برای مشاهده بررسی ویدیویی بازی Far Cry New Dawn در یوتوب کلیک کنید
استفاده از ژانر آخرالزمانی به عنوان موضوع اصلی در آثار مختلف بازیهای رایانهای موضوع تازهای نیست. عناوین مختلفی مثل Mad Max و Fallout و یا حتی اثری متفاوتتر، مثل The Last of Us جز بهترین نمونههایی هستند که میتوان برای این ژانر مثال زد. هنگام معرفی بازی Far Cry New Dawn (یا به اختصار ND) مسائل زیادی دست در دست هم قرار دادند تا این عنوان را در نظر بازیکنان به یک اثر متوسط رو به پایین تبدیل بکنند. به طور کلی، بازی مسیر پر پیچ و خمی را تا هنگام عرضه خود دنبال کرد. مسائلی مثل تکراری بودن محیط، به کار گرفتن عناصر نقش آفرینی و از همه مهمتر، وقوع آن در یک دنیای پسا آخرالزمانی که به موضوعی کلیشهای تبدیل شده است. اما ND فراتر از یک عنوان سطح پایین و بی کیفیت ظاهر شده و قصد دارد با المانهای جدید خود و پیشرفتهایی که نسبت به نسخه پنجم داشته، شما را به بهترین شکل ممکن غافلگیر کند.
داستان «نیو دان» درست حوادث بعد از پایان «فارکرای 5» را روایت میکند. پس از این که «جوزف» به هدف خود، یعنی هدایت نسل بشر به بهشتی نو رسید، دنیا با برنامه ریزی او بمباران شد و هیچ اثری از انسانها و یا حتی موجودات زنده روی سطح زمین باقی نماند. آن دسته از افراد و موجوداتی که موفق شدند خود را به پناهگاههای زیر زمینی و یا غارها برسانند توانستند برای 17 سال تمام در آنها زندگی کنند و هنگامی که برای نخستین بار به سطح زمین بازگشتند، با صحنهای غیر منتظره رو به رو شدند و این جا اولین تفاوت فارکرای با سایر عناوین آخر الزمانی آشکار میشود. به جای یک محیط خشک و بی آب و علف، طبیعت به سازههای انسانی ایالت Hope County غلبه و محیطهای سرسبز و شادی را خلق کرده است. انسانها که حال به سطح زمین بازگشتهاند، به آرامی شروع به از نو ساختن تمدن خود میکنند تا بتوانند آن چه که سالها پیش از دست دادهاند را دوباره احیا سازند. برای مدتی خبری از دردسری به نام Eden’s Gate نبود و همه به راحتی مشغول ساخت و ساز دنیایی نو بودند تا این که سر و کله گروهی تازه به نام The Highwaymen پیدا میشود.
رهبری این گروه آن را خواهران دوقلو با نامهای Mickey و Lou (مختصر شده Michelle و Louisa) برعهده دارند. گروهی به شدت ظالم و خونخوار که تمام دارایی مردم این دنیای نابود شده را برای خود میخواهند و مخالفین خود را به خشنترین شکل ممکن از سر راه بر میدارند. در این بین، شخصیتهای معروف شماره پنجم، مثل Nick Rye به همراه خانوادهاش وارد داستان میشوند. دختر نیک، «کارمینا» برای رها کردن Hope County از شر دوقلوها، به فکر کمک گرفتن از خارجیها میافتد و در همین راستا از فردی به نام Thomas Rush درخواست کمک میکند. «راش» یکی از سازندههای دنیای جدید هست که قصد بازسازی آمریکا را دارد و حال با هدف کمک به اهالی Hope، به همراه کاپیتان تیم (بازیکن) به این ایالت سفر میکند و در بدو ورود خود با استقبال گرم دوقلوها رو به رو میشود. از همان ابتدای کار، این دو خواهر با ورود جنجالی خود کار گروه راش را یک سره کرده و به عبارتی به آنها نشان میدهند که رئیس چه کسی است.
