شاید یکی از سختترین کارها در دنیای ویدئو گیم، ساخت یک بازی اقتباسی از فیلمهای سینمایی باشد که تا حالا استودیوهای زیادی سعی کردهاند آن را به بهترین شکل ممکن پیاده کنند، اما شکست خوردهاند. این قضیه ولی برای بتسدا (Bethesda) و البته استودیوی خوش نام ماشین گیمز (Machine Games) کاملاً فرق میکند؛ آنها به سراغ شخصیت کاریزماتیک و محبوبی به نام ایندیانا جونز رفتهاند که سالهاست با فیلمهای او خاطره داریم و ماجراجوییهای خطرناکش هیچوقت از ذهنمان پاک نمیشوند.
مدتها پس از رونمایی از بازی Indiana Jones and the Great Circle، گیمرها باور داشتند که این بازی با دوربین اول شخصش و البته این که قراره فقط انحصاری ایکس باکس باشد، محکوم به شکست است و قرار نیست خیلی آش دهنسوزی باشد. آنها حتی با این که میدانستند ماشین گیمز سابقه درخشانی در سالهای اخیر داشته و بازیهای این استودیوی سوئدی واقعاً هیچوقت «بد» نبودهاند، شانس زیادی برای اثر جدید آنها قائل نبودند؛ با این حال ایندیانا جونز نهتنها با دوربین اول شخص خودش موفق ظاهر شد، بلکه حالا برای کاربران PS5 هم در دسترس قرار گرفته و حالا میخواهیم این بار ایندیانا جونز و البته تغییرات آن را با هم بررسی کنیم.
اگر از دنبال کنندگان دنیای سینما باشید، حتماً میدانید که دو فیلم آخر ایندیانا جونز آنقدر آثار درخشانی نبودند و عملاً میتوان گفت که این فرنچایز در سینما رو به افول است. اما ماشین گیمز با بازی جدیدش این شخصیت را یک جورایی احیا کرد. شروع فوقالعاده بازی که بر اساس یکی از صحنههای به یادماندنی فیلم Raiders of the Lost Ark ساخته شده، شما را کاملاً با حال و هوای دنیای ایندیانا جونز، بلاهایی که قراره سرتان بیاید و حس شوخ طبعی خود «ایندی» آشنا میشوید. وام گرفتن از صحنهی معروف این فیلم برای آغاز بازی، قطعاً یکی از بهترین و شجاعانهترین تصمیمهای ماشین گیمز برای این بازی بوده و همین مورد نشان میدهد که آنها برای ساخت یک اثر درخور اسم ایندی حسابی وقت گذاشتهاند. یکی از نقاط قوت بازی دقیقاً همین مورد است. Indiana Jones and the Great Circle درست مثل خیلی از بازیهای شبیه به خودش مثل آثار Star Wars، با وفاداری به منبع اقتباس خودش و به تصویر کشیدن دنیای پویا و رنگارنگ آن، مخاطب را درگیر میکند و این دقیقاً همان چیزی است که از بازی انتظار داریم.
گیمپلی Indiana Jones and the Great Circle، ترکیبی از تمام چیزهایی است که تا به امروز دیدهاید. اشتباه نکنید؛ این بازی یک اثر کاملاً شوتر اول شخص نیست، بلکه انقدر المانهای مختلف و جذابی دارد که آن را میتوانیم حتی یک اثر پازلی یا معمایی هم بنامیم. ایندیانا جونز برخلاف بقیه همکارهاش مثل نیتن دریک یا لارا کرافت، روایتی خطی و صحنههای اکشن خیلی بزرگ و شلوغ ندارد؛ بلکه چاشنی کار ماشین گیمز را در این بازی میتوانیم ببینیم و یک جورایی در بعضی صحنهها میفهمیم که بله، سازندههای بازی همانهایی هستند که سری ولفنشتاین (Wolfenstein) را ساختهاند. درسته که گیمپلی بازی آنقدر خشونت ندارد، ولی لحظات اکشن بازی آنقدر خوب طراحی شدهاند که اصلاً نیازی به این خشونت ندارند. ایندی تقریباً از هر چیزی که دم دستش باشد از گیتار و بطری گرفته تا چکش استفاده میکند تا به آن چیزی که میخواهد برسد. شما در بازی علاوه بر یک Revolver که همیشه همراهتان است، شلاق معروف ایندیانا جونز را هم در دست میگیرید که آن حس قدرت و ماجراجویی را به بهترین شکل ممکن منتقل میکند. از آنجایی که ایندی یک شخصیت شوخ طبع به شمار میرود که معمولاً هیچوقت نقشه خاصی هم ندارد، برای رسیدن به هدفش هر کاری میکند. این مورد را در بازی هم میتوانیم ببینیم؛ مثلاً اگر تصمیم بگیرید که یک بخش را به صورت مخفیانه جلو ببرید و وسط راه لو بروید، میتوانید بزنید به دل دشمن و تپهای از سربازهای نازی درست کنید. بازی دست شما را برای روبرو شدن با دشمنها باز میگذارد و حتی از گلنگدن اسلحه خودتان میتوانید به عنوان یک سلاح سرد استفاده کنید. البته یک ویژگی خیلی جالب در بازی وجود دارد که شما باید سلاحهای خودتان را تعمیر کنید؛ مثلاً همین Revolver اگر تعمیر نشود، غیر قابل استفاده میشود و تا موقعی که پک تعمیر آن را نداشته باشید، فقط به عنوان سلاح سرد میتوانید ازش استفاده کنید.
