بیش از سه دهه از عرضه اولین نسخه سری بازیهای Prince of Persia میگذرد. بازی که توانست به محبوبیت بسیار زیادی دست پیدا کند. این سری همیشه در میان گیمرها و به خصوص طرفداران سبک اکشن و ماجراجویی از جایگاه خاصی برخوردار است. بدون شک میتوان گفت نقطه اوج محبوبیت این سری عرضه سهگانه Sands of Time بود که توانست با همه فراز و نشیبهای خود، به موفقیت چشمگیری دست پیدا کند. پس از تمام شدن این سهگانه، یوبیسافت تلاش کرد تا با ریبوت کردن این مجموعه در سال 2008 مسیر جدیدی را پیش بگیرد. همچنین در سال 2010 و همزمان با اکران فیلم Prince of Persia نسخه جدیدی با نام The Forgotten Sands روانه بازار شد که به موفقیت چندانی دست پیدا نکرد. بعد از سال 2010 سری Prince of Persia تقریبا به فراموشی سپرده شد. حالا بعد از نزدیک به 14 سال انتظار، زمان عرضه نسخه جدید و متفاوتی فرا رسیده که با نام بازی Prince of Persia: The Lost Crown شناخته میشود. شاید مواجه شدن با یک نسخه جدید از این سری نکته عجیبی باشد اما باید دید آیا The Lost Crown میتواند همانند سهگانه Sands of Time جذاب باشد یا خیر؟
بررسی ویدیویی را در یوتوب تماشا کنید
در میان اتفاقات عجیب و خطراتی که سرزمین پارس را تهدید میکند، این کشور توسط گروهی از قهرمانان به نام گارد جاویدان حفاظت میشود. این گروه هفت نفره شامل سربازانی قدرتمند و اسطورهای است که توسط وهرام (Vahram) رهبری میشوند. آنها برای حفاظت از قلمرو پارس تحت کنترل ملکه تومیریس (Thomyris) قسم خوردند و تمام تلاش خود را به کار گرفتهاند تا صلح همیشه پایدار باشد. گیمر کنترل یکی از همین هفت شخصیت قدرتمند با نام سارگون (Sargon) را بر عهده خواهد گرفت. شاید عجیب به نظر برسد اما در Prince of Persia: The Lost Crown گیمر در نقش شاهزاده محبوب این سری ظاهر نخواهد شد. سارگون جوانترین عضو این گروه است و از تواناییهای شاخص او میتوان به سرعت باور نکردنی و مهارت بالا در مبارزه با شمشیر اشاره کرد. در ابتدای بازی، سرزمین پارس با حملهای روبرو میشود و Sargon به همراه دیگر برادران و خوهرانش این حملات را ناکام میگذارند. در حاشیه مراسم تقدیر و تشکر ملکه از Sargon و اتفاقات بعد از آن، شاهزاده داستان که با نام غسان (Ghassan) شناخته میشود، ربوده شده و به کوه قاف (Mount Qaf) منتقل میشود. ملکه از قهرمانان داستان میخواهد که هر چه سریعتر به دنبال شاهزاده رفته و جان او را نجات دهند.
کوه قاف و شهر آن، سرزمینی باستانی است که از آن به عنوان محل زندگی سیمرغ یاد میشود. سیمرغ خداوند زمان و دانش است و در عین حال عنوان مدافع اصلی سرزمین پارس را نیز یدک میکشد. اما حالا سی سال است که سیمرغ ناپدید و طسمی باعث شده تا در کوه قاف اتفاقات عجیبی رخ دهد. قهرمانان داستان بعد از ورود به این منطقه میفهمند که به خاطر این طلسم، زمان در کوه قاف دچار اختلالات زیادی شده و همین مورد میتواند درک زمان و مکان را برای آنها دشوار کند. داستان Prince of Persia: The Lost Crown تحت تاثیر مستقیم اسطوره شناسی ایران باستان نوشته شده است. وفاداری نسبت به نامها، مکانهای و اساطیر مختلف چیزی است که قبلا به ندرت در این سری شاهد آن بودیم. تاثیرگذاری تاریخ ایران در بازی، استفاده از شخصیتهای مهم باستانی در طول داستان و بهره گرفتن از اساطیر و قلمروهای شناخته شده مانند تخت جمشید نکاتی است که میتواند جذابیت داستان را افزایش دهد. حتی اگر گیمر آشناییت چندانی با تاریخ و اسطوره شناسی ایران نداشته باشد، داستان بازی میتواند همراه با شخصیتهای خود روایتی جذاب را ارائه کند. پیچشهای داستانی به موقع در داستان همواره تازگی را حفظ کرده و گیمر را به ادامه آن ترغیب میکند.
