی انها را بازگرداند، در اصل بر عکس چیزی که در CoD4 اتفاق می افتاد را در KZ2 شاهد هستیم. در بازی یاد شده اگر شما نمی کشدید یار های خودی این کار را به بهترین نحو انجام می دادند اما در KZ 2 تمام بار مبارزه با دشمن ها بر روی دوش شماست. یکی دیگر از نکات ضعف گیم پلی نبود قابلیت co-op میباشد، این در حالی است که در اکثر نبرد ها یکی از افراد تیم Alpha شما را همراهی میکند.
در تمام طول بازی این امکان وجود دارد که گیمر دو نوع نارنجک را حمل کند، این نارنجک تاثیر زیادی در گیم پلی و روند نبرد ها میگذارند و بر عکس بیشتر بازی ها فقط جنبه ظاهری ندارند. در بین مراحل عموما مشابه دو نوع گیم پلی متفاوت وجود دارد که کمی به بازی تنوع داده اند. در یکی از مراحل ابتدایی بازی شما قابلیت راندن یک تانک را دارید، هر چند این قسمت بسیار کوتاه هست اما جذابیت خوبی به مرحله اشاره شده منتقل کرده. یکی دیگر از وسایل نقلیه روباتی دو پا هست که در مراحل پایانی باید با سوار شدن بر روی ان مسیر حرکت تیم الفا را امن کنید. بزرگترین ضعف KZ2 در زمینه گیم پلی مربوط به کنترل بازی میشود، ضعفی که دلیل اصلی ان مناسب نبودن کنترلر PS3 برای عناوین FPS است. این دسته به صورت نرمال برای بازی های FPS مناسب نیست این در حالی میباشد که کنترل KZ2 به خاطر وجود کاور گیری پیچیده تر نیز هست. زمانی مشکل کنترل بازی بیشتر از پیش خود را نشان میدهد که میبینید برای تنظیم کلید ها تنها چند حالت پیش فرض وجود دارد که ممکن است برای تمامی کسانی که این بازی را تجربه میکنند مناسب نباشد. سیستم سلامتی بازی همچون عناوین دیگر همانند مکانیزم سلامتی سری بازی های CoD است سیستمی که تقریبا به یکی از ارکان اصلی عناوین حال حاضر بازار تبدیل شده. با این وجود که مراحل بازی زیاد هم بزرگ نیستند اما تعداد Load ها بین هر مرحله زیاد میباشد و در بعضی مراحل به یک مشکل بزرگ تبدیل میشود. قسمت تک نفره بازی چیزی در حدود 8 الی 10 ساعت به طول می انجامد، این مقدار زمان با اینکه کمی نسبت به درجه سختی تغییر میکند اما کاملا مناسب میباشد و کمبود ان با قسمت مالتی پلیر بسیار قوی پوشانده میشود که در ادامه متن درباره ان نیز توضیح میدهیم.

