بررسی

بررسی بازی Fallout 4

در علم روابط بین‌الملل، مفهومی به نام “موازنه‌ی وحشت” وجود دارد. منظور از موازنه‌ی وحشت حالتی است که دو قدرت متخاصم، هریک از ترس دیگری از به کار بردن زور علیه دیگری می‌پرهیزند. بهترین مثال برای توضیح این حالت وضعیت فعلی روسیه و ایالات‌متحده‌ی آمریکاست. هریک از ترس زرادخانه‌های اتمی دیگری هیچ‌گاه دست به سلاح هسته‌ای نخواهند برد.
اما…”جنگ، جنگ هیچ‌گاه تغییر نمی کند.” وحشت واقعی زمانی محقق خواهد شد که یکی از طرفین دست‌ به ماشه برد. این شروع یک ویرانی جهانی خواهد بود. دنیای فال‌اوت مولود همین واقعه است. وقتی یکی از طرفین سلاح هسته‌ای را شلیک کند، جهان در سراشیبی نابودی همه جانبه‌ای خواهد افتاد که نتیجه‌ای جز انقراض تمدن بشری در پی نخواهد داشت.
بالغ بر دو دهه است که گیمرهای زیادی در سراسر دنیا با سری فال‌اوت همراه بوده‌اند. دنیایی با گذشته،حال و آینده‌ای سیاه… . جنگ اتمی بشریت را به مرز انقراض کشانده است. گردوغبار ناشی از انفجار اتمی و تشعشعات رادیواکتیو گوشه گوشه‌ی زمین را به مکانی مرگبار بدل نموده است. دو دهه است که میلیون‌ها نفر صدها ساعت از زندگی خود را در این سرزمین تباه‌شده سپری می‌کنند و برای ماجراهای تازه‌تر لحظه‌شماری می‌کنند.

حالا این بار در سال 2015 جهان مرگبار فال‌اوت شمارا به ماجرایی تازه در بوستون، بوستونی پس از انفجار اتمی دعوت می‌کند. به Wasteland، به جهانCommonwealth خوش‌آمدید.
بگذارید کمی به عقب برگردیم. به سال 2008 به زمانی که اولین‌بار طرفداران موفق شدند جهان پسااتمی را از زاویه‌ی دید «تاد هاوارد» نابغه‌ بازی‌سازی عصر ما تجربه کنند.
هاوارد و همکارانش در بتسدا فرمول موفق نقش‌آفرینی‌های Open-World خود را به Wasteland آوردند و فال‌اوت را از یک سری کلاسیک باشکوه به یک پدیده‌ی جهانی تبدیل کردند. فال‌اوت چهار بر پایه‌ی میراث پرشکوه فال‌اوت سه ساخته‌شده است، و در همین ابتدا باید گفت یک نقش‌آفرینی عمیق، چندلایه، پر جزئیات و بسیار وسیع است.
اگر پیش‌ازاین فرصت تجربه‌ی آثار بتسدا را داشته‌اید متوجه می‌شوید منظور نگارنده از به کار بردن کلماتی نظیر پیچیده، بزرگ و پر جزئیات دقیقا معنای کامل و واقعی این کلمات است. بدون هیچ تردیدی باید گفت فال‌اوت 4 تکامل یافته‌ترین و کم‌نقص‌ترین ساخته‌ی بتسدا تا به امروز است. دیگر به‌ندرت با باگ‌ها و مشکلاتی که شمارا از ادامه‌ی بازی باز می‌دارند مواجه خواهید شد و این یک پیشرفت بزرگ برای بازی‌ای با این وسعت است.
اما اگر یک تازه وارد به دنیای فال‌اوت و بازی‌های بتسدا هستید هم نگران نباشید (البته برای شما به جهت از دست دادن تجربه‌ی زندگی در نقش یک اژدها‌زاده عمیقا متاسفم!) فال‌اوت 4 برای تازه وارد‌ها هم یک دنیای جذاب، پرکشش و فراموش نشدنی است.

