در طول دو نسل اخیر مجموعه Souls آنقدر موفق و جریان ساز بودهاند که حال میتوان اصطلاح Soulslike را نیز مانند Rougelike برای اشاره به یک ژانر مستقل به کار برد، ژانری که در تلاشی مازوخیستی مهارت و شکیبایی پلیرها را برای تکرار چندین و چند باره مراحل و غلبه بر دشمنان سرسخت به چالش کشیده و به بوته آزمایش میگذارد. در این میان هر ساله شاهد ظهور عناوین بسیار متعدد و متنوعی هستیم که هریک از آنها سعی دارند با استفاده از فرمول موفق این سری و پیوند زدن سختی جنون وار آنها با ژانرهای مختلف دست به خلق کلونهای متفاوت و متمایز زده و به نوعی طیف وسیعتری از مخاطبین را جذب ساختههای خود کنند. راهکار Code Vein، جدیدترین ساخته Bandai Namco، برای ساخت دنیای خاص و متفاوت خود ترکیب این فرمول موفق با انیمههاست. نتیجه عنوانی است که در ظاهر شبیه به بازیهای Action RPG ژاپنی انیمه استایل اما با طعم Dark Souls است که باید برای موفق بودن به دو سوال بزرگ پاسخ درست بدهد؛ چقدر در استفاده صحیح از فرمول سری Souls موفق عمل کرده و در عین حال چقدر قادر به ساخت دنیایی متفاوت و در نتیجه تجربهای بدیع است و از یک تقلید صرف و بیارزش فاصله میگیرد؟
ماهیت وجودی Code Vein با پاسخ دادن به سوال دوم آغاز میشود. هرچقدر که Dark Souls، پدر معنوی Code Vein، از داستان سرایی و روایت مستقیم فرار کرده و در عوض بر روی یک بستر داستانی غنی تمرکز کرده و حتی در بازگویی داستان شخصیتها و دنیای خود نیز دست از اذیت و آزار پلیرها برنمیدارد، Code Vein به سبک JRPG ها داستان سر راست و روایت مستقیمی داشته و از همان ابتدا مخاطب خود را درگیر ماجرایی هیجان انگیز میکند. گفته میشود مردم ژاپنی بعد از حمله اتمی آمریکا در جریان جنگ جهانی دوم دچار وحشتی ناخودآگاه شدهاند که نمودش را میتوان به شکل ترس از نابودی دنیا، یا ظهور موجوداتی عجیب (مثل گودزیلا) که میتوانند در چشم برهم زدنی شهرها را ویران کنند دید. این ترس ناخودآگاه تاکنون دستمایه بسیاری از انیمهها و بازیهای ژاپنی بوده و Code Vein نیز نیم نگاهی به همین سوژه دارد اما در عوض از حیث پرداخت پا را فراتر از مرزهای مرسوم گذاشته و دست به خلق تجربهای متفاوت و غیرقابل پیش بینی زده است. داستان ترسیم گر جهانی آخرالزمانی است که در آن تناضع موجودات زنده برای بقا محرک اصلی گیمپلی و شروع ماجراهای آن است. پس از یک فاجعه عظیم و هولناک که در بازی از آن با نام خارهای قضاوت (Thorns of Judgment) یاد میشود، تمام موجودات زنده نابود شده و از تمدن بزرگ انسانی جز ویرانهای رو به زوال و فساد چیزی باقی نمانده است. پس از نابودی نوع بشر گونهای جدید از انسانها با نام بازماندهها (Revenants) پا به عرصه حیات میگذارند که در واقع خون آشامهای نامیرا و جاودانه هستند. خون آشامهای دنیای Code Vein (که Vein نامیده میشوند) جز نامیرا بودن هیچ وجه شباهت دیگری با نسخه اروپایی خود و نوادگان خاندان کنت دراکولا ندارند. نه خبری از گاز گرفتن گردن است، نه ترس از آفتاب، نه هیپنوتیز کردن با چشم و نه حتی مردن با میخ چوبی. Vein ها بیشتر وام دار شخصیتهای دنیای خشونت بار جورج میلر در سری مکس دیوانه (Mad Max) بوده و آنها را با ظواهر عجیب و ماسکهای اکسیژنی میبینیم که بیشتر اجزای صورتشان را پوشانده است. دنیای سرسخت Code Vein از بازماندهها نیز مانند شخصیتهای مکس دیوانه موجوداتی خشن و بیرحم ساخته که مجبور هستند برای زنده ماندن بر سر منابع انرژی محدود باقی مانده بر روی زمین مبارزه کنند. اما این منبع انرژی ارزشمند نه آب و نه نفت، بلکه خون است! پاشنه آشیل بازماندههای جاودان نیاز مبرمشان به نوشیدن خون است و برخلاف خون آشامهای سنتی که میتوانند حتی تا سالها از نوشیدن خون انسانها پرهیز کنند اگر مدتی طولانی به بدن آنها خون نرسد اندک انسانیت باقی ماندهشان را نیز از دست داده و تبدیل به هیولاهای زامبیواری میشوند که داستان اسم با مسما Lost را برایشان برگزیده است.
