وقتی صحبت از لپ تاپهای متوسط یا mid range میشود ، تعداد گزینهها آن قدر زیاد است که هر فردی را – چه مطلع و چه غیر مطلع – میتواند کمی گیج کند. اکثر این محصولات دارای مشخصات فنی مشابه هم هستند و حتی طراحی بعضی آنها هم از یک الگو مشخص است. با این تفاسیر انتخاب یک لپتاپ متوسط به کاری دشوار مبدل می شود. در نقد و بررسی امروز به سراغ یکی از همین لپتاپ های متوسط رفتیم که البته از منظر اقتصادی – البته منظورمان در مقایسه با دیگر لپتاپ های رده بالا موجود در بازار است – در رتبه نسبتا خوبی قرار می گیرد. لپتاپ Huawei MateBook D15 یکی از آخرین ساختههای شرکت هوآوی است که سعی دارد جای پای بزرگان عرضه کامپیوترهای قابل حمل بگذارد. این محصول ارزان ترین مدل از لپتاپ های شرکت هوآوی است که در سال 2020 روانه بازار شدهاند. اینکه محصول مورد نظر از منظر ظاهری ، فنی ، شارژ و دیگر موارد در چه رتبهای قرار میگیرد ؛ سوالاتی است که در ادامه این نقد و بررسی به آنها پاسخ خواهیم داد.
در نگاه نخست میتبوک D15 از الگوی مشابهی نسبت به گروهی از لپتاپ های رده بالا پیروی می کند. پیروی از الگوی اپل و ساخت محصولی که هم از لحاظ ظاهری و هم بدنه شبیه به مک بوکهای کمپانی اپل باشد. موضوعی که به خودی خود هم بد نیست مخصوصا اینکه قیمت لپتاپ هوآوی بسیار ارزان تر و مشخصا مقرون به صرفه تر از ساختههای اپل است. به همین خاطر در اولین برخورد با MateBook D15 ، محصولی را پیش رویتان می بینید که بسیار شکیل و زیبا است. بدنه آلومینیومی از یک سو و حاشیه بسیار کم اطراف نمایشگر آن از سوی دیگر سبب می شود تا میتبوک D15 محصول جالبی به نظر برسد. از این منظر D15 تا حد زیادی یادآور برادر بزرگترش MateBook D14 است. دیگر ویژگی جذاب این لپتاپ وزن بسیار کم آن به نسبت صفحه 15.6 اینچی اش است. محصولی که تنها 1.6 کیلوگرم وزن دارد که حمل آن را بسیار راحت کرده. علاوه بر این دارای بدنه باریکی است که هم سبب وزن پایین آن شده و هم در نگاه کاربران آن را به محصولی شکیل تبدیل می کند. با این حال و پیرو همان قانون نانوشته که برای بدست آوردن چیری باید چیز دیگری را از دست بدهی ، این نوع طراحی بدون ایراد هم نیست. در مورد میتبوک D15 مشکل اینجاست که به واسطه این نوع طراحی تعداد پورت های این دستگاه محدود است . در سمت چپ آن شاهد یک پورت USB-C ، یک پورت USB 3.0 و پورت HDMI هستیم. در سمت راست هم دو پورت USB 2.0 و جک هدفون هم وجود دارند. همانطور که مشخص است این تعداد پورت کم می تواند بسته به نیاز شما کمی نا امید کننده باشد. از طرف دیگر حداقل هوآوی سعی کرده با پررنگ کردن دیگر ویژگی های محصولش از این نا امیدی بکاهد. مثلا با وجود پورت های محدود ، سرعت وای-فای MateBook D15 نسبت به برادر بزرگترش یعنی MateBook D14 حدود 20 درصد سریعتر است. موضوعی که به لطف پردازنده MateBook D15 میسر شده که کمی جلوتر مفصل به آن خواهیم پرداخت. با این حال پیش رسیدن به بخش فنی باید کمی دیگر ظاهر لپ تاپ جدید کمپانی چینی را مورد بررسی قرار دهیم.
به مانند دیگر لپ تاپ های اخیر هوآوی این مدل هم دارای دکمه وب کم روی کیبورد و بین کلیدهای F6 و F7 است. ویژگی که همواره جز نقاط مثبت لپ تاپهای هوآوی شناخته میشود. حس گر اثر انگشت هم روی دکمه پاور MateBook D15 دیده میشود که تا امنیت شما را بیش از پیش تضمین کند. با تمامی این تفاسیر دو مشکل مهم در رابطه به کیبورد این محصول دیده می شود. نخست اینکه دکمه های کیبورد هستند که چندان کیفیت آنها بالا نیست. با اینکه شاید این موضوع در تایپ کردن شما چندان تاثیرگذار نباشید اما مشخصا فاقد حس و جذابیت تایپ کردن است که مدل هی مشابه MateBook D15 به شما ارائه می کنند. ایراد دوم اما نبود دکمه های Home و End بوده که در نوع خود عجیب است. البته نبود بک لایت هم ممکن است توی ذوق بزند هرچند حتی تعدادی از لپ تاپهای رده بالا هم فاقد این ویژگی هستند و این موضوع بیشتر به سلیقه و نیاز کاربر مرتبط است.
یکی از ویژگیهای منحصر به فرد MateBook D15 استفاده از Huawei Share است. به معنای سادهتر D15 برای انتقال راحت داده بین لپ تاپ و تلفنهای هوشمند هوآوی از NFC بهره ببرید. برای این کار تنها کافی است تلفن هوشمند هوآوی خود را در قسمت پایین لپ تاپ و جایی که برچسب Huawei Share خورده قرار دهید. در این حالت نه تنها به راحتی میتوانید اطلاعات مورد نظر خود را انتقال دهید بلکه صفحه لپ تاپ به دو بخش تقسیم شده که 70 درصد آن متعلق به صفحه D15 است و 30 درصد دیگر متعلق به تلفن هوشمندتان.