داستان بازی شمارا در نقش یک سربازکارکشته در دوران پیش از جنگ بزرگ اتمی سال2077 قرار می‌دهد. پیش از سقوط اولین بمب اتمی مرگبار بر سر بوستون، شما با پیشنهاد عجیبی از سوی شرکت Vault-tec مواجه می شوید. قراردادی مبنی بر اسکان در پناه‌گاه‌های فوق پیشرفته‌ی این شرکت در دوران جنگ اتمی. قبول یا رد این پیشنهاد برای حفظ جان خانواده‌تان اولین انتخاب مهم شما در بازی است.
مانند همیشه هسته‌ی داستانی سری فال‌اوت را خانواده تشکیل می‌دهد. محافظت از خانواده، یافتن خانواده، اتحاد خانواده و… عناصر پیش برنده‌ی آیکونیک داستان سری فال‌اوت هستند.
داستان بازی و انتخاب‌‌های متعددی که پیش روی شما می‌گذارد، از همان ابتدا شمارا متوجه پیچیدگی و البته جذابیت خود می‌کند. سوالاتی نظیر نیت شرکتVault-tec از ارائه‌ی پیشنهاد به شما، نقش شرکت Robco و ربات‌هایش در دنیای پسا انفجار، منظور مردم از چیزی که The Institute می‌نامندش و آن‌را دشمن اصلی می‌دانند، برنامه‌های Brother Hood of Steel برای تسلط بر Commonwealth، منشا و هدف گروهی که خود را Minutemen می‌نامند و صدها سوال دیگر پیکره‌ی سیر روایی با شکوه فال‌اوت 4 را تشکیل می دهند.
همچنین روابط پیچیده‌ی میان سازمان‌‌ها، گروه‌ها و افراد موجود در دنیای بازی داستان را به یک تجربه‌ی روایی بسیار پیچیده بدل می‌سازند.
اما بتسدا برای شروع با سکانس افتتاحیه مهیج بازی و سکانس‌هایی نظیر دزدیده شدن فرزندتان، بیدار شدن از خوابی دویست ساله، اولین مبارزه با Deathclaw و… به شما نشان می‌دهد با چه ماجرای عظیمی روبرو هستید. سربسته بگویم که از اثرگذاری انتخاب‌های خود و پایان بازی به شدت شگفت زده خواهید شد.

برای آغاز بررسی بخش گیم‌پلی بهتر است با تازه واردترین ویژگی بازی آغاز کنیم. مهم‌ترین وجه تمایز فال‌اوت چهار با نسخه‌ی سوم اضافه شدن Workshop هاست. این ورک‌شاپ‌ها در سه بخش ساختمان‌سازی، سلاح‌ها و زره به شما امکان انجام تغییرات وسیع و بسیار گسترده‌ای در طول بازی را می‌دهند.
اول به سراغ بخش ساختمان‌ها می‌رویم. با پیشروی شما در بازی به مرور مردم بیچاره‌ای که در Commonwealth پراکنده شده‌اند به شما می‌پیوندند. برای اسکان دادن این افراد نیاز به تامین چند چیز دارید. مکان خواب، امنیت، آب سالم و غذا. با استفاده از گزینه‌های متعدد موجود به آسانی و با سلیقه‌ی خودتان می‌توانید این امور را سامان دهید، و حتی کار را تا به جایی پیش برید که یک شهر کوچک داشته باشید؛ به Fallout Cities خوش آمدید! بدون شک بخش جدید اضافه شده به بازی در همان بدو امر به یک عنصر اعتیاد‌آور و دوست‌داشتنی بدل شده و فال‌اوت را خانه‌مان سوزتر از قبل می‌کند!
از سوی دیگر نیاز شما به تامین مواد اولیه‌ی مورد نیاز این اقدامات، شمارا وادار می‌کند تا گوشه گوشه‌ی جهان بازی را برای یافتن مواد خام بگردید.
اما به سراغ بخش ارتقای سلاح‌ها می‌رویم. این بار بتسدا به شما این امکان را داده‌است تا با ده‌ها آپشن گوناگون و به روشی که دوست دارید سلاح‌های خود را شخصی سازی کنید.
برخلاف عنوانی نظیر Borderlands که تولید تصادفی سلاح‌ها و loot کردن شما تنوع جنگ‌افزار شمارا تامین می‌کرد، در فال‌اوت 4 شما باید با یافتن مواد ‌اولیه و برخی متریال‌های خاص و کم‌یاب سلاح مرگبار محبوب خود را در ورک‌شاپ بازی بسازید و از شلیک کردن با یک Focused Sniper Laser Rifle لذت ببرید.
دیگر بخشی که امکان شخصی سازی گسترده را به شما می‌دهد شخصی سازی زره‌ها و به خصوص Power Armor محبوب سری است. این بخش نیز مانند دو بخش قبلی علاوه بر ایجاد جذابیت کمک شایانی به شخصی‌تر شدن تجربه‌ی شما از فال‌اوت می‌کند.