تلاش Code Vein برای ساخت یک دنیای خون آشام محور خاص و منحصر به فرد از همین نقطه آغاز شده و به همین منظور از همه قراردادها و پیش فرضهایی که از یک داستان خون آشامی انتظار داریم فاصله گرفته و در عوض سعی دارد با تغییر قوانین، داستان و در نتیجه جهان شخصی خود را شکل دهد. بازماندهها برای خوردن خون نیازی به کشتن یکدیگر نداشته و تا حدودی گیاه خوار محسوب میشوند! در واقع خون مورد نیاز آنها از دانههای درشت و قرمز رنگی استخراج میشود که از درختهایی سفید رنگ و عجیب روییده میشود. و مشکل دقیقا در اینجاست که درختهای سفید بلورین که میوه آنها قطرههای پر از خون میباشد چیزی نیست که در این دنیای پر از آشوی آخرالزمانی به راحتی بدست آمده و هسته اصلی داستان نیز نبرد گروههای مختلف بازماندهها بر سر تصاحب این منابع انرژی ارزشمند و فرار از سرنوشت محتوم تبدیل شدن به Lost هاست.
داستان Code Vein به لطف ایدههای بدیع خود بسیار جذاب و هیجان انگیز است و سعی دارد عوض محوریت قرار دادن نابودی بشر و تلاش برای نجات دوباره دنیا، به آن به عنوان بستری برای روایت نبرد شخصیتها و نمایش تناضع برای بقا بازماندهها استفاده کند. طبق سنت تقریبا همه بازیهای نقش آفرینی ژاپنی، قهرمان داستان نوجوانی تیپیکال است که دنیا برای بازگرداندن صلح و آرامش انتخاب کرده است. اما Code Vein به شما اجازه میدهد علاوهبر انتخاب شخصیتهای از پیش تعریف شده، در صورت تمایل دست به خلق شخصیت مورد نظر خود بزنید. سیستم ساخت شخصیتها یکی از بهترین قسمتهای بازی است که آزادی عمل بینظیر و مثال زدنی را به پلیرها میدهد. پس از انتخاب جنسیت شخصیت میتوانید از بین گزینههای موجود یک تیپ مشخص را انتخاب کرده و پس از آن شخصی ساز آغاز میشود. این بخش از بازی بخصوص برای علاقهمندان به انیمهها شبیه به رویا است. به طوری که میتوانید تا ساعتها مشغول ساخت و ویرایش کارکترهای مختلف کرده و از دیدن نتایج آن لذت ببرید.
بعد از انتخاب شخصیت، مانند Bloodborne بازی در دنیایی عجیب و ماورایی آغاز میشود. دختری که هنوز از هویت او هیچ اطلاعی نداریم شروع به دادن توضیحات مختصری کرده که حکم آموزش اولیه را داشته و پلیرها میتوانند آزادانه و به راحتی همه قابلیتهای شخصیتشان را امتحان کنند. در نهایت و با انتخاب ما بخش آموزشی به پایان رسیده و شخصیت اصلی که بسته به انتخاب بازیکنها دختر یا پسر است در دنیایی ویران و نابود شده چشم باز میکند. در ادامه برای اولین بار به درختهای سفید و میوههای خونینشان میرسیم که حکم Bonfire های سری Souls را داشته و تنها با رسیدن به آنها میتوان بازی را ذخیره کرده و یا شخصیتها را ارتقا داد. از این لحظه به بعد و با شروع مبارزات شباهت با Dark Souls نیز آغاز میشو؛ پرسه زدن در دانجنهای تو در تو، مبارزه با دشمنان، رسیدن به درختها، ارتقا شخصیت و دیدن داستان. و تکرار این چرخه سخت و دشوار، اما لذت بخش.
