شاید گاهی اوقات بهتر باشد که پس از ساخت نسخههای متعدد از مهمترین و معروفترین فرنچایزتان، استراحتی به استودیو بدهید و فرصتی را برای عملی کردن ایدههای تازه و گاه خلاقانهای که در گوشهی ذهنتان باقی مانده، کنار بگذارید. بازی Giga Wrecker Alt هم تقریباً حاصل چنین موقعیت و تفکری بوده است. سالیان درازی است که استودیو قدیمی و بسیار مشهور Game Freak را برای ساخت سری بازیهای «پوکمون» میشناسیم اما این استودیو در این چند سال اخیر گاهی به آثار خود تنوع داده و بازیهای متفاوتی را منتشر کرده است. سال 2017 میلادی بازی Giga Wrecker که حاصل این تفکر بود، توسط این استودیو ساخته و برای رایانههای شخصی منتشر شد. اکنون پس از گذشت دو سال، Game Freak نسخهای بهبودیافته با نام کامل Giga Wrecker Alt را برای سه کنسول «پلی استیشن 4»، «ایکس باکس وان» و «نینتندو سوییچ» منتشر کرده است. نسخهای که درکنار محتوای بازی قبلی، چیزهای اضافهتری هم در خود دارد. همین بهانهای شده است تا ما به نقد و بررسی نسخهی کنسولی این اثر بپردازیم.
Giga Wrecker Alt در واقع یک اثر اکشن و پازل محور دو بعدی است که در یک دنیای پسا آخرالزمانی روایت میشود و از الگوی مشابه بازیهای مترویدوانیا استفاده میکند. در حوالی سال 2032، روباتهای ناشناخته و مرگباری به زمین هجوم آوردند و با انسانها به نزاع پرداخته و آنان را نابود کردند. در اوایل، انسانها بیشتر حیرتزده و دنبال پاسخ پرسشهایشان در برابر این ماشینهای کشنده بودند اما تقریباً پس از سه سال، بهخاطر اینکه انسانها تکنولوژی پیشرفتهای در مقابل دشمن خود نداشتند، تا مرز نابودی کامل پیش رفتند و طبیعتاً دیگر خبری از پرسشها و شگفتزدگی دربارهی این ماشینها نبود. در این میان، همانگونه که احتمالاً حدسش را زدهاید، مانند برخی انیمههای ژاپنی که کم و بیش آنها را دیدهاید، مسئولیت نجات بشریت بر دوش دختر نوجوانی به نام Reika Rekkeiji میافتد. دختر ژاپنی نوجوانی که در لحظهای که گویی هنگامهی مرگ برایش فرا رسیده، همچون کلیشههای معروف داستانی، توسط دانشمند و دکتری باهوش نجات پیدا میکند؛ هرچند، بهای نجات او سنگین است و دست چپ Reika با یک بازوی رباتی جایگزین میشود که نیرو و قدرتهای جدیدی به او میدهد تا با دشمنانش مبارزه کند اما بخشی از جسم انسانیاش را از او میگیرد و او را به یه نیمه انسان و نیمه روبات تبدیل میکند.
داستان Giga Wrecker Alt پر است از این کلیشهها و الگوهای معروفی که بارها آنها را در مدیومهای مختلف و بهخصوص در انیمههای ژاپنی دیدهاید. با این حال، چیزی که در مورد بازی مهم است، این است که توانسته از این کلیشهها بهدرستی استفاده کند و از آنها بهره بگیرد و در نهایت داستان خودش را همراه با گیمپلی به جلو پیش ببرد. توجه سازندگان به داستان، برای آنها سود زیادی داشته و موجب شده تا جذابیت مضاعفی برای مخاطب ایجاد شود. هرچند داستان چیز خارقالعاده یا کاملاً نویی ندارد اما پلات کلی آن به همراه روند روایی مناسبش در بازی، برای مخاطب قابل احترام است. به خصوص اینکه گیرایی شخصیت اصلی داستان هم در این امر تاثیرگذار است. طبیعتاً همچون تعداد زیادی از بازیهای این سبک، انتظار یک داستان پرمغز و درگیرکننده را نداشته باشید، اما برای دوستداران انیمههای ژاپنی داستان بازی میتواند تا حد خوبی سرگرمکننده باشد. نکتهی قابلتوجهای که سازنده دربارهی داستان فهمیده، نگهداشتن حد آن و شخصیتپردازی خوب چندتا از شخصیتهای آن است که نسبت به بعضی از آثار مشابه هم سبک، این عنوان را جلو میاندازد.