اما می‌رسیم به بخش ارتقای کارکتر که به نوعی ستون فقرات و رکن اصلی یک عنوان نقش‌آفرینی به حساب می‌ِآید. در فال‌اوت 4 مانند سایر ساخته‌های بتسدا با پیشرفت در بازی، انجام ماموریت‌ها، اتخاذ مهارت‌ها و تاکتیک‌های ویژه در مبارزات نظیر Critical Hitها در سیستم V.AT.S، یافتن آیتم‌‌های خاص‌، هک کردن ترمینال‌ها، باز کردن قفل‌ها و … تجربه کسب خواهید کرد. حد مشخصی از امتیاز تجربه سبب خواهد شد تا Level شما در بازی افزایش یابد.
اما نکته‌ی متمایز کننده‌ی فال‌اوت با سایر عناوین نقش‌آفرینی از این‌جا آغاز می‌شود. با گرفتن هر لول بازی به شما یک اسکیل پوینت خواهد داد. برای مصرف کردن این پوینت‌ها دو روش وجود دارد. روش اول مصرف کردن آن‌ها برای مهارت‌های هفت‌گانه‌ی S.P.E.C.I.A.L. است، که هر یک سقف مشخصی دارند و سپس صرف کردن پوینت‌ها برای آزاد کردن Perkها. لازم به ذکر است برای دستیابی به هر Perk میزان مشخصی از توانایی‌های مبتنی بر S.P.E.C.I.A.L. ها را نیاز خواهد داشت. به طور مثال دستیابی به پرک Lone Wanderer به سه درجه کاریزما نیاز خواهد داشت. این روند ارتقا به شکلی بسیار زیبا تحت عنوان Perks Chart از طریق Pip-Boy قابل دستیابی است. در کل می‌توان گفت ترکیب هفت‌گانه‌ی مهارت‌های اصلی و نیز هفتاد پرک موجود و ترکیب هریک با یکدیگر عمق بسیار زیادی را به بخش ساختن کارکتر بازی می‌بخشد. با این حساب تقریبا می‌توان گفت بعید است دونفر، دو شخصیت با مهارت‌های کلیدی یکسان در دنیای Fallout را خلق کرده باشند.