در مورد مخفیکاری بازی باید گفت که دست شما برای جلو بردن مراحل بازی به شدت باز است و سازندهها شما را مجبور به انجام کاری نخواهند کرد. بله، مخفی کاری یک انتخاب خیلی مطمئن در این نسخه از ایندیانا جونز به شمار میرود، ولی با توجه به روشی که بازی در پی میگیرد و سلاخهایی که در اختیار شما قرار میدهد، خیلی بعید است که بخواید بدون سر و صدا دشمنان را شکست دهید و احتمالاً روش سختتر و سرگرمکنندهتر را انتخاب میکنید.
یکی از تفاوتهای چشمگیر نسخه PS5 بازی Indiana Jones and the Great Circle، ویژگیهای جذاب کنترلر دوال سنس است که سازندهها موفق شدن به خوبی از ویژگي های آن استفاده کنند. با استفاده از شلاق در بخشهای مختلف بازی یا مثلاً در مبارزات نزدیک تن به تن، شما حس بهره بردن از ویژگی Adaptive Triggers را کاملاً زیر انگشتانتان حس میکنید. تازه وقتی از اشیا مختلفی مثل دوربین یا فندک ایندی استفاده میکنید، Haptic Feedback به خوبی آن حس خاص استفاده از آنها را به شما منتقل میکند. یکی از نقاط عطف نسخه PS5 بازی نسبت به نسخه اصلی ایکس باکس، دقیقاً همین استفاده عالی از ویژگیهای DualSense باعث شده که تجربه اثری که قرار بود کلاً انحصاری ایکس باکس باشد، حروی کنسول رقیب حس و حال متفاوت و البته بهتری داشته باشد.
از گیمپلی بازی که عبور کنیم، میرسیم به یکی دیگر از بخشهای درخشان بازی که واقعاً زبانتان را بند میآورد! جلوههای بصری Indiana Jones nad the Great Circle واقعاً درخشان و بینظیر است؛ این در حالیه که قبل از تجربه بازی اصلاً فکر نمیکردیم ماشین گیمز توانسته باشد همچین کیفیتی را تحویل مخاطبان خود دهد. منظورمان این نیست که مثلا بازیهای ولفنشتاین گرافیک بالایی ندارند، اصلاً؛ منظور این است که گرافیک بصری بازی انقدر کیفیت بالایی دارد که در نگاه اول به هیچ وجه فکر نمیکنید که با یک بازی ویدئویی طرف هستید، بلکه دقیقاً دارید یکی از فیلمهای ایندیانا جونز را خودتان تجربه میکنید. گرافیک فنی و بصری بازی از طرف رسانه معتبر دیجیتال فاندری، به عنوان بهترین گرافیک سال ۲۰۲۴ شناخته شده بود و حالا که تازه بازی قراره از ویژگیهای PS5 Pro بهره ببرد، بهتر هم میشود. این پیشرفت را در تک تک جزئیات بازی میتوانیم ببینیم؛ از پوشش گیاهی جنگلها و فیزیک آب گرفته تا سایهها، جزئایت لباس و کلاه ایندی، طراحی مناظر و ریزترین اجزایی که در بازی میتوانید ببینید، همگی در بهترین حالت خودشان هستند. مثلاً اگر بخواهیم یه مقایسه کوچک با بازی جدید AC Shadows بکنیم، باید بگوییم که نوع طراحی صورت شخصیتهای اصلی و فرعی بازی و انیمیشنهای صورت آنها، اگر در Shadows در حد یک فیلم درجه سه باشد، در ایندیانا جونز در حد یکی از موفقترین بلاکباسترهای سینمایی است. این توجه ویژه به شخصیتهای بازی در نوع خودش بینظیره و باز هم باید گفت که این توجه ماشین گیمز به نکات ریز، جای تحسین و قدردانی دارد.