یکی از نکات خوب داستان این است که ویژگیهای منحصر به فرد Reika در گیمپلی بازی را توجیه میکند و شما به واسطهی داستان از چرایی این موضوع آگاه خواهید شد. اساس گیمپلی بازی بر پایهی پازل و اکشن بنا شده که البته اکشن نقش کمتری دارد و عمدهی گیمپلی دربارهی پازلهایی است که بر اساس فیزیک طراحی شدهاند. بخش اکشن نمیتواند آنچنان درخشان ظاهر شود. هرچند طراحیاش آنچنان هم بد نیست اما مسئله این است که در طول مدت زمان بازی تا حدی تکرار خواهد شد و ریتم یکنواختی به خود میگیرد. یکی از کارهای همیشگی و مهمی که در بازی باید انجام دهید این است که بعد از شکست یک دشمن معمولی، با استفاده از یکی از قابلیتهایتان قطعات آن ماشین را جمعآوری کنید و دوباره از آن برای شکست دشمنان بزرگتر و قویتر یا حتی حل بعضی معماها کمک بگیرید. این کار در ابتدا جذاب بوده اما بعد از مدتی کمی تکراری میشود و چندان چالش خاصی را ارائه نمیکند. البته قابلیتهای جدیدی برای مبارزه به مرور اضافه خواهند شد که کمی اوضاع را متعادلتر میکنند. سختی بازی را باید جدی بگیرید. در طول بازی این سختی و چالش به صورت نرمالی طراحی شده و مشکلی ندارد اما در مواجه با باس فایتها بسیار اذیتکننده میشود. سختی مبارزه با باسها بهشدت زیاد است و گاهی تا حدی غیرمنطقی پیش میرود و شما همیشه باید چند قدم جلوتر آن باس فایت قرار داشته باشید تا بتوانید شکستش دهید.
اما اوضاع پازلهای بازی کاملاً تفاوت دارد و میتوان گفت بسیار منصفانه و درست طراحی شدهاند. طیف زیادی از معماهای مختلف با درجههای سختی آسان تا سخت در بازی گنجانده شده است که شما در طول مسیرتان با آنها رو به رو خواهید شد. این پازلها شما را وادار میکنند تا از امکانات و همینطور تفکرتان برای پیشروی در بازی استفاده کنید. خوشبختانه سازندگان یک آیتم و بخش ویژه کنار معماها گذاشتهاند تا اگر بازیکن با اعمالش برای حل معما به مشکل خورد و اوضاع محیط و چینش اشیا بهگونهای شد که نتواند آن پازل را حل کند، مجبور نباشد از چکپوینت دوباره شروع کند و فقط کافی است آن پازل را ریست کند تا چینش اشیا و کارهایی که کرده به حالت اولیه بازگردد. یکی از تفاوتهای این نسخه نسبت به نسخهی اصلی، شخصیتی فرعی به نام Dolma است که میتواند برای حل بعضی از معماها به شما کمک کند. طراحی شخصیت او نیز جالب بوده است و حتی در دیالوگهایش گاهی طنز پیدا میشود که فضای اثر را تلطیف میکند. در Giga Wrecker Alt یک سیستم ارتقا مهارت هم برای Reika گذاشته شده است که باعث میشود در طول مراحل بازی پیشرفت مهارتهای او را کاملاً حس کنید. گیمپلی بازی به خصوص پازلهایش میتواند سرگرمکننده و جالب توجه باشد اما مشکل اساسی در مورد گیمپلی بازی این است که ویژگی منحصر به فرد و خاصی در مقابل رقیبان خودش ندارد و گاهی فیزیک اشیا که یکی از مهمترین ویژگیهای چنین عناوینی است، دچار اختلالات رایجی میشود که البته در خیلی از عناوین مشابه هم آنها را دیدهایم. بارها شاید با این مشکل مواجه شوید که اشیا جایی که میخواهید گذاشته شوند، قرار نمیگیرند و از این قبیل مشکلات.
طراحی بصری Giga Wrecker Alt زیبا و جاندار است و متناسب با سبک و داستان اثر شما را مجذوب خودش میکند. از همین رو تماشای منظرههای بازی برای شما و چشمهایتان خستهکننده نخواهد بود. موسیقیهای بازی نیز متناسب با حال و هوای آن طراحی شدهاند و مخاطب را با خود همراه میکنند. ترکیب این دو عنصر با هم باعث شده زیبایی هنری بیشتری به این عنوان افزوده شود. این اثر برای کرکترهایش صداگذاری نگذاشته است که البته با توجه به سبک و نوع روایی بازی، چندان نیازی هم به آن نبوده است. زیرا داستان از طریق تصاویر هنری به همراه متن در پایین صفحه روایت میشود.
Giga Wrecker Alt نه یک اثر انقلابی و نه یک اثر بینقص در سبک خود است که قرار است رقیبانش را تار و مار کند و ایراداتی هم در بخش اکشن خود دارد، اما تجربهی چالش برانگیز و نسبتاً سرگرمکنندهای با معماها و داستان و شخصیتهای جذاب خود ارائه میدهد. Game Freak با این بازی نشان داد که اگر به تیم خود باور داشته باشید و فرصتی برای خلاقیت اعضای آن فراهم کنید، هرچند با اشکالات و همینطور سختیهایی مواجه خواهید شد، اما میتوانید تجربههای موفق و جدیدی در کارنامه خود ثبت کنید و یک اثر شایسته خلق کنید.
امتیاز بازی سنتر - 7
7
امتیاز بازی سنتر
نقاط قوت: داستان و شخصیتپردازی جذاب معماهای جالب و درگیرکننده طراحی بصری زیبای انیمهمانند موسیقی متناسب با بازینقاط ضعف: تکراری شدن روند گیمپلی بهخصوص در بخش اکشن سختی بیش از حد باس فایتها به تجربه مبارزه با آنها لطمه میزند مشکلات ناشی از طراحی فیزیک در معماها این بازی بر اساس نسخه ارسالی سازنده بررسی شده است