به جرات میتوان گفت که بهترین گرافیک بر روی کنسول مطعلق به Killzone 2 است. پس از پخش شدن ان تریلر جنجالی سال 2005 و بالا رفتن انتظارات، همگان منتظر یک شاهکاربودند اما با پخش شدن تریلر های ریل تایم و معلوم شدن اینکه ان تریلر سال 2005 کاملا CG بوده به یک بار نظر همگان نسبت به خوب بودن گرافیک بازی برگشت. پس از ان در سال های 2007 و 2008 این بازی نمایش های خیره کننده ای داشت و نشان داد که رسیدن به چیزی کمی پایین تر از سطح کیفی ان تریلر امکان پذیر میباشد. اینبار سازندگان توانستند به قول های خود عمل کنند و عنوانی را روانه بازار کرده اند که از بیشتر لحاظ در بازی های کنسولی بهترین است. بزرگترین نقطه قوت گرافیک بازی مربوط به جو و نورپردازی ان میشود. حالت تیره و غمگین صحنه ها کمک به سزایی به نشان دادن سیاهی های جنگ کرده. دود و اتشی که در پس زمینه مراحل دیده میشود باعث شده که پس زمینه ها حالتی زنده به خود بگیرند. در KZ 2 شاهد یکی از بهترین طراحی های اسلحه ها هستید. اگر نگوییم بهترین طراحی اسلحه در بین بازی بی شک KZ 2 جزو یکی از بهتری ها هست. افکت های زیادی از جمله Motion Blur بر روی اسلحه به کار رفته که باعث شده حالتی واقع گرایانه به سلاح ها منتقل شود. افکت Depth of Field در نوع خودش بسیار استفاده شده و این کاملا با جو تیره و خاکستری بازی هماهنگ میباشد. در بین مراحلی که در شهر یا زیر زمین روی میدهند مرحله ای وجود دارد که در صحرا رخ میدهد. در اینجا شاهد یکی از زیبا ترین طراحی ها در صنعت گیم هستیم. به قدری خوب این مرحله طراحی شده که حس خالی بودن و نبود هیچ گونه حیاتی در ان حس میشود. نور ها بر روی اجسام مختلف به خوبی منعکس میشوند و اثر ان به وضوح دیده میشود. سایه زنی ها در حالت خوبی قرار ندارد و اکثرا از وجود لبه های تیز رنج میبرد.

AA بازی نامناسب است و در بعضی نقاط از بازی این کمبود به وضوح دیده میشود. حتی در بعضی اتاق ها به خاطر AA پایین در لبه های دیوار شاهد بروز رنگ های سفیدی از بین ان هستیم. طراحی Helghast ها به بهترین نحو انجام شده نوری که از چشم های انها تولید میشود کاملا ریل تایم و پردازش میشود، اگر یکی از انها را در کنار دیوار از پای در اورید مشاهده میکنید که نور چشمان وی بر روی دیوار منعکس میشود. بافت های در تمامی بازی از کیفیت مناسبی برخوردار نیستند و سعی شده که این کیفیت پایین با افکتی همچون Motion Blur پوشانده بشود که در تمام موقعیت ها جواب نداده است. هنگامی که شما بر روی زمین می افتید و میمیرد ممکن است در داخل دیوار ها بروید. این مسئله به نظر میرسد به خاطر وجود نداشتن حجم سازی مناسب بدن Sev در حالت مرگ باشد. Deferred Rendering یکی از تکنیک هایی است که در این بازی به صورت کاملا حرفه ای و نو به کار رفته. کار این تکنیک گرافیکی این میباشد که تاثیر نور های مختلف در یک صحنه را بر روی اجسام دیگر نشان دهد. این خاصیت در بازی های دیگر نیز به کار میرود اما به صورت محدود، دلیلی که باعث شده DR در KZ 2 به این مهمی جلوه دهد این میباشد که تمامی اجسام در محیط بازی با استفاده از این تکنیک تاثیر پذیر میشوند. انیمیشن شخصیت ها و دشمنان به خوبی طراحی شده اند. این انیمیشن ها کمک زیادی به حس سینمایی بازی کرده اند به طوری که شاهد Cut Scene های بسیار زیبا در بازی هستید. یکی از نکات ضعف بازی مربوط به حرکت لب ها میشود، طراحی این قسمت در هنگام Cut Scene ها در سطح خوبی قرار دارد اما زمانی که یار های خودی در میان بازی با شما صحبت میکنند به وضوح دیده میشود که حرکت های لب فقط به صورت باز و بسته شدن هست. فیزیک یکی از نکاتی است که هم به روند گیم پلی کمک کرده و هم به ظاهر بازی. اکثر مکان هایی که شما میتوانید در پشت انها پناه بگیرید(البته به جز دیوار ها) قابلیت تخریب پذیری دارند و بعد اثابت گلوله های متعدد خراب میشوند. در یکی از صحنه های بازی بعد از چند انفجار یکی از ساختمان های Helghast ها کاملا خراب شده و صحنه زیبایی را خلق میکند، البته این قسمت کاملا دارای فیزیکی از پیش تعیین شده میباشد و اصلا تاثیری از محیط اطراف خود نمیبیند. در کل فیزیک در این بازی بیشتر به صورت از پیش تعیین شده به کار رفته تا بیشتر از لحاظ بصری به این عنوان کمک کرده باشد تا در گیم پلی تاثیر گذار باشد.