سبک روایت New Dawn با نسخههای قبلی کاملاً متفاوت است. این بار به جای روایت داستان از زبان سوم شخص نسخه پنجم، و روایت اول شخص شماره چهارم، همه چیز به صورت فایلهای یک مأموریت ویژه به بازیکن نمایش داده شده و سرعت روایت و پیوستگی داستان در طول هر سه Act بازی به طور کامل حفظ میشود. در داستان پیچشها و مواردی که در آن غافلگیر شوید به حد کافی وجود دارند اما متأسفانه یکی از ایرادات داستانی این عنوان، قابل پیش بینی بودن آن است. تقریباً در بیشتر موارد میتوان حوادث بعدی را حدس زد که این نکته در تضاد با داستان غیرقابل پیش بینی نسخه پنجم قرار میگیرد. اما مشکل اساسی داستان ND، شخصیت اصلی آن، کاپیتان گروه راش است. «یوبیسافت» باز هم به استفاده از یک کارکتر بی نام و نشان بسنده کرده که صحبت نمیکند و در تمام طول داستان در برابر همه صحنهها مثل روح بی واکنش میماند و گویی هر بار که شخصی با وی صحبت میکند، خود آن فرد پاسخ سؤالش را میداند. اما از برتریهای داستانی این عنوان به نسخه قبلی، حضور پررنگتر شخصیتهای مثبت و منفی در جریان روایت است. برخلاف فارکرای 5 که با ارفاق، تنها دو بار Father را در آن دیدیم، این جا شخصیتهای منفی در دنیای بازی فعالتر بوده و شخصیتهای مثبت نیز برای نخستین بار خودی نشان میدهند تا بازیکن هنگام رویارویی با آنها با خود به این نکته فکر نکند که «قبلاً این شخصیت را کجا دیده بودم؟». از دیگر نکات داستانی ND، پایان دادن به سؤالاتی است که در شماره پنجم شکل گرفتند و با پایان این بازی، در به روی ساختن دنباله برای این دنیای فوقالعاده، باز میشود.
گیم پلی ND با ایجاد تغییرات مناسب، کسانی که FC5 را بازی کرده باشند، سورپرایز میکند و دیگر خبری از سیستم منطقه بندی و شکار رئیس منطقه برای رسیدن به غول آخر که به سرعت منجر به خسته کنندگی بازی میشد، نیست. اولین تغییر مشهود، اضافه شدن پایگاه اصلی است. پایگاه شما Prosperity نام دارد و توانایی ارتقاء قسمتهای گوناگون آن را خواهید داشت. خوشبختانه هر یک از آپگریدها به نحوی طراحی شدهاند که تأثیری ملموس در جریان گیمپلی دارند و حتی میتوان گفت که بدون گرفتن برخی از آنها، پیشروی در بازی غیر ممکن میشود. به طور مثال، برای Fast Travel به کمپها نیاز به آپگرید پایگاه اصلی دارید و اگر بخواهید به محیطی به غیر از کمپها سفری سریعتر داشته باشید، باید یک آپگرید مخصوص بگیرید و به این شکل، بالانس و چالش بازی حفظ میشود. از بزرگترین پیشرفتهای بازی، تغییرات گسترده در سیستم Outpostهای آن است که پیش از شرح دادن این بخش، باید درباره سیستم نقش آفرینی بازی مطلع شوید. بله ND، بیش از پیش به عناصر نقش آفرینی بها داده و اکنون میتوان آن را یک عنوان «لوتر شوتر» واقعی، مشابه آثاری همچون Borderlands دانست. این بار دشمنان دارای سطوح مختلفی هستند و در کنار آنها، اسلحهها و حتی وسایل نقلیه نیز در دستههای مختلف قرار میگیرند.