اکثر موارد ظاهری MateBook D15 را بررسی کردیم و حالا نوبت آن رسیده که به سراغ نمایشگر ساخته جدید هوآوی برویم ؛ نمایشگری که با دقت بالایی طراحی شده و نسبت آن به بدنه حدود 87 درصد است. این نمایشگر IPS LCD از وضوح تصویر 1920 در 1080 پیکسل بهره می برد. در قیاس با دیگر میان رده ها D 15 کیفیت قابل قبولی دارد اما در حالت کلی کیفیت رنگها چندان بالا نیست و به قولی رنگها انچنان شارپ نیستند. از طرفی روشنایی این لپ تاپ چندان بالا نیست که این بزرگترین نقطه ضعف نمایشگر به حساب می آید. به معنای ساده تر با اینکه MateBook D 15 از منظر ظاهری ، محصولی عالی رتبه است اما متاسفانه نمایشگر آن مشکلاتی دارد که از کیفیت نهایی آن می کاهد.
سخت افزار بخشی است که MateBook D15 در آن می درخشد. با این سخت افزار لپ تاپ مشخصا پایین تر از نمونه های رده بالا است اما با توجه به اینکه D15 محصولی اقتصادی است ، این ویژگی ها آن را در رتبه خوبی به نسبت رقبایش قرار می دهد. هوآوی برای این محصول از پردازنده چهار هسته ای رایزن 5 شرکت AMD ، 8 گیگ رم و پردازشگر گرافیکی RX Vega 8 شرکت AMD بهره می برد. D15 جز اولین لپ تاپ های میان رده ای است که از پردازنده های سری رایزن AMD بهره می برد ؛ هرچند انتظار یک تغییر اساسی را نباید داشته باشید و بر اساس تست ها این پردازنده از نظر توان پردازشی محصولی انقلابی نیست هرچند عملکرد آن به نسبت مدل های قدیمی تر هوآوی مشخصا بهتر است. سرعت کلاک پردازنده این لپتاپ در پایین تر حالت 2.1 گیگاهرتز ودر بالاترین حالت به 3.7 گیگاهرتز می رسد. خوشبختانه از D15 از سیستم خنک کننده قدرتمندی بهره می برد. اگرچه شما نمی توانید ساعت های طولانی در بالاترین کلاک با لپتاپ کار کنید و سیستم خنک کننده در صورت لزوم و برای اسیب ندیدن پردازنده در صورت لزوم کلاک پردازنده را پایین می اورد. پردازشگر گرافیکی جز پردازشگرهای گرافیکی معمولی است و نباید انتظار معجزه از آن داشته باشید هرچند این لپ تاپ می تواند تعدادی از عناوین مهم چند سال اخیر Rainbow Six Siege و Fortnite را روی حالت مدیوم و وضوح تصویر 1080P با سرعت حدودا 30 فریم بر ثانیه بازی کنید.
یکی از مهم ترین ویژگیهای MateBook D 15 استفاده از هر دو حافظه SSD و HDD است. این لپ تاپ از یک حافظه 256 گیگی SSD و یک حافظه 1 ترا HDD بهره می برد. موضوعی که سبب شده سرعت این محصول به شدت بالا باشد.
به مانند هر لپ تاپی یکی از مهم ترین معیارها برای بررسی MateBook D15 مصرف باتری آن است. هوآوی برای این ساخته اش از باتری 42 وات استفاده کرده است. این باتری با توجه به مشخصات صفحه و سخت افزار آن انتخاب فوق العاده ای نبوده و حتی در قیاس با دیگر محصولات مشابه D15 نسبتا ضعیف تر است. بر اساس بررسی هایی که در بازی سنتر انجام دادیم این لپ تاپ در کم مصرف ترین حالت خود نزدیک به 7 ساعت و نیم شارژ نگه می دارد. اگر قصد اجرای بازی روی آن را داشته باشید و روشنایی صفحه نمایشگر را به در بالاترین حالت قرار دهید ، عمر باتری حتی به یک ساعت و 20 دقیقه هم می رسد. اگر هم قصد گشت و گذار در اینترنت را داشته باشید و چندین نرم افزار را روی آن اجرا کنید باتری بین 3 تا 3.45 ساعت عمر خواهد کرد. متاسفانه این لپ تاپ در هیچ حالتی نمی تواند تنها با یک بار شارژ شدن به اندازه یک روز کامل برای شما کار کند. با این حال روی دیگر سکه استفاده از پورت USB – C برای این محصول است. این موضوع نه تنها سبب شده تا شما حتی بتوانید از شارژ مثلا تلفن هوشمند خود را برای لپ تاپتان استفاده کنید بلکه حتی در سرعت شارژ MateBook D 15 تاثیر مهمی گذاشته است. مثلا شارژ بیش از نیمی از باتری لپ تاپ تنها 30 دقیقه به طول میانجامد تا ساعات کم استفاده از باتری این محصول کمتر به چشم بیاید. در انتها باید به صدا این محصول اشاه کرد. اسپیکر MateBook D 15 از منظر کیفیت صدا در سطح نسبتا خوبی قرار دارد هرچند صدای آن چندان بالا نیست و انتظار زیادی از آن نداشته باشید.
در نهایت باید گفت MateBook D 15 یک لپ تاپ میان رده شکیل و زیباست که با وجود نقاط ضعفی مثل مدت زمان کم شارژ و تعداد نه چندان بالا پورتها ، در باقی موارد عملکرد بسیاری خوبی از خود به جا می گذارد و جز محصولات خوب هوآوی طی سال گذشته است.