طی سالهای گذشته، شایعات و حدس و گمانهای بسیاری در ارتباط با تمرکز «نینتندو» بر روی تلفنهای همراه به گوش رسیده و زده شده است. حتی چندی پیش هم شنیده شد که این ایده تقریبا به واقعیت نزدیک شده و میتوان نام نینتندو را بر روی تلفنهای هوشمند هم دید. پیشرفت روز افزون تلفنهای هوشمند و حضور گسترده آنها در فضاهای مختلف موجب میشود که این موضوع – حرکت نینتندو به سمت تلفنهای هوشمند – بسیار وسوسه انگیز و مهم تلقی شود. از طرفی هم بسیاری از سهامداران هم خواستار این بودهاند که نینتندو دامنه دسترسی به عنوانهای خود را افزایش دهد. با این حال نینتندو هنوز هم حرف روشنی نزده، طرح رسمی و واضحی ارایه نداده و سکوت اختیار کرده است. در همین بین ممکن است عدهای فکر کنند که زمان مناسب برای ارایه چنین ابزاری گذشته است. عدهای هم این موضوع را رد میکنند و امروز و فردا را زمانی مناسب برای ارایه تلفن هوشمند نینتندو میدانند.
سختافزار به کار گرفته شده در تلفنهای هوشمند قطعا تنها عاملی نیست که برای توسعه آنها در نظر گرفته شود. بعد از این مورد، توسعه جنبههای نرمافزاری این ابزارها بسیار حایز اهمیت است. به طور مثال انتخاب سیستمعامل مناسب یکی از موضوعات مهم به حساب میآید. برخی از توسعهدهندگان ترجیح میدهند از سیستمعاملی شخصی و سفارشی – با پرداخت هزینهای قابل توجه – استفاده کنند و برخی دیگر هم به سمت سیستم عاملهای در دسترس از جمله اندروید میروند.
اندرویدِ گوگل تا حدی بسیاری موجب تغییر دنیای سیستمعاملها، به خصوص سیستمعاملهای همراه شد. بسیاری از شرکتها از جمله سامسونگ، سونی، الجی و HTC با تکیه بر این سیستمعامل و ویژگیهای آن، تجارت و توافقهای تازهای را برای خود ایجاد کردهاند. شرکتهای نامبرده با میل خود و البته با کمال رضایت بسیاری از نرمافزارها و اپهای کاربردی خود را بر روی اندروید عرضه میکنند. نه فقط به خاطر اینکه «اندروید» با در اختیار داشتن 60 درصد از بازار جهانی یکی از بهترین سیستمعامل تلفنهای هوشمند محسوب میشود، بلکه اطمینان از سازگاری بسیاری از نرمافزارها و بازیهای در دسترس با این سیستم عامل، باعث میشود بسیاری از این شرکتها با آغوشی باز از این سیستم عامل بهره ببرند. در کنار این نکته، ارایه یک رابط کاربری منحصرد به فرد و مخصوص به خود، سبب میشود تا اندروید بیشتر از این مورد علاقه و استفاده شرکتهای مختلف قرار گیرد.
این ویژگیها و بسیاری از ویژگیهای دیگر موجب میشود که تصور کنیم اندروید میتواند انتخاب صحیحی برای تلفن هوشمند نینتندو باشد. استفاده از اندروید گوگل ضمن کاهش ریسکها برای نینتندو، تا حد بسیاری میتواند تضمینکننده برخی از ویژگیهای مهم از جمله ارتباطات، امنیت، سازگاری و قراردادهای ملزوم برای ساخت برنامههای کاربردی باشد.
موضوع مورد بحث دیگر مربوط به قیمت و هزینههاست. در همین نقطه باز هم میتوان به سیستمعامل گوگل و همچنین اپل مراجعه کرد. اپل تقریبا بیشتر تمرکز خود را صرف ارایه محصولات صدرنشین کرده و از این نظر دیدگاههای مختلفی هم نسبت به آن وجود دارد. در طرف دیگر اندروید طیف وسیعی از محصولات را به کمک شرکتهای مختلف در خود جای داده است. صدرنشینهای آن جایگاه خاص خود را دارند اما ابزارهای میانرده و خوش قیمتی هم در بین محصولات آن وجود دارد که نکته قابل توجه آنها قیمت مناسب و کارایی بالا است. حال نینتندو هم میتواند تمرکز خود را به جای معطوف کردن به جایگاه صدرنشینها، معطوف به ساختارهای کمهزینه و کاربران جوان کند. ممکن است این برنامه موجب شود تا افکار و دیدگاههایی که پیرامون اپل و محصولات آن شکل گرفته، در ارتباط با نینتندو و تلفن هوشمند آن رخ ندهد.
نگاه نینتندو به دنیای اطراف خود و برخی از محصولات از جمله «Sony Ericsson's Xperia Play» میتواند بسیار موثر باشد. اگرچه که Xperia Play به موفقیت قابل توجهی دست پیدا نکرد ولی این مورد میتواند به نینتندو در طراحی و ساخت تلفنهوشمند خود کمک شایانی کند. به طور مثال نینتندو میتواند به مانند Xperia Play دستگاه خود همراه با دکمههای فیزیکی، با ساختار کشویی، عرضه کند. این موضوع از آن جهت حایز اهمیت است که صفحههای لمسی برای گروه خاصی از بازیها ایدهآل هستند و برای بازیهایی از جنس محصولات نینتندو تنها یک صفحه لمسی جوابگو نخواهد بود و باید گفت که جایگزینی برای دکمههای فیزیکی وجود نخواهد داشت. ضمن اینکه نینتندو میتواند از یک کنترلر جداییپذیر هم به مانند گیمپد سامسونگ برای ابزار خود استفاده کند. با این حال نینتندو این توانایی را دارد که ساختار مناسبی را برای هر دو بخش طراحی کند و با طراحی خود به معرفی بهتر آن به دنیای بازیها کمک کند.
پتانسیل بالای نینتندو در ارایه بازیهای مختلف هم از دیگر موضوعات مهم است. حتا اگر نینتندو عنوان جدیدی را هم برای تلفن هوشمند خود در نظر نگیرد، میتواند دست به بازسازی و عرضه عنوانهای کلاسیک بزند. حال تصور کنید نینتندو در این زمینه با چه فهرست مطلوبی مواجه است و با کمک آنها میتواند ابزار خود را به شکلی مناسب تغذیه کند.
نینتندو اگر قصد داشته باشد تلفن هوشمند خود را بر مینای سیستمعاملی مثل اندروید عرضه کند، این بحث پیش میآید که این ابزار هم طبیعتا قادر است تمامی اپها و بازیهای متعلق به اندروید را که در Google Play وجود دارند، پوشش دهد. در این حالت تفاوت خاصی با دیگر ابزارهای هوشمند شکل نمیگیرد. اما نینتندو میتواند ضمن ارایه محتواهای خاص، دسترسی آنها را هم به محلی خاص منتقل کند. اتفاقی که برای Amazon's Fire رخ داد و اپها و بازیهای اختصاصی را در فروشگاه مخصوص به خود در دسترس قرار داد. در این صورت نینتندو در دو حالت امکان جذب مشتری را برای خود فراهم میکند و هم از پتانسیل بازار اندروید و هم پتانسیل خود بهره لازم را میبرد.
نینتندو قبل از آنکه راجع به به تلفن هوشمند اقدام جدی کند، ابزاری مانند 3DS را در کنار خود میبیند. ابزاری که تا حدی به ساختار پلتفرمهای موبایل نزدیک است و مهمتر از آن بسیار محبوب، مورد توجه و البته پرفروش هم است. نینتندو با ارایه تلفن هوشمند خود میتواند بخشی دیگر از پتانسیل خود را نشان دهد. اما در طرف دیگر حضور، نقش، تنوع و جایگاه تلفنهای هوشمند در زندگی روزمره و همچنین چالشهای مالی و سرمایهگذاری هم از بحثهای مهم به حساب میآید.
این روزها تلفنهای هوشمند دامنه وسیعی از امکانات را در اختیار قرار میدهند و در حال حاضر فقط قادر نیستند که برای کاربران خود یک عصرانه دلپذیر را آماده کنند. خواندن و نوشتن پیامهای متنی مختلف، مرور ایمیلها، دسترسی به فروشگاههای مختلف، کمک برای حضور پیوسته در شبکههای اجتماعی مختلف، تنظیم برنامههای گوناگون و بازی تنها بخشی از مواردی است که این ابزارها در اختیار میگذراند.
اما موضوعی که در این نقطه اهمیت پیدا میکند، نگاه افراد به نینتندو، دنیای درونی آن و البته تلفن هوشمند آن است. از خودتان، به عنوان کسی که عاشق Galaxy s5 یا iPhone 6 خود هستید، بپرسید که اگر نینتندو تلفن هوشمند خود را، آن هم با کیفیتی بالا و قیمتی ایدهآل عرضه کند، حاضر هستید که به سمت آن بروید یا خیر؟ گره خوردن نام نینتندو به دنیای بازیها ممکن است موجب شود که حضور آن در فضاهای دیگر با استقبالی بالایی روبهرو نشود. البته این موضوع دو جانبه است و عکس آن هم صادق خواهد بود و ممکن است پیشینه و پتانسیل بالای نینتندو به آن کمک بهسزایی هم کند. با تمامی این موارد، حدس و گمانها و تصورات ذهنی، آرزو داریم اگر نینتندو در این مسیر قدم گذاشت، به بهترین نقطه آن دست پیدا کند.