به طور کلی 4 سطح در این بازی وجود دارد و خبری از سیستم سطح بندی عمیق عناوینی همچون آخرین نسخه «اساسینز کرید» نیست. مثلا با استفاده از اسلحههای مشخص شده، دشمنان هم سطح سلاح مربوطه، به راحتی کشته میشوند. اما برگردیم سراغ Outpostها. این کمپها که یکی از نمادهای همیشگی تمامی بازیهای «یوبیسافت» هستند، در این عنوان نیز وجود دارند اما یک تفاوت اصلی باعث شده تا به بهترین ورژن تبدیل شوند. شما هر بار که به یک کمپ حمله میکنید با مقاومت و نگهبانان ضعیفی رو به رو میشوید. بعد از تسخیر این کمپها مقداری اتانول برای آپگریدها دریافت میکنید و میتوانید از این نقاط تازه کسب شده برای Fast Travel استفاده کنید. اما یک ویژگی تازه باعث افزایش ارزش گیمپلی میشود و آن، بازگرداندن کمپ به دشمن در ازای دریافت مقدار بیشتری اتانول است. با انجام این کار، سطح outpost ارتقا یافته و مقاومت آن نیز قویتر میشود و به همین ترتیب، ساختار داخلی کمپ نیز تا حدودی دچار تغییر شده و کار تسخیر آن برای شما دشوارتر از قبل میشود. پس از هربار تسخیر کردن «اوتپستها» وضعیت کلی منطقه دچار تغییرات نسبی میشود و به جای عبور و مرور حیوانات درنده و دشمنان، یاران خودی در آن حوالی پرسه میزنند.
تنوع ماموریتها بالا بوده و این بار شاهد ماموریتهایی هستیم که پیشتر سابقه نداشتند. از اکشن پر ضرب و هیجانی تا مخفیکاری و مراحل کاملاً سینمایی. گاهی اوقات راه خود را به یک میدان مبارزه پیدا میکنید و گاهی هم با Highwaymenهای دیوانه در مسابقات ماشین سواری مرگبار کورس میگذارید. تک تک مراحل با ریتمی کاملاً منطقی و متناسب شرایط داستانی بازی دنبال میشوند و انجام مأموریتهای فرعی بازی، شما را از روند اصلی داستان دور نمیسازد. اما لذت تمامی این مراحل به واسطه هوش مصنوعی ضعیف، خصوصاً بخش A.I هم تیمیها پایین میآید. یاران خودی غالبا یا مانع عبور شما شده و به اصطلاح در دست و پای بازیکن قرار میگیرند و یا خود را سریعاً به کشتن داده و کار شما را چند برابر دشوار میسازند. هوش دشمنان نیز زیاد تعریفی ندارد و واکنش آنها در شرایط خطر بسیار ضعیف است. البته در مواردی نادر، از هم تیمیهای خود درخواست میکنند تا صدای موسیقی را قطع کرده تا بتوانند جای بازیکن را پیدا کنند.
اما خوشبختانه حیوانات دنیای بازی عملکرد قویتری داشته و میتوانند لحظات هیجانانگیز را برای شما خلق کنند. در اصل به واسطه رفتار خشنی که برای حیوانات در نظر گرفته شده، دنیای بازی به صورت مداوم شما را تهدید کرده و گشت و گذار با پای پیاده را به امری خطرناک تبدیل میکند. انواع و اقسام حیوانات در دنیای ND وجود دارد. از مار، تمساح، کوسه، گراز و راسو گرفته تا خرس و گرگهای تحت تاثیر مواد رادیواکتیو که سختتر کشته شده و به بازیکن حملات مهلکی میکنند. یکی از نوآوریهای فارکرای 5 به این بازی راه پیدا کرده است و آن، مراحل Prepper Stash است که در این بازی Treasure Hunt نام دارد. این مراحل فرعی که معماهای محیطی بازی را شامل میشوند، به هیچ عنوان در متنوع بودن شما را نا امید نمیسازند و پشت هر کدام از آنها، چالشهای جذاب و داستانی کوتاه وجود دارد. از دیگر مواردی که در این عنوان ارتقاء پیدا کرده، سیستم مهارتهاست. در عناوین قبلی مهارتهای نا کارآمد و بی مصرف زیادی وجود داشتند که صرفً برای پر کردن شاخه مهارت طراحی شده بودند اما در نیو دان، علاوه بر این که تعداد آنها کمتر است، تمامی آنها در گیمپلی کاربرد دارند. حتی یک لیست از این ویژگیهای اختصاصی تنها پس از ورود به فصل دوم بازی قابل دریافت میشوند که نه تنها تنوع گیمپلی را بالا برده، بلکه در را به روی خلق صحنههای جدید خلق میکنند.