جمله معروفی از نیچه وجود دارد که میگوید اگر میخواهی به جنگ اهریمنان بروی مواظب باش که خود تبدیل به هیولا نشوی، اما بازیهای Soulslike از شما میخواهند دقیقا خود تبدیل به اهریمنی خطرناک شوید تا بتوانید در این دنیای بیرحم زنده بماند. راهکار تبدیل شدن به یک هیولای خطرناک که میتواند کابوس شب Lost ها باشد پیدا کردن لحظه درست و صحیح برای جاخالی دادن، دفاع کردن و ضربه زدن است. و باید همیشه به یاد داشته باشید هر یک از حرکات شما بخشی از Stamina شخصیت را کاسته و با تمام شدن نوار استقامت، تا پر شدن مجدد آن قادر به اجرای هیچ حرکتی نیستید. اما Code Vein به منظور ساده و بیشتر نمایشی کردن بازی معرف سیستم جدید دیگری به نام کانتراتک است. عملکرد کانتراتک به این گونه است که بعد از دریافت هر ضربه از دشمنان نوار آبی رنگی شروع به پر شدن میکند که با کامل شدن آن میتوان از این قابلیت استفاده کرده و با یک ضربه نمایشی دشمنان را به یکباره نابود کرد. کانتراتکها ضربات عجیب و فوق نمایشی هستند که با توجه به ماهیت کریتیکال خود، هم در لحظات بحرانی به شدت به کمک پلیرها آمده و هم به بار نمایشی و اکشن مبارزات میافزایند. اگر بتوانید در استفاده از این موارد کاملا مسلط شوید دیگر برای کشتن دشمنان مشکل چندانی پیش رویتان قرار ندارد. مشکل اصلی مبارزات Code Vein نیز دقیقا از نقطهای آغاز میشود که ضعف در طراحی انیمیشنها و به خصوص AI دشمنان باعث میشود به تدریج و با قویتر شدن پلیرها چالش و جذابیت مبارزات کاهش پیدا کرده و بالانس خود را از دست بدهد.
هسته اصلی گیمپلی مثل همه مبارزات انیمیشن محور واکنش صحیح نسبت به ضربات و استگر کردن دشمنان بوده و اولین چیزی که ملزم به یادگیری آن هستید پی بردن به نوع مبارزه یعنی سرعت عمل و قدرت ضربات دشمنان است که مشخص کننده استراتژی شما در قبال آنهاست؛ کی باید جا خالی داد، کی دفاع کرد و کی با ضربات سنگین و یا سبک (و در عوض سریع) به آنها ضربه وارد کرده و استگرشان کرد. ضمن اینکه واکنش صحیح دشمنان به ضربات پلیرها نیز تعیین کننده درجه سختی و میزان چالش مبارزات است. در Code Vein به لطف AI و سیستم انیمیشن بسیار ضعیف دشمنان مبارزه با آنها بسیار آبکی و فاقد آن تنش و پیچیدگی است که علاقهمندان به اینگونه بازیها انتظار آن را میکشند. تقریبا کلیه دشمنان بازی به خاطر AI منسوخ و ناکارآمد خود خنگ و فاقد غریضه نبرد بوده و تا به آنها نزدیک نشوید هیچ واکنشی از خود نشان نمیدهند و باز سیستم انیمیشن افتضاح بازی مزید برعلت شده و فرمول ساده و ثابتی برای شکست دادنشان وجود دارد، داج کردن و رفتن به پشت سر آنها و سپس وارد کردن بیوقفه و پی در پی ضربات! فرقی هم نمیکند با یکی از عادیترین دشمنان بازی طرف هستیم یا باسهای خطرناک، به هر صورت روش کشتن همه آنها یکسان و به همین سادگی است و میتوان با استفاده از این ترفند با چند ضربه همه دشمنان را استگر کرده و سپس رقیب بیدفاع را سلاخی کرد.