با این که نسخه PS5 ایندیانا جونز از باگهای اولیهی روز عرضه بازی روی ایکس باکس رنج نمیبرد، همچنان مشکلاتی که در بازی اصلی بود را اینجا هم میتوانیم ببینیم. مثلاً ایندی همیشه یک دفتر یا ژورنال با خودش حمل میکند که به کمک آن میتوانید توضیحات اضافهای را بخونید که در مراحل به شما کمک میکند یا هدف بعدی خودتان را پیدا کنید؛ ولی جابهجا شدن و پیدا کردن چیزی که میخواهید در این ژورنال خیلی رو مخ و اعصاب خردکن است. با این که این مشکل اصلاً ایراد بزرگ و تاثیرگذاری نیست، ولی میتواند بعد از مدتی دیگر غیر قابل تحمل باشد. از طرفی باز هم سیستم هوش مصنوعی دشمنان بازی به قدری ضعیف است که روی بخش مخفیکاری هم تاثیر میگذارد و کیفیت آن را پایین میآورد. شاید برای همین هم هست که شما در بیشتر بخشهای بازی ترجیح میدهید که به جای کارهای یواشکی، اسلحه خودتان را در بیاورید و نازیها را به جهنم بفرستید!
حقیقتاً تصور این که کسی جز هریسون فورد (Harrison Ford) بخواهد نقش ایندیانا جونز را بازی کند به شدت سخت است؛ این دو شخصیت عملاً یک نفر هستند و ایندیانا جونز بدون هریسون فورد معنی ندارد. ماشین گیمز برای این مشکل هم راه حل فوقالعاده داشت. آنها با استفاده از صورت و چهره هریسون فورد و صداگذاری بینقص تروی بیکر (Troy Baker)، نسخهای جذاب از ایندی را ساختند که همان صورت جذاب را دارد و حالا صداش بهتر هم شده است. تروی بیکر با لحن و صدای خودش، دقیقاً جوانیهای ایندی را به بهترین شکل ممکن دوباره زنده کرده است و حالا میتوانیم او را روحی تازه در کالبد این شخصیت دوستداشتنی بدانیم.
برای بازیکنان پلیاستیشن، شاید بدیهیترین مقایسه برای The Great Circle، سری Uncharted باشد؛ مخصوصاً با شباهتهایی که از همون ابتدا بین نیتن دریک و ایندیانا جونز میتوانیم ببینیم. در نگاه اول، این قضیه باعث میشود فکر کنیم طرفدارای قدیمی بهطور طبیعی با The Great Circle ارتباط برقرار میکنند؛ اما تفاوتهای اساسی بین این دو وجود دارد، بهخصوص در زمینهی اکشن. برخلاف دریک که تقریباً در هر مرحله درگیر تیراندازیهای سنگین میشود، The Great Circle حق انتخاب مخفیکاری را هم در اختیار شما میگذارد و استفاده از اسلحه رو بهعنوان آخرین راهحل در نظر میگیرد. مخصوصاً وقتی بدونی مهمات آنقدرها هم در دسترس نیست. حتی در حل معماها هم حسوحال متفاوتی وجود دارد؛ چون عکاسی از سرنخها به همون اندازهی کشیدن اهرمها یا استفاده از شلاق مهم است و پازلهای بازی حسی کاملاً متفاوت دارند. البته این حرفها به این معنی نیست که اگر از Uncharted خوشتان میآید، لزوماً از The Great Circle لذت نمیبرید؛ ولی با وجود شباهتهای سطحی، این دو بازی از نظر ساختار و گیمپلی، مسیر متفاوتی رو دنبال میکنند. با این حال، پیشنهاد میکنیم که حتماً این بازی را تجربه کنید، حتی اگر تا حالا یه فیلم ایندیانا جونز هم ندیدید.
در پایان باید گفت که نسخه PS5 بازی Indiana Jones and the Great Circle اگر از نسخه اصلی بازی بهتر نباشد، بدون شک چیزی از آن کم ندارد و حالا شما میتوانید یکی از بهترین بازیهای اکشن ماجراجویی چند سال اخیر را روی این کنسول تجربه کنید. اگر دلتان برای یک ماجراجویی فراموش نشدنی با کلی صحنه جذاب و شخصیتهای کاریزماتیک تنگ شده، پیشنهاد میکنیم که یک شانس به ایندیانا جونز بدهید.
امتیاز بازیسنتر - 9
9
امتیاز بازیسنتر
نقاط قوت: گیمپلی جذاب و درگیرکننده جلوههای بصری چشم نواز و نفسگیر صداپیشگی عالی شخصیت اصلی شخصیتهای فرعی قوی پازلهای متنوع و خلاقانه استفاده فوقالعاده از ویژگیهای DualSense نقاط ضعف: سیستم ناکارآمد بخش ژورنال مخفی کاری نهچندان قوی باگهای عجیب در سیستم هوش مصنوعی دشمنان این بازی بر اساس نسخه ارسالی سازنده بر روی پلتفرم PS5 بررسی شده است