شاید این سؤال برای شما پیش بیاید که نیو دان به غیر از ارتقاء فرمولهای قبلی و سیستم نقش آفرینی ساده، چه چیز تازهای را به فرنچایز فارکرای وارد میکند؟ Expeditions جدیدترین افزونه نیو دان است. مراحلی خطی در نقشهای با وسعت کم که بازیکن در آنها مأمور یافتن بستهای مشخص و فرار کردن با هلیکوپتر میشود. ایده کلی این مراحل بسیار ساده است اما چیزی که باعث جذابیت آنها میشود، تنوع طراحی آنها نسبت به مراحل و نقشه اصلی بازی است. به رسم سایر عناوین نسل هشتمی، در فارکرای هم بخشی برای پرداختهای درون برنامهای تعبیه شده تا بازیکنان بتوانند آیتمهای شخصی سازی و یا نقشههای مختلف را از طریق پرداخت پول واقعی خریداری کنند. اما یک راه حل هم برای افرادی که مایل به پرداخت پول نیستند وجود دارد. با لوت کردن مراحل Treasure Hunt میتوانید واحد پولی فروشگاه این عنوان یعنی «فارکرای پوینت» به دست بیاورید و از طریق آنها به صورت مجانی آیتمها را خریداری کنید.
کنترل بازی کاملاً مشابه عناوین قبل بوده و در این زمینه هیچ ایرادی به بازی وارد نیست، چرا که یکی از بهترین سیستمهای حرکتی و شوتر را در اختیار بازیکن قرار میدهد. سیستم رانندگی نیز تا حدودی پیشرفت داشته و پاسخگویی آن به کلیدهای ورودی بازیکن دقیقتر از گذشته شده است، هرچند که به علت زاویه عجیب دوربین، گاهی اوقات رانندگی در ماشینها به امری شدیداً دشوار تبدیل میشود. آخرین مورد این بخش، مربوط به طراحی مراحل و مبارزه نهایی است. به طور کلی، هر مرحله برای هدایت بازیکن از سیستم راهنمایی به واسطه رنگبندیهای خاص، نورپردازی و علائم مشخص انجام میکند. شما برای رسیدن به اهداف خود چه در مراحل اصلی و چه فرعی آزادی عمل داشته و میتوانید به جای پیشروی اکشن، به مخفی کاری رو بیاورید و خود بازی هم برای رسیدن به هر دو هدف، ابزار لازم را در دسترستان قرار میدهد. بزرگترین ایرادی که به چشم میخورد، در اواخر خط داستانی خود را نمایان میسازد و آن هم طراحی بسیار ضعیف مبارزه نهایی است. ظاهرا طراحان این بخش حوصله و زمان کافی را برای ساخت آن صرف نکردهاند به نحوی که این قسمت، ارزش کلی تجربیاتی که طی چند ساعت از بازی داشتید را تا حدودی تحت شعاع قرار میدهد.
از لحاظ فنی، نیو دان بهترین نسخه سری به حساب میآید. در طول مدت زمانی که این بازی به پایان رسید حتی یک افت محسوس نرخ فریم در اثر شلوغی صحنه، انفجار و یا افزایش افکتها دیده نشد چرا که بازی از همان نسخه شخصی سازی شده Cry Engine که با عنوان DUNIA شناخته میشود استفاده میکند. نورپردازی حجم دار و عبور رگههای نور از بین شاخههای درختان، ترکهای دیوارها و پنجرهها خالق صحنههای بینظیری است. تکنولوژی آب دریاها و رودخانهها، حضور پررنگتری دارد و امواج تولید شده توسط بازیکن به صورت کاملاً سه بعدی طراحی شدهاند. اما درخشش واقعی بازی در بخش طراحی بصری است. درحالی که نقشه از نظر وسعت و قالب مشابه نسخه پنجم است، تغییرات آن به حدی بالا بوده که شاید هر کسی متوجه تکراری بودن فرم آن نشود. طبعیت Hope County رنگارنگ و متنوع است. از گل و گیاههای صورتی تا دیوارهایی که نقاشی گرافیتی Highwaymen روی آنها درج شده، تا دورنماهای زیبا و طراحی متفاوت دشمنان. همچنین یکی از تاثیرات بمباران اتمی را میتوان در تغییر ظاهر حیوانات، آب رودخانهها و ظاهر کلی محیط مشاهده کرد. تلفیق خرابههای دنیای قدیم و طبیعت دنیای جدید، محیطی غمانگیز با ظاهری شاد خلق کرده که در کمتر اثری نمونه آن را مشاهده کردهایم.