بازی Prince of Persia: The Lost Crown یک اثر با نقشهای تو در تو با بخشهایی متنوع است که هر کدام چالشهای متفاوتی را در مقابل گیمر قرار میدهند. این نقشه از راههای متفاوتی تشکیل شده که برخی از آنها میتواند شامل آیتم یا گنجهای متفاوت باشد که گیمر همیشه به آنها دسترسی ندارد و باید قابلیت جدیدی را برای رسیدن به آنها به دست آورد. این اثر به گیمر امکان میدهد تا با استفاده از Memory Shard عکسی را منطقه مد نظر گرفته و آنها را ضمیمه نقشه کند. بدین ترتیب پیدا کردن بخشهای متفاوت از نقشه میتواند کمی آسانتر باشد. همچنین از این قابلیت میتوان برای پیدا کردن و بازگشت به مسیرهای مختلف استفاده کرد. در ابتدا Sargon از دو شمشیر برای انجام حملات خود استفاده میکند اما در طول بازی اسلحههای جدیدی نیز قابل استفاده خواهند بود که روی مبارزات و حرکت در محیط تاثیرگذار هستند. مبارزات بازی در عین سادگی میتوانند پیچیدگی خاصی را ارائه کنند. با پیشرفت در بازی قابلیتهای مبارزهای بیشتری در اختیار گیمر قرار میگیرند و عمق جدیدی را به آن اضافه میکنند. همچنین قابلیت جا خالی دادن و ضد حمله نیز از ویژگیهایی هستند که میتوانند به خصوص در مبارزه با دشمنهای قویتر به گیمر کمک کنند.
Sargon از یک گردنبند استفاده میکند که امکان استفاده از آیتمهای متفاوتی در آن وجود دارد. این آیتمها میتوانند به صورت غیر مستقیم روی گیمپلی تاثیرگذار باشند و بخش مهمی از استراتژی گیمر به آن اختصاص پیدا میکند. به عنوان مثال گیمر میتواند با استفاده از این گردنبند، بخشی از سلامتی از دست رفته خود را با حملات مجدد به دست آورد یا قدرت ضربات خود را مقداری افزایش دهد. در کنار تمامی این ویژگیها، Sargon از قدرت ویژهای برخوردار است که با نام Athra Surge شناخته میشود. این قدرتها میتوانند ضربات بسیار مهیبی را به دشمنان وارد کرده یا بخش بزرگی از سلامتی Sargon را بازیابی کند. گیمر میتواند دو Artha Surge را به صورت همزمان فعال کند و با پر شدن نوار قدرت در مبارزات از آنها بهره ببرد. پیشروی در نقشه بازی و پیدا کردن بخشهای جدید معمولا به قابلیتهای متفاوتی نیاز دارند. گیمر با پیشروی در بازی و پیدا کردن Feathers of Simurgh به قابلیتهای دست پیدا میکند که امکان پرشهای بلندتر یا تلپورت کردن را به او میدهند. تمامی این ویژگیهای کوچک و بزرگ در نهایت هسته اصلی گیمپلی را تشکیل خواهند داد که همانند تکههای مختلفی از یک پازل در طول بازی تکمیل میشوند. گیمپلی Prince of Persia: The Lost Crown به آهستگی ویژگیهای اصلی خود را به گیمر اهدا میکند اما استفاده از آنها در هنگام پیشروی در نقشه و مبارزه با دشمنان بسیار هیجان انگیز خواهد بود. همه این ویژگیها در نهایت در هنگام مبارزه با باسها خود را به خوبی نمایش میدهند. مبارزات با باسها میتواند یکی از بخشهایی باشد که به خوبی مهارت گیمر را آزمایش میکند. با دسترسی به قدرتهای بیشتر، مبارزات با باسها نیز پیچیدهتر میشوند. گیمر نیاز دارد تا با استفاده از قابلیتهای متفاوتی که به دست آورده به مبارزه با باسها پرداخته و در مقابل آنها پیروز شود. یکی از نکات منفی در بخش گیمپلی، باگهای متفاوتی است که به صورت اتفاقی رخ میدهند. این باگها میتوانند در برخی از موارد پیشروی در بازی را مختل کند و روی روند گیمپلی تاثیرگذار باشند.