دیگر عنصر مهم گیم‌پلی بازی و نماد سری فال‌اوت، ابزار پوشیدنی محبوب Pip-Boy است! از طریق این گجت که آن را در اوایل بازی به دست می‌آورید، می‌توانید به اینونتوری، لیست ماموریت‌ها، نقشه‌ی بازی و منوی ارتقای کارکتر دسترسی داشته باشید. مواردی نظیر پیدا کردن ایستگاه‌های رادیویی نیز از دیگر ویژگی‌های این گجت دوست‌داشتنی است. لازم به ذکر است سازندگان در اقدامی جذاب و خلاقانه با ارائه‌ی نر‌‌م‌افزاری برای گوشی‌های هوشمند، گوشی شمارا به پیپ-بوی بدل می‌کنند. هماهنگ کردن گوشی شما با بازی به راحتی صورت می‌گیرد و کنترل پیپ-بوی از طریق گوشی هوشمند تجربه‌ای جدید و لذت بخش است.
دیگر بخشی که نسبت به نسخه‌های قبلی بازی پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشته بخش مبارزات و گان‌پلی بازی است. به لطف اضافه شدن استودیوی محبوب id software به زیر‌مجموعه‌های Bethesda Softworks و همکاری آنان با تاد هاوارد و تیم سازنده‌ی فال‌اوت 4 این بار شاهد مبارزاتی بسیار با‌کیفیت‌تر از فال‌اوت‌های قبلی هستیم. این پیشرفت کیفیت بازی سبب شده است تا سیستم V.A.T.S یا ترکیب مبارزات نوبتی و همزمان بازی نیز به طرز محسوسی بهتر از گذشته عملکرد خود را به انجام برساند. با جرات این بار می‌توان کیفیت شوتینگ بازی را با بزرگان سبک FPS مقایسه کرد. امری که تجربه‌ی شما از مبارزه در سرزمین‌های تباه شده‌ی Commonwealth را لذت بخش‌تر از قبل می‌کند.
می‌رسیم به بررسی ساختار ماموریت‌ها، طبق روال همه‌ی عناوین این سبک ماموریت‌ها به دو بخش اصلی و فرعی تقسیم می‌شوند. اما بر‌خلاف انتظار طبیعی ما و به خاطر ساختار پیچیده‌ی روند داستانی بازی باید گفت به راحتی نمی‌توان ماموریت‌های اصلی را از ماموریت‌های فرعی بازشناخت. البته در این میان نباید از کیفیت بالای ماموریت‌های فرعی نیز گذشت که عامل دیگری در شبیه کردن آن‌ها به ماموریت‌‌های اصلی است. از سوی دیگر باید توجه داشته باشید که ترتیب انجام دادن ماموریت‌ها بر نحوه‌ی اجرای ماموریت‌های بعدی نیز اثر گذار است.
همچنین از سویی باید به انعطاف پذیری بالای ساختار کوئست‌ها نیز اشاره کرد. روش‌های گوناگونی برای اجرای یک ماموریت پیش روی شماست. نظیر هک کردن یک ترمینال یا ورود مخفیانه از یک تونل زیر‌زمینی یا ورودی طوفانی با Power Armor و گشودن آتش! روشی که شما برای به پایان رساندن یک ماموریت انتخاب می‌کنید به شدت بر بازخورد داستانی حاصل از این عمل اثر‌گذار خواهد بود و این خود عامل دیگری است که ارزش گیم‌پلی بازی و ارتباط آن با خط داستانی را بالاتر می‌برد.
دیگر عنصر قابل ذکر گیم‌پلی بازی همراهانی هستند که در موقعیت‌های مختلف داستانی می‌توانید با انتخاب‌های صحیح آن‌ها را همسفر خود در دنیای مرگبار Commonwealth بکنید. عملکرد و هوش مصنوعی همراهان اگرچه بی‌نقص نیست اما راضی کننده‌است، به طوری که در مبارزات شلوغ و دشوار به خوبی بر عملکرد شما اثر مثبتی برجای می‌گذارند.