صداگذاری و موسیقیهای نیو دان در یک کلام به شکلی استادانه پیاده سازی شده است. Cara Ricketts و Leslie Miller بازیگرانی هستند که صدای خود را به دوقلوها قرض دادهاند و از آنجایی که این دو بازیگر در دنیای واقعی نیز دوستهای صمیمی یکدیگر هستند، به بهترین نحو ممکن نقش دو خواهر وابسته به هم را ایفا میکنند. این دو که علاوه بر صدا، ظاهر و حالتهای چهره خود را نیز به میکی و لو قرض دادهاند، دیوانگی را به سراسر Hope County منتقل میکنند. سایر صداگذاران نسخه پیشین مثل Greg Bryk در نقش جوزف سید بازگشتهاند و یک بار دیگر لحظاتی خاطره انگیز برای بازیکن خلق میکنند. از نکات جالب صداگذاری بازی، نحوه پخش دیالوگها است. تمامی شخصیتهای دنیای فارکرای دیالوگ مخصوصی را به زبان میآورند و شما میتوانید آنها را به هر شکل قطع کرده و هنگامی که بخواهند جمله خود را ادامه دهند، به قطع شدن دیالوگ توسط شما اشاره میکنند. اما جالبتر، هنگامیست که دیالوگی را رد کنید و برای این حالت هم شخصیتها متن خاصی را آماده دارند. مثلاً ممکن است به عجول بودن شما اشاره کنند و یا از این که حوصله شما را با حرفهایشان سر بردهاند ابراز پشیمانی کنند. تک تک یارهای همراهی که برای خود انتخاب میکنید (به جز حیوانات) برای شرایط مختلف، محیطهای جدید و اتفاقات متفاوت واکنشهای گوناگونی را نشان میدهند که موجب پویا شدن حوادث میشوند. برای موسیقی، یوبیسافت دست روی ژانر RnB Alternative، راک، رپ و سایر سبکهای مشابه گذاشته و هر کدام در موقعیتهای مخصوص پخش میشوند که به هیجان انگیز شدن بازی کمک میکنند. هنگامی که به کمپها نزدیک میشوید، موسیقی محیطی وارد عمل شده و میتوانید تعامل آن با محیط و گیمپلی را به راحتی حس کنید. افکتهای صوتی موجود در بازی، از صدای شلیک گلولهها تا صدای حیواناتی که در کمین شما نشستهاند هم از دیگر نقاط قوت بازی به حساب میآیند.
در نهایت Far Cry New Dawn پا را فراتر از یک نسخه فرعی و یا حتی یک افزونه گذاشته و در خیلی از موارد، به این بازی میتوان به چشم شماره اصلی فارکرای نگاه کرد. تمامی تغییراتی که از نسخه پنجم انتظار میرفت در فارکرای نیو دان وجود دارند و این عنوان با ارائه پکیجی کامل، تجربه هیجانانگیزی را برای شما به ارمغان خواهد آورد.
مجموع امتیاز - 8.5
8.5
امتیاز بازیسنتر
نقاط قوت: وجود تنوع بالا در مراحل اصلی و فرعی گرافیک فنی و بصری زیبا موسیقیهای جذاب گیمپلی قدرتمندنقاط ضعف: هوش مصنوعی شخصیت اصلی صامت طراحی ضعیف غول آخر