در بخش گرافیک Prince of Persia: The Lost Crown دو زاویه کاملا متفاوت را به گیمر ارائه میکند. در یک سمت شاهد گرافیک هنری جذابی هستیم که فرهنگ و هنر ایران باستان روی آن تاثیر زیادی داشته و در سمت مقابل شاهد یک گرافیک فنی متوسط خواهیم بود. استودیوهای مختلف یوبیسافت همیشه تلاش میکنند تا گرافیک فنی بسیار خوبی را ارائه کرده و با استفاده از تکنولوژیهای روز نظر هر گیمری را نسبت به خود جلب کنند اما در مورد The Lost Crown این مساله کمی متفاوت است. به شکل کلی گرافیک فنی حرف زیادی برای گفتن ندارد، نور پردازی و سایه پردازی نسبتا ضعیف در کنار بافتهایی کم کیفیت، نکاتی هستند که به خوبی در همان چند دقیقه اول خود را نمایش میدهند. انیمیشنهای حرکتی در مبارزات مناسب به نظر میرسند اما میتوانستند حتی بهتر از این هم باشند. در میان پردههای بازی انیمیشنها صورت و لب به شدت ضعیف به نظر میرسند.همچنین هر از گاهی باگهای گرافیکی در بازی به وجود میآیند که میتوانند تجربه بازی را مختل کند. البته همانگونه که اشاره شد، گرافیک هنری بازی، طراحی محیطی و اتمسفر بازی بسیار جذاب به نظر میرسند. طراحی بخشهای مختلف نقشه با توجه به الهامگیری از سرزمینهای باستانی انجام شدند که به شدت زیبا هستند. طراحی منحصر به فرد شخصیت اصلی، دشمنها و شخصیتهای غیر قابل بازی نیز نکتهای است که میتواند توجه بسیاری از گیمرها را نسبت به خود جلب کند.
باید گفت که در بخش صداپیشگی و موسیقی، The Lost Crown به خوبی عمل میکند. موسیقی متن بازی هماهنگی بسیار خوبی با اتمسفر بازی دارد و در این سفر نسبتا طولانی هرگز خسته کننده نخواهد شد. در کنار موسیقی متن، صداپیشگی انگلیسی ساختاری کاملا حرفهای داشته و هر شخصیت صدایی منحصر به فرد و با حسی متفاوت ارائه میکنند. یکی از نکات قابل توجه در مورد این بازی، پشتیبانی از زبان و صداپیشگی کاملا فارسی است. در حالی که پشتیبانی از زبان فارسی نکتهای مثبت برای گیمرهای ایرانی به شمار میرود اما باید گفت که اینکار با کیفیت مناسبی انجام نشده. به شکل کلی ترجمه متون و دیالوگها به خوبی شکل نگرفته و صداپیشگی نیز میتوانست کیفیت بسیار بیشتری داشته باشد. در حالی که برخی شخصیتها صداگذاری بسیار حرفهای دارند و حس کاملا خوبی را به گیمر ارائه میکنند، برخی دیگر شامل صداپیشگی بسیار معمولی هستند که حس خاصی را از شخصیت مربوطه به گیمر ارائه نمیکنند. همچنین در رابط کاربری شاهد باگهای متفاوت و عجیبی خواهید بود که شاید با عرضه بهروزرسانی برطرف شوند.
در نهایت باید گفت که Prince of Persia: The Lost Crown یک بازی خوشساخت و سرگرم کننده است که میتواند هر گیمری را تا ساعتها مجذوب خود کند. الهامگیری از اساطیر و داستانهای ایران باستان، روایت جذاب، گیمپلی عمیق و درگیر کننده و گرافیک هنری چشمنواز نکاتی هستند که هر کدام به تنهایی میتوانند مخاطبان زیادی را مجذوب خود کنند. شاید The Lost Crown دارای ایرادهای متفاوتی باشد اما تجربه کلی بازی میتواند به شدت سرگرم کننده باشد.
امتیاز بازیسنتر - 8.5
8.5
امتیاز بازیسنتر
نقاط قوت: داستانی همراه با روایت جذاب و پیچشهای مناسبالهامگیری از اسطورهشناسی ایران باستان و شخصیتهای آنگیمپلی عمیق و درگیر کنندهگرافیک هنری چشمنوازموسیقی متن جذابنقاط ضعف: گرافیک فنی نه چندان مناسبباگهای متعددترجمه و صداپیشگی فارسی چندان جذاب نیستاین بازی بر اساس نسخه ارسالی سازنده بر روی پلتفرم PS5 بررسی شده است