می‌رسیم به بررسی بخشی که برخلاف سایر بخش‌های بازی فقط با موج بی‌امان تمجید و تعریف هواداران همراه نبوده‌است! بازی در بعد فنی و به خصوص گرافیک از اولین نمایش‌های خود بازخورد‌های ضد و نقیضی را به همراه داشت.
بتسدا برای ساخت بازی از ورژن به روز شده‌ای از موتور داخلی خود استفاده کرده‌است. موتوری که نسخه‌های قبلی آن در عناوینی چون اسکایریم خوش درخشیده بود. حال سوال این‌جاست که آیا عملکرد گرافیکی فال‌اوت 4 برای سال2015 قابل قبول است یا خیر؟ جواب ما منفی نیست! بازی در بخش گرافیکی شمارا نا‌امید نمی کند، اما خب باید اقرار کرد از گرافیک بازی به جز معدود لحظاتی به‌ندرت شگفت زده خواهید شد. سطح جزئیات، شلوغی و وسعت محیط‌ها، طراحی دشمنان و شخصیت‌ها همه در حد قابل قبولی هستند اما مواردی چون بافت‌های محیطی کیفیت متوسطی دارند. با کمی گشت زدن در دنیای بازی مطمئنا شما هم مثل ما فکر می‌کنید اگر بتسدا از تکنولوژی پیشرفته‌تری در این بخش استفاده می‌کرد، چه قدر نتیجه بهتر و لذت‌بخش‌تر می‌شد. اما از سویی طبیعی است که این نکته به ذهن تاد هاوارد و همکارانش نیز رسیده باشد. برای پاسخ شاید بتوان گفت که پیچیدگی‌های وصف ناپذیر ساخت بازی‌ای با این حجم از جزئیات و این گیم‌پلی بسیار پیچیده و پیشرفته سازندگان را به بسنده کردن به این حد از تکنولوژی گرافیکی وا داشته است.
بر‌خلاف عناوین نقش‌آفرینی ابتدای قرن بیست‌‌ و یکم و البته عناوین قبلی خود بتسدا! در طول بازی مجبور نیستید چهره و صداهای تکراری را با لباس‌های متفاوت بارها ملاقات کنید، بلکه تنوع بسیار خوبی از کارکترها که به لطف ویژگی طراحی شخصیت بسیار پیشرفته‌ی بازی امکان پذیر شده است، پیش‌روی شماست. علاوه بر این نباید از اتمسفر سنگین و مخوف بازی (که گاه ما را به یاد شاهکاری چون S.T.A.L.K.E.R Shadow of Chernobyl می‌اندازد.) و طراحی هنری فوق‌العاده‌ی جهان بازی از محیط‌های گوناگون تا Deathclawها و Rad Roachesهای دوست داشتنی گذشت!
در بخش شنیداری اما باید گفت فال‌اوت 4 کم‌نقص و بسیار درخشان ظاهر شده‌است. برای بازی صدها ساعت دیالوگ، توسط صدها گوینده‌ی حرفه‌ای صدا ضبط شده‌است. کیفیت صدای سلاح‌ها، پدیده‌های محیطی و انفجارها و نیز موسیقی عظیم و حماسی بازی نیز همه در سطح بالاترین استانداردهای این ژانر قرار دارند. به طور کلی می‌توان گفت بازی در بخش شنیداری همه‌ی خواسته‌های ما را برآورده می‌کند.

در پایان باید گفت بازی Fallout 4 یک اثر هنری عظیم، پیچیده و بسیار جذاب است، که ساخت آن تنها از استودیوی متبحری چون بتسدا و بازی‌ساز بزرگی چون هاوارد بر‌می‌آید. اگر مانند میلیون‌ها نفر در دنیا سال‌ها منتظر ادامه‌ی رسمی فال‌اوت 3 بودید، نتیجه‌ی این انتظار بدون شک شمارا بسیار خشنود خواهد ساخت و چندین سال و صدها ساعت از فال‌اوت4 لذت خواهید برد. اما اگر اولین بار است که فرصت تجربه‌ی یک ساخته‌ی بتسدا و یا یک فال‌اوت را دارید، نگذارید تا تنها برخی مشکلات و کاستی‌های گرافیکی شمارا از تجربه‌ی این شاهکار صنعت گیم محروم کند. فال‌اوت 4 بازی‌ای است که ممکن است تا چندین سال دیگر و حداقل تا اثر بعدی هاوارد و تیمش در مری‌لند، هیچ تجربه‌ی مشابهی با آن در دسترس شما نباشد.

مجموع امتیاز - 9

9

امتیاز بازی‌سنتر

نقاط قوت:
جهانی وسیع و پرجزئیات
روند ارتقای کارکتر کم‌نقص
سیستم مبارزات عالی
داستان غنی و پیچده
اثرگذاری عمیق انتخاب‌ها بر داستان
ماموریت‌های پرتعداد و متنوع
بخش ساخت و ساز وسیع و شگفت انگیز
سیستم ارتقای سلاح عالی
سیستم دیالوگ حرفه‌ای و کارآمد
صدها ساعت دیالوگ ضبط شده
طراحی هنری عالی
هوش مصنوعی خوب دشمنان
ساعت‌ها محتوای با کیفیت
نقاط ضعف:
هوش مصنوعی متوسط همراهان
برخی بافت های بی کیفیت

User Rating: 3.78 ( 4 votes)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا