فیلم معمایی و مجذوبکننده Tenet (انگاشته)، یازدهمین ساختهی کریستوفر نولان، کارگردان معاصر و مؤلف سینمای هالیوود به شمار میآید. فیلم ترکیبی از عناصر علمی تخیلی مثل سفر در زمان و سکانسهای اکشن شبه جیمز باندی است که منجر میشود مخاطب این اثر مهیج را از ابتدا تا انتها، بدون لحظهای توقف تماشاکند.
برای مشاهده حقایق فیلم تنت در یوتوب کلیک کنید
فیلم Tenet همانند آثار پیشین نولان، دربرگیرنده موضوعات مبهم و پیچیده است که مخاطب برای درک بهتر قصه باید اثر را بارها تماشا کند. با اینکه مخاطبان تلاش میکنند تا پازلهای قصه پیچیده نولان را کنار هم بگذارند، ما تصمیم گرفتیم که نگاهی به چند حقیقت از پشت پرده ساخت فیلم Tenet بیندازیم که تا حدودی برای عوامل صحنه و بازیگران دشوار بوده است. با ما همراه باشید.
۱۰. اصرار نولان بر عدم افشای مراحل تولید فیلم
مخفیکاری و بهعبارتدیگر، سکوت خبری در مراحل تولید فیلم Tenet، در حقیقت اولین خبری که رسانهها از فیلم جدید نولان میدانستند. تا پیش از انتشار نخستین تریلر اثر، بسیاری از رسانهها از قصهی تازه فیلم نولان بیخبر بودند. در واقع، خلاصه داستانی که در تریلر فیلم Tenet نشان داده شده بود، حس و حالی را برای طرفداران پروپاقرص سینمای نولان به وجود آورد. گرچه اصرار نولان بر عدم افشای داستان فیلم، بازیگران را تحت تأثیر قرار داد. به عنوان مثال، مایکل کین موظف شد که تنها تک سکانس حضورش در فیلم را مطالعه کند در حالی که بازیگران اصلی مثل رابرت پتینسون و جان دیوید واشنگتن کل فیلمنامه را مطالعه کردند.
۹. اجبار در اجرای حرکتهای وارونه در فیلم توسط بازیگران
به عبارت سادهتر، تم اصلی فیلم Tenet پیرامون ”وارونگی” است؛ بدین معنا که بازیگران در سکانسهای خاص باید حرکتهای وارونه را اجرا کنند. حتی در نسخه نهایی فیلم میتوانید مشاهده کنید که بازیگران دیالوگهایشان را به صورت برعکس بیان میکردند یا در حالی که سایر شخصیتها مستقیم حرکت میکردند، بازیگران اصلی حرکتهای وارونه را انجام میدادند. به عنوان مثال، کنت برایا برای اجرای حرکتهای وارونه تصمیم گرفت که یک مربی استخدام کند تا تمام حرکتهای لازم را به او آموزش دهد. حتی وی آموزش دید که چگونه دیالوگهای به زبان روسی را به صورت برعکس بیان کند.
۸. کریستوفر ریچنز؛ منبع الهام رابرت پتینسون
Neil، نام شخصیت رابرت پتینسون در فیلم Tenet، نکته برجسته قصه فیلم است. نقش آفرینی رابرت پتینسون در این فیلم شباهتی با تیپ و رفتار شخصیت خیالی و محبوب جیمز باند دارد، در حالی که خود Neil در فیلم به عنوان یک مامور مخفی خوش تیپ و مرموز درآمده است.بهتر است بدانید که رابرت پتینسون، شخصیت جیمز باند را الگوی مستقیم خود برای ایفای نقش نیل انتخاب نکرده است بلکه کریستوفر ریچنز، روزنامه نگار و نویسنده بریتانیایی منبع الهام پتینسون برای ایفای نقش Neil بوده است.
۷. استفاده ۱۰۰% نولان از بدلکارهای حرفهای و جلوههای ویژه میدانی
تکنولوژی و جلوههای ویژه کامپیوتری در صنعت سینما در طی دهههای اخیر پیشرفت قابل توجهی کرده است اما نیاز به جلوههای ویژه میدانی در فیلمهای بلاک باستری امروزه کاهش یافته است، زیرا استودیوهای فیلمسازی به جهت جلوگیری از ولخرجی و پیشرفت سریع روند تولید فیلم، از جلوههای ویژه کامپیوتری استفاده میکنند. گرچه کریستوفر نولان برای تولید فیلم Tenet از جلوههای بصری واقعی استفاده کرده و هرگز به سمت بهکارگیری پرده سبز رنگ برای خلق سکانسهای فیلم نرفته است. معمولاً نولان تنها در صورت نیاز قطعی برخی سکانسها، از ابزارهای دیجیتالی استفاده میکند.
۶. قدمت ۲۰ ساله ایده فیلم Tenet
در حالی که فیلمنامه فیلم Tenet حدود شش سال پیش به تحریر درآمده است اما در واقع ایده مرکزی فیلم به بیش از 20 سال گذشته بازمیگردد. نولان در آن مقطع طرحهایی پیرامون خلق چنین قصهای را در ذهن خود داشته است. هرکسی که فیلم Tenet را ببیند متوجه میشود که کارگردان مدت زیادی روی ایده کار میکرده است و فیلم بهوضوح تعادل ظریفی بین عناصر علمی – تخیلی و واقعیت علمی وابسته است. حجم تحقیقهای لازم برای منطقی پیش رفتن قصهی فیلم Tenet سالها به طول انجامیده است، چه برسد به اینکه مخاطب یک فیلم بلاک باستری را به طور کامل درک کند.
۵. سقوط هواپیمای واقعی
یکی از بهیادماندنیترین سکانسهای فیلم Tenet سکانسی است که Neil نقشه دارد که یک هواپیما را به ترمینال فرودگاه بکوبد. سکانس بهتنهایی فوقالعاده به نظر میرسد. گویا نولان قصد داشته که یک هواپیمای واقعی به آن . به همین دلیل است که سکانس به طرز حیرت انگیزی واقعی به نظر میرسد.
نولان در ابتدا قصد داشت که از طریق کار گیری جلوه ویژه مینیاتوری، سکانس برخورد هواپیما را فیلمبرداری کند اما به دلیل صرفهجویی در بودجه معین فیلم، او تصمیم گرفت که یک هواپیما متروکه و استفاده نشده را خریداری کند و آن را به ساختمان واقعی بکوبد. البته این اولین باری نیست که نولان در اثر سینماییاش هواپیمایی را نابود میکند، طرفداران پروپاقرص سینمای نولان حتماً سکانس فراموشنشدنی فیلم The Dark Knight Rises (شوالیه تاریکی برمیخیزد) را بهخاطر دارند که شخصیت Bane برای رسیدن به هدفش، هواپیما را در هوا از بین میبرد.
۴. Merry Go Around؛ عنوان ابتدایی اثر نولان پیش از واژه Tenet
عنوان معکوس فیلم نولان که Tenet نام دارد، کاملاً به تم و مفهوم قصهی فیلم سازگار است. وارونگی اصلیترین مفهومی است که مخاطب را وادار میکند تا قصهی پیچیده فیلم نولان را متوجه شود. البته پیش از عنوان Tenet، سازندگان تصمیم داشتند که عنوان فیلم Merry Go Around باشد؛ عنوانی که به طور ملموس پیرنگ اصلی داستان فیلم را به مخاطب انتقال میدهد اما هرگز از آن تأثیری که در واژه Tenet وجود دارد برخوردار نیست.
۳. Tenet؛ یکی از پرهزینهترین فیلمهای غیر اقتباسی در تاریخ سینما
بیتردید کریستوفر نولان یکی از مشهورترین کارگردانهای صنعت سینمای هالیوود است؛ بنابراین او هر چیزی را که میخواهد، میتواند برای تولید فیلمش در اختیار داشته باشد. علیرغم اینکه فیلم نولان جز آثار بلاک باستری و ابرقهرمانی هالیوود نیست، اما شرکت فیلمسازی Warner Bros، بودجهای ۲۰۵ میلیون دلاری برای تولید این اثر به نولان اهدا کرد. این یک بودجه عظیم برای تولید یک فیلم اورجینال و غیر اقتباسی است و فیلم Tenet را به یکی از پرهزینهترین فیلمهای اورجینال تاریخ سینما تبدیل میکند. درحالیکه فیلم ابرقهرمانی Avengers: Endgame بودجه بالاتری دریافت میکند، به دلیل وجود نامهای بزرگ و منبع آشنایی است که میتواند مخاطب را به سالنهای سینما بکشاند. با مشاهده دوباره رقم بودجه فیلم Tenet متوجه میشویم که چهقدر استودیو فیلمسازی برای نولان اهمیت و ارزش قائل است.
۲. تطابق دقیق قصهی فیلم Tenet با اصول علم
فیلم Tenet در واقع یک اثر علمی – تخیلی است و با توجه به مولفههای این ژانر سینمایی، باید بیشتر به تخیل نویسنده یا کارگردان نسبت به علم متکی باشد. اما نولان تمام سعی خود را کرده که قصهی فیلمش تا حدودی به علم حقیقی نزدیک باشد. برای دستیابی به دقت و ظرافت موضوعهای علمی ارائه شده در فیلم، نولان با کیپ ثورن، فیزیکدان ملاقات میکند و از او درخواست میکند که متن فیلمنامه را کامل بخواند. ثورن به دقیقتر شدن مفاهیم علمی فیلم کمک بسزایی میکند. بهرهگیری از یک استعداد آکادمیک، در نمایش واقعگرایی قصهی فیلم Tenet نقش مؤثری ایفا میکند.
۱. الیزابت دبیکی، انتخاب اول و آخر نولان برای نقش Kat
شخصیت اصلی مؤنث فیلم Kat نام دارد، که این نقش توسط الیزابت دبیکی به زیبایی هر چه تمام تر اجرا شده است. جالب اینکه نولان در حین نگارش فیلمنامه، در ذهن خود الیزابت دبیکی را برای نقش Kat در نظر داشته است. نولان از طریق مشورت با همسرش، اما توماس، الیزابت دبیکی را برای ایفای نقش Kat انتخاب کردند. این زوج هنری پس از تماشای نقشآفرینی دبیکی در فیلم تحسین شده Widows (بیوهها)، این تصمیم را گرفتند. با اینکه نولان این بازیگر فرانسوی/ استرالیایی را برای نقش Kat در نظر گرفته شده بود ، اما خود دیکی اصرار داشت که برای ایفای نقش تست بدهد تا با شایستگی نقش Kat را برعهده بگیرید.