طراحی Helghast ها و یار های خودی به خوبی صورت گرفته و هر کدام دارای جزییات زیادی هستند. یکی از نکات خارقالعاده در قسمت گرافیک KZ 2 مربوط به پارگی لباس ها میشود. در یکی از Cut Scene ها که کاملا به صورتReal Time رندر میشود بعد اثابت گلوله لباس طرف مقابل در جای قرار گرفتن اسلحه بر روی بدن وی پاره میشود. خون در این عنوان به وفور دیده میشود و سازندگان در این زمینه اصلا کم کاری نکرده اند، حتی سر Helghast ها توسط اثابت گلوله Shotgun کاملا از هم میباشد. دو چیز در KZ 2 از طراحی نا مناسبی به شدت رنج میبرد. یکی از انها اب است، با اینکه اب زیاد در بازی دیده نمیشود ولی همان مقدار کم هم حالتی پلاستیکی مانند دارد. دومین چیزی که از طراحی خوبی بهره نمیبرد اتش میباشد، اتش اصلا حالت طبیعی ندارد و فقط سعی شده تا از لحاظ رنگی شبیه به اتش طبیعی باشد. البته این ضعف زمانی به اوج خود میرسد که از اسلحه Flame Thrower استفاده کنید. اصول کار این سلاح این است که اتش به صورت پخشی از انتهای ان خارج شود اما در KZ 2 اتش به صورت مایعی از انتهای ان به بیرون ریخته و زمانی که به جایی میرسد ان قسمت را اتش میزند ! در کل با اینکه گرافیک این عنوان نیز بی نقص و عیب نیست اما از نظر بیشتر قسمت ها جزو بهترین ها قرار میگیرد.

در رابطه با جو گیرا و جالب KZ 2 توضیح دادیم که توسط گرافیکی چشم نواز به وجود امده، اما نباید از نقش بزرگ صداگذاری بگذریم که باعث شده این جبهه های جنگ هر چه بیشتر زنده شوند. موسیقی های بازی کاملا با نوع گیم پلی تغییر میکنند و در زمان های حساس استرس بالایی را به گیمر منتقل میکند. صداهای مختلفی در زمان نبرد به گوش میرسد و این خود باعث شلوغ تر جلوه دادن این جنگ میشود. اسلحه هر کدام دارای صدای مخصوص خود میباشند و کاملا میتوان با صدای یک اسلحه نوع ان را تشخیص داد. Helghast ها از صداگذاری خوبی بهره میبرند و در هنگامی که اسیب میبینند صداهای جالبی از خود تولید میکنند ! در زمینه صداگذاری شخصیت های اصلی سازندگان از چهره معروفی همچون Brian Cox استفاده کرده اند. وی در گذشته اولین حضور خود را در صنعت گیم با Manhunt تجربه کرده بود و در ان بازی صداگذاری کارگردان را بر عهده داشت. همچنین وی در نسخه اول KZ صداگذاری شخصیت Visari را بر عهده داشت. Cox در فیلم هایی همچون X2 و Troy ایفای نقش کرده و دارای کارنامه قابل قبولی میباشد. اینبار نیز او در این نسخه وظیفه صداگذاری شخصیت Scolar Visari را بر عهده دارد و در کار خود نیز بسیار موفق بوده. صدا با شخصیت پردازی و ظاهر Visari کاملا هماهنگ بوده و باعث شده که از لحاظ فنی شاهد یکی از بهترین طراحی های شخصیت در صنعت گیم باشیم. صدای پای Helghast ها و یار های خودی با تغییر جنس سطح زمین کاملا دچار تغییر میشود. در صحنه های نبرد صدای رعد و برق، شلیک گلوله و موشک، انفجار، خرد شدن تکه های سنگ و… کاملا شنیده میشوند. در این قسمت نیز Guerrilla توانسته خواسته های طرفداران را بر اورده کند.

در کنار بخش Single Player قوی KZ 2 از مالتی پلیر قدرتمندی نیز بهره میبرد. بخش مالتی پلیر این عنوان بر اساس کلاس بندی طراحی شده است. در کل بازی دارای 7 کلاس است که هر کلاسی دارای 2 عدد Badge میباشد. یکی از این Badge ها به عنوان اصلی قرار دارد و Badge دوم یک سری خصوصیت های جانبی را برای گیمر فراهم میاورد. شما میتوانید بین ISA و Helghast ها یکی را انتخاب کنید، هر کدام از این گروه ها را که انتخاب کنید در کلیت گیم پلی هیچ تاثیری ندارد و تغییری را ایجاد نمیکند. گیمر میتواند با انجام دادن یک سری کار های خاص یا کشتن دشمن XP کسب کند. با جمع کردن این XP ها درجه سرباز شما بالا میرود و یک سری امکانات اضافه برای شما ازاد میشود. بخش مالتی پلیر KZ 2 دارای 5 مد است که با این نام ها در بازی شناخته میشوند، Assassination، Search & Destroy، Search & Retrieve، Bodycount و Capture & Hold. بخش انلاین KZ 2 تا 32 پلیر را میتواند پشتیبانی کند، شما میتوانید گروه های 4 نفره تشکیل دهید و این قابلیت نیز وجود دارد که این گروه های 4 نفره را نیز با هم ادغام کنید. همچنین اگر پلیر کم باشد بازی میتواند چند bot را در داخل نقشه وارد کند. البته این Bot ها شاید نتوانند نقش یک پلیر واقعی را ایفا کنند اما در کل جایگزین خوبی تلقی میشوند. قسمتی دیگر به نام Skirmish در این بازی وجود دارد که به صورت افلاین در دسترس هست و شما میتوانید در ان با Bot هایی که توسط AI کنترل میشوند بازی کنید تا امادگی مناسبی برای بخش انلاین داشته باشید.

در کل KZ2 عنوانی است که در بیشتر زمینه ها بسیار عالی طراحی شده و نشان میدهد که Guerrilla در این چند ساله بیکار نبوده و واقعا در حال ساخت یکی از بازی های برتر این نسل بوده. با وجود سیستم کاورگیری گیم پلی جذابیت خوبی پیدا کرده و از کلیشه دور شده. گرافیک و صداگذاری در سطح بالایی قرار دادند و به واقع گرافیک این عنوان قدرت PS3 را نشان میدهد. قسمت مالتی پلیر یکی دیگر از نقاط قوت این عنوان بوده و کمبود های بخش Single Player را به خوبی جبران میکند. در انتها به تمام کسانی که از کنسول خانگی سونی یعنی PS3 استفاده میکنند توصیه میکنیم که به هیچ وجه این بازی را از دست ندهند، عنوانی که بی شک یکی از بهترین های امسال لقب میگیرد.

مجموع امتیاز - 10

10

امتیاز بازی‌سنتر

نقاط قوت:
مراحل تک نفره عالی و جذاب
بخش چند نفره قوی با جایزه های سرگرم کننده
نقشه های بالانس و خوب در بخش چند نفره
اسلحه های متنوع
گرافیک خارق العاده از لحاظ تکنیکی و هنری
نقاط ضعف:
داستان نسبتاً سطحی
اشکالات کوچک در کنترل بازی

User Rating: 3.06 ( 11 votes)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا