در هنگام بررسی نسخه قبلی، در رابطه با سری Earth Defense Force گفته بودم که سازندگانش چندان اهمیتی به کمبودهای آن نمیدهند و فقط به دنبال ساخت اثری سرگرمکننده برای مخاطبان و طرفداران همیشگی خود هستند. از ظاهری که شبیه عناوین نسل ششم است تا داستانی که از دل فیلمهای علمی-تخیلی اولین سالهای شکلگیری صنعت سینما بیرون آمده و البته ساختار گیمپلیای که هیچ کدام از پیشرفتهای طراحی یکی دو دهه اخیر در آن مشاهده نمیشود، دست به دست هم دادند تا EDF یک سری خاص برای گروهی خاص باشد. این بار ظاهراً D3 Publisher به عنوان ناشر این مجموعه تصمیم گرفته با تعویض گروه سازنده همیشگی EDF یعنی استودیوی Sandlot، دست به تغییراتی اساسی بزند تا شاید بتواند مخاطب بیشتری جذب کند. در گذشته یک بار دیگر چنینی ریسکی انجام گرفت که نتیجه آن ضعیفترین نسخه این مجموعه بود، حالا باید دید آیا استودیوی Yuke’s با بازی Earth Defense Force: Iron Rain، به موفقیت مورد نظر ناشر دست پیدا خواهند کرد یا نه؟
معمولاً از داستان سری EDF انتظار زیادی نداریم و در Iron Rain هم با وجود تلاش برای پیشرفت، با اثری دراماتیک و احساسات برانگیز رو به رو نیستیم و این بار هم داستان صرفاً بهانهایست برای مبارزات بزرگ، شلوغ و هیجانانگیز با لشکری از حشرات غولپیکر و رباتهای عظیم الجثه، منتها پیشرفتهایی هر چند کوچک در روایت داستان مشاهده میشود. بعد از برخاستن از کما، قهرمان داستان به گروه ویژهای ملحق میشود که زیرنظر مستقیم فرمانده کل EDF به انجام مأموریت میپردازد و همین نکته کوچک باعث شده تا همرزمانی که در کنار ما مشغول به جنگیدن هستند از حالت بیشخصیتی همیشگی خارج شوند و شنیدن کلکلهای آنها و حرفهایی که در مورد زندگی شخصیشان میزنند، فضای بامزهای برای داستان ایجاد کند. نکته قابل توجه دیگر، حضور انسانها به عنوان دشمن برای اولین بار در سری EDF است. در طول مدتی که نقش اصلی در کما به سر میبرد، گروهی از ارتش دست به کودتا زدند و حالا به جای کمک به شکست دشمن فضایی، در کار EDF اخلال ایجاد میکنند. در مجموع داستان این قسمت هم قرار نیست جایزهای ببرد اما تلاشهای قابل قبولی برای بهبود داستانسرایی نسبت به کلیت سری انجام گرفته است.
سازندگان Earth Defense Force: Iron Rain به ظاهر تغییری در گیمپلی آشنای EDF نداشتند اما اضافه شدن یک سیستم ساده باعث ایجاد شرایطی شده تا مجبور باشیم در تاکتیکهایی که معمولاً برای پیشروی در این سری استفاده میکردیم تجدید نظر کنیم. این سیستم جدید، سیستم واحد پولی برای خرید و ارتقا سلاحها و تواناییهاست که شامل 4 واحد پولی مختلف میشود. یکی از این واحدها سکههای طلایی هستند که براساس عملکرد گیمر در هر مرحله به او تعلق میگیرد و 3 واحد دیگر هستههای انرژی در رنگهای مختلف هستند که هر کدام آنها به واسطه کشتن گروه خاصی از دشمنان به دست میآید. این واحدها باعث شده تا مانند قسمتهای قبلی به مجموعه بی انتهایی از ابزار و ادوات جنگی دسترسی نداشته باشیم و برای بدست آوردن هر چیزی که نیاز داریم، مجبور به پرداخت هزینه آن باشیم. این مسئله باعث شده تا گاهی مجبور به تجربه مجدد برخی مراحل باشیم و جنبه گرایند کردن به گیمپلی آشنای EDF اضافه شده که در ابتدا چندان خوشایند نیست اما وقتی گیمر در ریتم استفاده و آزاد کردنِ ابزار مدنظر خود قرار میگیرد، این چرخه تکراری میتواند انگیزه خوبی برای اعتیاد به بازی باشد.
سیستم کلاسها هم در این شماره کاملاً برچیده شده و با ساخت یک شخصیت دلخواه با پیشروی در داستان امکان استفاده از تمامی کلاسها با محوریت همین شخصیت، وجود دارد. این بار کلاسها نه وابسته به شخصیتهای از پیش تعیین شده و جنسیتهای خاص، بلکه وابسته به PA Gearهاییست که دانشمند عجیب و غریب EDF، با لهجهای که یادآور Dr. Strangelove است، برای گروه طراحی میکند. در ابتدای کار فقط امکان استفاده از ویژگیهای کلاس Trooper و Jet Lifter وجود دارد که به ترتیب کارایی Ranger و Wing Diver در نسخههای ساخته شده Sandlot را دارند و از میانههای راه، Heavy Lifter و Prowl Rider هم در اختیار ما قرار میگیرد که جایگزین Fencer و Air Raider شدند. تعداد سلاحهای قابل استفاده مانند همیشه بسیار زیاد است اما این بار نیاز به کمی حساب و کتاب برای انتخاب آنها وجود دارد. هندلینگ وسایل نقلیه نسبت به EDF 5 پیشرفت خوبی داشته ولی هنوز هم با تبدیل شدن به مکانیکی کامل و استاندارد فاصله زیادی دارد.
در بخش مبارزات و دشمنها هم تغییرات کوچکی به وجود آمده که مهمترین آنها کاهش تعداد دشمنانیست که به طور معمول انتظار داشتیم در هر مرحله از EDF با آنها رو به رو شویم. در قسمت قبلی با وجود اینکه از نظر گرافیکی، شبیه آثار 20 سال پیش بود ولی در برخی از نبردهایی که شلوغی به میدان جنگ به اوج خود میرسید، افت فریم و کند شدن حرکت دشمنان را تجربه میکردیم. در Iron Rain با توجه به بهبود کیفیت بصری، برای سازندگان دو راه وجود داشت یکی اینکه مشکلات فنی را به جان بخرند و همان حجم همیشگی دشمنان را در اختیار ما قرار دهند و یا اینکه با اضافه کردن دشمنانی مرگبارتر و افزایش هوشمندی دشمنان همیشگی، با وجود کاهش تعداد مهاجمین، از آسان شدن بازی جلوگیری کنند. سازندگان با انتخاب راه دوم و صرف وقت کافی برای طراحی مراحلی متناسب با این تغییرات، خوشبختانه تجربه خوبی را رقم زدند که هر چند از حس و حال EDF کمی دور شده اما سبک و سیاق هیجانانگیز جدیدی را برای طرفداران دو آتیشه این سری فراهم کرده که در لحظاتی بسیار چالش برانگیزتر از چیزیست که همیشه انتظار آن را داشتیم.
استفاده از UE 4 به عنوان موتور طراحی، باعث رشد قابل توجهی در ظاهر Earth Defense Force: Iron Rain نسبت به تمامی شمارههای قبلی شده است. از مدلهای شخصیتها، وسایل نقلیه و طراحی دشمنان تا محیطهای اطراف همگی یک بازبینی اساسی را تجربه کردند و هر چند که کماکان در این زمینه یارای رقابت با عناوین به روز و مهم بازار را ندارد ولی حداقل شباهتهایی بین آن و چیزی که از یک بازی سال 2019 انتظار میرود، وجود دارد. انیمیشنهای متحرک سازی زیادی برای شخصیتها و دشمنان در نظر گرفته شده و مدلهای مورد استفاده برای همرزمان این بار تفاوتهای قابل توجهی با هم دارند. در کنار اینها جزئیات بسیاری زیادی در ظاهر دشمنان و محیطهای اطراف دیده میشود که تا قبل از این به هیچ وجه تصور نمیکردیم در سری EDF مشاهده کنیم.
متأسفانه در بخش صدا و موسیقی نسبت به دیگر بخشها پیشرفت چشمگیری مشاهده نمیشود. موسیقی متن کماکان متشکل از قطعات بسیار محدودیست که یادآور موسیقی کلیشهای فیلمهای اکشن درجه دوست و هیچ هویت خاصی از خود ندارد. در بخش صداگذاری شخصیتها با وجود اینکه شخصیتهای همراه اهمیت بیشتری پیدا کردند، صداپیشگان مورد استفاده در جان بخشی به آنها عملکرد قابل قبولی ندارند ولی وجود صداهای نسخه ژاپنی و اجرای به شدت مبالغهآمیز آنها کمک کرده تا حس طنز بیشتری را در هنگام استفاده از دوبله ژاپنی تجربه کنیم.
با وجود تغییرات گسترده انجام گرفته Earth Defense Force: Iron Rain کماکان همان EDF همیشگی است و این مسئله میتواند برای طرفدارانِ نگران این سری، خبر خوشایندی باشد. از طرفی برخی تغییرات ایجاد شده، خصوصاً در بخش گرافیک، میتواند باعث جذب نیروهایی تازه به ارتش مدافعان زمین شود که در گذشته به خاطر ظاهر کهنه این سری، از آن پرهیز میکردند. اگر سیستم واحدهای پولی و آزاد کردن سلاحها، کمی تخفیف برای ما قائل شده بود و نیاز کمتری به گرایند کردن احساس میشد، Iron Rain میتوانست در میان بهترین عناوین اکشن سال قرار بگیرد اما چیزی که در حال حاضر در اختیار ما قرار دارد، فقط بهترین EDF ساخته شده تا به امروز است.
امتیاز بازیسنتر - 7
7
امتیاز بازیسنتر
نقاط قوت: پیشرفت قابل توجه در اکثر بخشها نسبت به قسمتهای قبلی چالش برانگیزتر شدن نسبت به عناوین گذشته دشمنان جدید و هیجانانگیزنقاط ضعف: برخی از تغییرات کمی از لذت همیشگی مورد انتظار از EDF کاسته در بخش صدا و موسیقی نیاز به پیشرفت شدیداً احساس میشوداین بازی بر اساس نسخه ارسالی سازنده بررسی شده است