با کشتن هر یکی از Lost ها نور سفید رنگی از آنها باقی مانده که Haze نامیده میشود و مانند Souls و Blood واحد پول درون بازی است. با رسیدن به هر یک از درختهای سفید رنگ، میتوان با استفاده از Haze های جمع آوری شده شخصیت را ارتقا داده و یا قابلیتهای تازه، اسلحههای جدید و … را آزاد کرد. سیستم ارتقا شخصیت (Level Up) بسیار سطحی و ساده است، به طوری که با هر بار ارتقا دادن به صورت خودکار همه استتهای شخصیتها افزایش پیدا کرده و اجازه شخصی سازی داده نمیشود. هرچند سیستم LU سادهتر میتواند برای گیمرهای تازهکارتر مفید واقع شده و آنها را از شر پرسه زدن در منوهای پیچیده و سر و کله زدن با گزینههایی که شاید برای آنها در ابتدا چندان هم قابل درک نیست راحت کند، به همان اندازه برای گیمرهای حرفهای و کارکشته ناامید کننده است.
وینها (Vein) به کلاسهای مختلفی تقسیم میشوند که به آنها کد خونی (Blood Code) گفته میشود. بلادکد شامل سه گروه کلی به نامهای Fighter، Caster و Ranger میشود. اما گول نامهایشان را نخورد، بلادکد عملکردی کاملا مشابه سیستم کلاس در سایر بازیهای نقش آفرینی دارد با این تفاوت که در Code Vein میتوانید بر خلاف بیشتر بازیهای RPG هر لحظه بلادکد شخصیت را تغییر داده و از قابلیتهای منحصر به فرد آن کلاس استفاده کنید. هر بلادکد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد که در بازی به آنها Gift گفته میشود. Gift نیز مانند BC اساسا هیچ سیستم جدیدی نبوده و در واقع نام جدید Ability هاست. هریک از Gift ها را میتوان جداگانه ارتقا داده و نکته جالب اینجاست که با تغییر هر بلادکد گیفتهای مخصوص آن کلاس نیز با پلیر باقی مانده و کماکان قابل استفاده است. در نتیجه با کشتن بیشتر دشمنان و در نتیجه جمع آوری Haze بیشتر میتوان گیفتهای بیشتری را خریداری کرده و شخصیتها را قویتر و شکست ناپذیرتر از قبل کرد. گیفتها نیز گستره بسیار متنوع و قابل توجهی دارند، از اضافه شدن کانتراتکهای جدید و پیچیدهتر گرفته تا افزایش سرعت استگر کردن برای سلاحها.
راه دیگری که بازی برای بدست آوردن Gift پیشنهاد میدهد تعامل با سایر پلیرهاست. به صورت کلی پس از رسیدن به درختها و انتخاب شخصی سازی شخصیتها، وارد یک عمارت مجلل و امن میشویم که کاملا یادآور Hunter’s Dream است. در این عمارت میتوان علاوهبر خرید انواع و اقسام سلاحها، آیتمهای خاصی را به سایر NPC پیشکش کرده و در صورتی که از کادو شما خوشحال شوند با بخشیدن یک Gift جدید از خجالتتان در میآیند! بهترین راه برای بدست آوردن آیتمها و نیز سلاحها خود مبارزات و دراپ شدن آنها پس از کشتن هر دشمن است. بازی از حیث دراپ کردن آیتم بسیار سخاوت به خرج داده و اصولا با پیروزی در هر مبارزه تسلیحات خوبی نصیبتان میشود. تنوع سلاحها قطعا جزو نکات قوت بازی است و از شمشیرهای بزرگ به سبک Buster Sword تا پتکی که در واقع یک تکه بتن و یک میلگرد است را شامل میشود! در ابتدای بازی تنها دو سلاح سبک و سنگین در اختیار شماست اما به تدریج لیست سلاحهایتان به قدری افزایش پیدا میکند که میان انتخاب آنها کاملا گیج میشوید.
UI و بخصوص منوهای بازی جزو مواردی است که تعمدانه سعی شده بسیار شبیه به سری Dark Souls طراحی شود و نتیجه حس آشنایی بیشتر با بازی و فرار از آشفتگی است. اما چیزی که حتی از حیث کپی کردن از UI نیز پیشی گرفته سیستم آنلاین بازی است که میتوان آن را در هسته کپی محض DS نامید. شما میتوانید در طول مبارزات سخت از سایر پلیرها درخواست کمک کرده و آنها نیز به شما برای شکست دشمنان کمک میکنند اما Code Vein باز به منظور سادهتر کردن بازی قدری فراتر رفته و در طول دانجنها میتوانید یک یار کمکی که توسط AI کنترل میشود ر افراخوانده و از او کمک بگیرید. نکته جالب درباری شخصیتهای همراه این است که میتوانید آنها را نیز شخصی سازی کرده و انتخاب کنید با چه بلادکدی ظاهر شده و با چه سبکی مبارزه کنند.
مبارزه کردن در کنار یک یار کمکی میتواند کمی از حس تنهایی پلیر کاسته و عصای دست او نیز محسوب شود، اما گاهی نیز به خاطر طراحی بد مراحل و دانجنها تبدیل به باگ میشود. اساس دنیای Code Vein شهرهای نابود شده و محیطهای تو در تویی است که شبیه به یک هزارتو بوده و هدف اصلی پرسه زدن در آنها، کشف محیط و مبارزه با Lost ها است. اما گاهی راهروهای باریک با دوربین بد بازی دست در دست هم داده و کاری میکنند تسلط خود بر روی مبارزات را به طور کامل از دست دهید. در بیشتر کانتراتکها، بخصوص آنهایی که اکشن و انیمیشن بیشتری دارند به خاطر حرکت بد و غلط دوربین و جایگیری نامناسب متوجه حرکت نشده و تنها شاهد بخشی از بدن دشمنان خواهید بود! یکی از قوانین نانوشته بازیهای Soulslike سیستم مرگ آنهاست و بعد از هربار شکست خوردن از دشمنان به آخرین محل دخیره بازگشته و هرچه بدست آوردهاید را در محلی که کشته شدید جا خواهید گذاشت. اینجاست که طراحی درست مراحل میتواند حافظه گیمرها و پیشروی مجدد تا نقطه شکست قبلی را به چالش میکشد اما باز طراحی بد دانجنها و نیز وجود نقشه بخش زیادی از جذابیت کار را کاسته و توی ذوق میزند. به مشکلات طراحی مراحل میتوان صداگذاری ضعیف را نیز افزود. در این حد که گاهی حتی با حرکت بر روی سطوح سنگی نیز صدای برخورد با آب شنیده میشود! و اگر یک چیز وجود داشته باشد که حتی از صداگذاری بازی ضعیفتر باشد آن تنها دوبله انگلیسی است. صداگذاری در نسخه انگلیسی به معنای واقعی کلمه افتضاح بوده و آنقدر ناهمزمان و نامربوط است که به سرعت پی خواهید برد بهترین گزینه انتخاب صدای ژاپنی با زیرنویس انگلیسی است.
Code Vein تمام تلاش خود را میکند که یک تقلید محض از سری Dark Souls نبوده و تا جایی که به داستان و شخصیتها مربوط است موفق میشود شخصیت مستقل و منحصر به فرد خود را یافته و به آن سر و شکل دهد، اما در خصوص گیمپلی عدم پیاده سازی صحیح فرمول موفق DS و نیز سیستم مبارزاتی که در سادگی آن نیز تعمدی محسوس در کار است، باعث شده جایی میان بازیهای Soulslike و Action RPG های ژاپنی معلق مانده و در نهایت موفق به جلب نظر و توجه طرفداران هیچ یک از دو گروه نشود.
امتیاز بازیسنتر - 7
7
امتیاز بازیسنتر
نقاط قوت: داستان سرراست گیمپلی جذابنقاط ضعف: ماهیت تقلیدی بازی هوش مصنوعی بد صداگذاری افتضاح دوربین بداین بازی بر اساس نسخه ارسالی سازنده بر روی پلتفرم PS4 بررسی شده است